10.5.21

ΚΥΠΡΟΣ: Θεμιστοκλέους : Η Ελευθερία έχει ημερομηνία – Το καλοκαίρι θα έχουμε κτίσει το «τείχος ανοσίας»


Ο καιρός θα δείξει αν το τείχος που θα έχουμε κτίσει θα είναι "τείχος ανοσίας" ή
"τείχος  ανοησίας"
Juan 

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εμβολιαστικού Σχεδίου, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεδιπλώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στο in.gr το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού από εδώ και στο εξής, αποκαλύπτοντας πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί όποιος ενήλικος πολίτης της χώρας το επιθυμεί και με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.

Εντός Ιουλίου αναμένεται να έχει κτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, καθώς τότε θα έχουν εμβολιαστεί ακόμη και 20αρηδες.Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εμβολιαστικού Σχεδίου, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεδιπλώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στο in.gr το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού από εδώ και στο εξής, αποκαλύπτοντας πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί όποιος ενήλικος πολίτης της χώρας το επιθυμεί και με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.

Ανά πενταετία θα ανοίγει η πλατφόρμα των 30-45 για όλα τα εμβόλια

Όπως εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους πολίτες ηλικίας 30-45 ετών, οι οποίοι μέχρι στιγμής μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το AstraZeneca.

Η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια θα ανοίγει σταδιακά και ανά πενταετία, ενώ στόχος δεδομένης της τήρησης των παραδόσεων είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι εντός του Ιουνίου.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι 20αρηδες

Η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών θα ανοίξει τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλοι οι 20αρηδες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Και μπορεί να ακούγεται πολύ κοντινό το διάστημα όπου με σιγουριά θα μπορούμε να πούμε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θα είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση, ωστόσο μόνο ακατόρθωτο δεν είναι ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πλέον καθημερινά οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 100.000.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το νούμερο αυτό θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μέχρι σήμερα (σ.σ. τα προηγούμενα 24ωρα αφορούν τα στοιχεία) έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 3.648.635 εμβολιασμοί. 2.451.461 πολίτες έκαναν τουλάχιστον τη 1η δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 23,35% και 1.197.174 πολίτες και τις 2 δόσεις που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,6%. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι με την ένταξη του μονοδοσικού εμβολίου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από εδώ και πέρα θα υπολογίζουμε εμβολιασμένους πολίτες με τουλάχιστον 1η δόση και πλήρως εμβολιασμένους», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Κοντά στο 70% οι πολίτες 45-49 ετών που έχουν κλείσει ραντεβού με το εμβόλιο

Από τα στοιχεία που παρουσίασε στο in.gr αποδεικνύεται τρανά πως οι νεότεροι είναι και οι μπροστάρηδες της «Επιχείρησης Ελευθερία», ενώ το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που εμβολιάζονται ή κλείνουν ραντεβού αυξάνεται σημαντικά.

«Έχουμε κλεισμένα περισσότερα από 4 εκατομμύρια ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού ξεπερνάει το 70%. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες 45-49 που άνοιξε πολύ πρόσφατα είναι πολύ κοντά να ξεπεράσουν το όριο αυτό. Χρέος όλων μας είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί», ανέφερε ο συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας δεν χάνεται ούτε λεπτό.

Σήμερα το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας έχει πατήσει γκάζια για τα καλά.

Όταν όμως μιλάμε για την δυσκολότερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παγκοσμίως, ουσιαστικά μιλάμε για έναν πρωτόγνωρο και δύσκολο σχεδιασμό που έπρεπε να υλοποιηθεί και κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο η στιγμή να αφήσουμε κάτω τα όπλα και να βγάλουμε τις «πανοπλίες» μας δεν έχει έρθει ακόμη.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους, το φως στην άκρη του τούνελ είναι πλέον ευδιάκριτο. Οι επόμενες δύο μήνες είναι κρίσιμοι, η δυναμικότητα του συστήματος αυξάνεται και ξεπερνάμε σχεδόν καθημερινά τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζοντας πως η νίκη είναι κοντά.

«Είμαστε στο σημείο που πετυχαίνουμε μια σημαντική νίκη της επιστήμης απέναντι στην ασθένεια», τονίζει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις εξαιτίας των μεταλλάξεων που ελλοχεύουν απαντά το εξής:

«Σε σχέση με τις μεταλλάξεις αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας τρομάζει. Τα εμβόλια που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις και ακόμη και αν χρειαστεί τα εμβόλια είναι τέτοιας προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν άμεσα να καλύψουν οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου Μάριος Θεμιστοκλέους: 

Κύριε Θεμιστοκλέους θα ξεκινήσω με μια γενική ερώτηση για τον εμβολιασμό. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα «Ελευθερία»; Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις άλλες χώρες;

Η απάντηση δίνεται από τους πολίτες και η απάντηση των πολιτών δεν είναι άλλη από το χαμόγελό που χαρίζουν στους εργαζόμενους της επιχείρησης ῾Ελευθερία῾ στα εμβολιαστικά μας κέντρα. Όταν ξεκινήσαμε το σχεδιασμό τον Οκτώβριο κάτω από δύσκολες συνθήκες θέσαμε τρεις άξονες. Ο ένας ήταν να διενεργούμε τους εμβολιασμούς με ασφάλεια, και αυτό συμπεριλαμβάνει από την αποθήκευση, τη διανομή μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Ήταν κάτι που από πλευράς μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών δεν είχε ξαναγίνει ούτε στη χώρα μας αλλά ούτε και σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Δεύτερος άξονας ήταν να προσφέρουμε στους πολίτες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, χωρίς ταλαιπωρία. Αυτό απαιτεί άρτια οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων με ένα ψηφιακό σύστημα φιλικό προς τον πολίτη που θα μείωνε την ταλαιπωρία. Ο τρίτος άξονας ήταν η διαφάνεια και άμεση ενημέρωση των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τους πολίτες για όποιο θέμα έχει προκύψει.

Τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους, το φως στην άκρη του τούνελ είναι πλέον ευδιάκριτο. Οι επόμενες δύο μήνες είναι κρίσιμοι, η δυναμικότητα του συστήματος αυξάνεται και ξεπερνάμε σχεδόν καθημερινά τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τελειώσαμε οριστικά με την πανδημία όταν εμβολιαστούν όλοι; Ή μήπως θα χρειαστεί και τρίτη δόση ή ένα νέο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού σε μερικούς μήνες;

Αυτή είναι μια απάντηση που θα μας δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τους επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και αν χρειαστεί επιπλέον δόση με την πάροδο του χρόνου και τη βελτίωση της τεχνολογίας των εμβολίων, η διαδικασία αυτή θα εξελιχθεί όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

Ως επιστήμονας πιστεύετε ότι τα κατάφερε η επιστήμη; Νίκησε την αρρώστια ή θα επανέλθει με μεταλλάξεις ή ακόμη και με έναν νέο ιό που θα μας βάλει ξανά σε περιπέτειες;

Η επιστήμη κέρδισε! Τεράστια επιστημονική πρόοδος επετεύχθη σε πρωτόγνωρα σύντομο χρονικό διάστημα και με αποκορύφωμα τη δημιουργία των εμβολίων. Η ανθρωπότητα βρίσκεται πάντα στο πέρασμα των αιώνων αντιμέτωπη με πανδημίες και ασθένειες που σε κάποιες περιπτώσεις κατέστρεψαν αυτοκρατορίες και πολιτισμούς ή διήρκεσαν πάρα πολλά χρόνια.

Στην περίπτωση του κοροναϊού όσο και αν έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας, είμαστε στο σημείο που πετυχαίνουμε μια σημαντική νίκη της επιστήμης απέναντι στην ασθένεια.

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας τρομάζει. Τα εμβόλια που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις και ακόμη και αν χρειαστεί τα εμβόλια είναι τέτοιας προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν άμεσα να καλύψουν οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη.

Μέχρι την ώρα που μιλάμε πόσοι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί και πόσα ραντεβού για εμβόλιο έχουν κλείσει οι ηλικιακές ομάδες που άνοιξαν πρόσφατα; Ήταν οι 45-49 που έκαναν όντως την διαφορά;

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 3.648.635 εμβολιασμοί.

2.451.461 πολίτες έκαναν τουλάχιστον τη 1η δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 23,35% και 1.197.174 πολίτες και τις 2 δόσεις που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,6%.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι με την ένταξη του μονοδοσικού εμβολίου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από εδώ και πέρα θα υπολογίζουμε εμβολιασμένους πολίτες με τουλάχιστον 1η δόση και πλήρως εμβολιασμένους.

Έχουμε κλεισμένα περισσότερα από 4 εκατομμύρια ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού ξεπερνάει το 70%. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες 45-49 που άνοιξε πολύ πρόσφατα είναι πολύ κοντά να ξεπεράσουν το όριο αυτό. Χρέος όλων μας είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Ποιο εμβόλιο προτίμησε η συγκεκριμένη ομάδα; Πόσοι έδειξαν προτίμηση στο μονοδοσικό εμβόλιο;

Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, όλα τα εμβόλια σώζουν ζωές. Αρχίζω με αυτό γιατί πέραν του ότι δεν μπορεί να εξαχθούν εύκολα συμπεράσματα σε προτιμήσεις ηλικιακών ομάδων σε συγκεκριμένα εμβόλια καθώς αυτό εξαρτάται από τη γεωγραφική κατανομή και το χρόνο ένταξης των εμβολίων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το σημαντικό είναι ότι ο εμβολιασμός και με το μονοδοσικό εμβόλιο μας προστατεύει από τον ιό.

Πολλές γυναίκες που θέλουν να προγραμματίσουν κάποια εγκυμοσύνη ρωτούν: Ποιο χρονικό ορίζοντα τους δίνετε ώστε να μην κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca; Επίσης όταν δοθούν και τα υπόλοιπα εμβόλια για την συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρχει πάλι κάποιος περιορισμός; Τι έχουν δείξει οι μελέτες των υπόλοιπων εταιρειών;

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αυτή τη στιγμή είναι οι έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA. Τα εμβόλια των δύο άλλων εταιρειών της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι απολύτως ασφαλή αλλά τη στιγμή αυτή δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επισήμως τα αποτελέσματα στις εγκύους-αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- και έτσι οι έγκυες γυναίκες θα μπορούν να εμβολιάζονται με οποιοδήποτε εμβόλιο. Τη στιγμή αυτή οι ηλικιακές ομάδες 30-44 μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca και έτσι με βάση την οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιμένουν το άνοιγμα της ηλικιακής τους ομάδας για όλα τα εμβόλια.

Όσοι σκέφτονται να επισπεύσουν την δεύτερη δόση ή να κλείσουν δύο ραντεβού σε διάστημα 8 εβδομάδων, αλλά δεν γνωρίζουν αν αυτό είναι καλύτερο ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τι έχετε να τους πείτε; Είναι προστατευμένοι, θα αποκτήσουν ανοσία;

Η επίσπευση τους χρονικού διαστήματος στο ραντεβού της δεύτερης δόσης επηρεάζει ελάχιστα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και για αυτό άλλωστε και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μας έδωσε το πράσινο φως για τη δυνατότητα επίσπευσης της δεύτερης δόσης.

Πότε σχεδιάζετε να ανοίξετε την πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τους 30-39 και τους 40-45; Θα προηγηθούν οι 18-29 ή όχι αν σκεφτούμε πως με τα τωρινά δεδομένα εκείνοι δεν θα εμβολιάζονται με AstraZeneca; Στόχος είναι οι 20αρηδες να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο ή πιο πριν; Δεν θα αποτελέσει πρόβλημα το γεγονός πως η πλειονότητα των νέων δουλεύει στα νησιά ή κάνει διακοπές;

Μέχρι τέλος Μαΐου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες ανά πενταετία. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτών των ηλικιακών ομάδων, δεδομένης πάντα της τήρησης των παραδόσεων, θα εμβολιαστεί εντός Ιουνίου. Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 18 ετών. Ο εμβολιασμός τους θα αρχίσει τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου.

Μέχρι τα μέσα καλοκαιριού θα έχουμε κτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας άρα θα έχουμε εμβολιάσει και τους 20άρηδες. Δε θεωρώ ότι θα αποτελέσουν πρόβλημα οι καλοκαιρινές διακοπές.

Στις επισκέψεις σε εμβολιαστικά κέντρα, νησιά και νοσοκομεία που κάνετε με τον υπουργό Υγείας έχετε συναντήσει ποτέ ανθρώπους που να δηλώνουν διστακτικοί με το εμβόλιο; Κι αν ναι τι τους έχετε απαντήσει;

Στα εμβολιαστικά κέντρα συναντάμε χαμογελαστούς και ευτυχισμένους συμπολίτες μας. Αν με ρωτάτε εάν έχω συναντήσει επιφυλακτικούς πολίτες η απάντηση είναι ναι. Καταρχήν είναι πολύ θετικό ότι είναι λίγοι και με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο αριθμός τους. Η απάντηση είναι μία. Τα εμβόλια σώζουν ζωές και είναι το μοναδικό μας όπλο να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, σε μια φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή.

Σε αυτούς που είναι ακόμα πιο διστακτικοί τους προτρέπω να ακούσουν, να μιλήσουν και οι ίδιοι με ανθρώπους που νόσησαν, με ανθρώπους που έδωσαν μάχη σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας και κατάφεραν με πολύ μεγάλη δυσκολία να βγουν νικητές, ή ακόμη και με τους πολίτες που έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Θα ήθελα όμως να κλείσω με κάτι πιο αισιόδοξο. Το φως στο τέλος του τούνελ είναι πλέον δυνατό, είμαστε κοντά και σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουμε βγει νικητές από αυτή τη πολύ δύσκολη δοκιμασία.

https://www.in.gr/