7.5.21

DW: 160.000 τουρκοκύπριοι με κυπριακό διαβατήριο * Ο Τατάρ με μέσον από το 2006



Δεν θέλει να είναι συμπατριώτης του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά είχε ζητήσει το ίδιο διαβατήριο ο Ερσίν Τατάρ.

Η προσφώνηση «Συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι» του προέδρου Αναστασιάδη στο πασχαλινό μήνυμά του, με την παράλληλη αναφορά σε υπεροπτική στάση των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων στη Γενεύη, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη για αναχρονιστική νοοτροπία επικυριαρχίας των Ελληνοκυπρίων επί των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η προσφώνηση του κ. Αναστασιάδη προσβάλλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα «που έχει το δικό της ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος». Είναι η πρώτη φορά που Τουρκοκύπριος ηγέτης ενοχλείται δημόσια στην αντίληψη ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι συμπατριώτες, γεγονός που σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της προσπάθειας της νέας ηγεσίας των Τ/Κ να παρουσιάσει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί.

Προς αυτό το σκοπό εξάλλου ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του ότι οι Τ/Κ είναι απόγονοι των Οθωμανών που κατέκτησαν το νησί το 1571 «κάνοντας την Κύπρο μια τουρκική πατρίδα».

Με κυπριακό διαβατήριο ο Τατάρ

Ο εθνικιστικός οίστρος του Ερσίν Τατάρ διήρκεσε μόνο δύο μέρες. Τόσο ήταν το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να αποκαλυφθεί από την τ/κ εφημερίδα «Αβρούπα» πως και ο ίδιος ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι κάτοχος διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο άρθρο του μάλιστα, ο βραβευμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του ευρωπαίου πολίτη Σενέρ Λεβέντ, αποκάλυψε ότι ο Ερσίν Τατάρ εξασφάλισε το διαβατήριο του το 2000, όταν τα οδοφράγματα ήταν ακόμα κλειστά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα έλαβε το διαβατήριό του με την μεσολάβηση «φίλων του στο Νότο».

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας δεν σταμάτησαν στον Τατάρ αλλά προεκτάθηκαν στον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ και την σύζυγο του, οι οποίοι φέρονται να έλαβαν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω ελληνοκύπριων συνδικαλιστών, ώστε να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα με την εφημερίδα «Γενίντουζέν» να αποκαλύπτει ότι πέραν των Τατάρ και Σανέρ, διαβατήρια της κυπριακής δημοκρατίας διαθέτουν οι 9 από τους 11 «υπουργούς» της υφιστάμενης «κυβέρνησης».

Οι αποκαλύψεις ανάγκασαν τον Ερσίν Τατάρ να προχωρήσει σε δημόσια παραδοχή ότι είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το οποίο όπως είπε προτίθεται να επιστρέψει εάν βρεθεί ο τρόπος. Σε γραπτή του δήλωση υποστηρίζει επίσης πως ο ίδιος ποτέ δεν χρησιμοποίησε το διαβατήριό του, ενώ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση διαβατηρίου αναφέρει ότι ο ίδιος γεννήθηκε πριν το 1974 και ως εκ τούτου δεν μπορούσε παρά να διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι αναφορές του διαψεύδονται πάντως από τα δημοσιεύματα τ/κ εφημερίδων που εμφανίζουν το διαβατήριο Τατάρ να έχει ημερομηνία έκδοσης τη 2α Φεβρουαρίου του 2006.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις της αντίφασης, ο κ. Τατάρ πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, όπως λόγους υγείας, για σπουδές κ.λπ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε. Ανέφερε πως όσοι δημοσίευσαν ειδήσεις για το ότι ο ίδιος έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να πουν πότε και πού το χρησιμοποίησε για τελευταία φορά.

Πάνω από 160.000 οι τ/κ με ταυτότητες ΚΔ

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τουλάχιστον 160 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν στην κατοχή τους ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δικαίωμα των Τουρκοκύπριων να κατέχουν κυπριακή ταυτότητα πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960 και αφορά όσους είναι σε θέση να αποδείξουν την κυπριακή τους καταγωγή και όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1974.

Μετά την διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003 και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 το κίνητρο για χιλιάδες Τουρκοκύπριους να προσφύγουν στους αρμόδιους θεσμούς για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου ήταν μεγάλο διότι τα κυπριακά έγγραφα διευκόλυναν την ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη και τις σπουδές των παιδιών τους σε χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο σε παιδιά μεικτών γάμων Τούρκων με Τουρκοκυπρίους δεν δίδεται η υπηκοότητα της ΚΔ. Η συντεχνία των τ/κ εκπαιδευτικών διεξάγει προσπάθεια για λύση αυτού του θέματος με το επιχείρημα ότι τα παιδιά αυτών των γάμων, αν και δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα από την Κύπρο, αντιμετωπίζουν δυσμενείς διακρίσεις.

Πηγή DW // Λουκιανός Λυρίτσας
Λευκωσία, Κύπρος

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη