ΛΑΜΠΡΟΣ KΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων η οποία αποτέλεσε δεινό χτύπημα για την Τουρκία, ήρθε ως συνέχεια μία άλλης κίνησης επίσης με σοβαρές επιπτώσεις για τη γείτονα. Της έξωσης από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35. Και οι δύο αποφάσεις των Αμερικανών έχουν προεκτάσεις οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν των άμεσων συνεπειών. Δηλαδή της ιστορικής και ηθικής μομφής στη μία περίπτωση και στο ξαφνικό αμυντικό κενό στο οποίο βρίσκεται η Άγκυρα στη δεύτερη.
Ας μείνουμε λίγο στο δεύτερο. Η Τουρκία η οποία είχε υπολογίσει ότι με την απόκτηση 100 μαχητικών 5ης γενιάς F-35 θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή ή και κυριαρχία όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά σε όλη την περιοχή, αντιμετωπίζει αίφνης μια εξέλιξη η οποία πρακτικά την αφήνει δίχως αεροσκάφος. Διότι δεν είναι μόνο η αποπομπή από το πρόγραμμα του F-35 αλλά και το εμπάργκο αμυντικού υλικού στο οποία προέβη η Ουάσινγκτον με αποτέλεσμα στην τουρκική αεροπορία να ενσκήψει ζήτημα διαθεσιμότητας αεροσκαφών και δυσεπίλυτο πρόβλημα συντήρησης του γερασμένου στόλου της των F-16.
Από εκεί που σχεδίαζε να επιτύχει σημαντικό αεροπορικό πλεονέκτημα κυρίως έναντι της χώρας μας αλλά και των υπολοίπων κρατών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, πλήττεται από ραγδαία υποβάθμιση της υφιστάμενης δύναμης αεροσκαφών της, σε σημείο που, όπως έγινε γνωστό, βάζει αγγελίες σε… εφημερίδες για να βρει μηχανικούς αεροσκαφών.
Το δε εμπάργκο αμυντικού υλικού που έχουν επιβάλλει κα οι Καναδοί, δημιουργεί στους Τούρκους πρόβλημα και με τα UAVs.
Από την άλλη, η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση 84 F-16 σε επίπεδο Viper, στην πιο σύγχρονη και ισχυρή έκδοση F-16 που υπάρχει σήμερα. Θα αναβαθμίσει επίσης άλλα 38 F-16 Block 50 τουλάχιστον στο επίπεδο F-16 Block 50+ Advanced από τα πλεονάζοντα απάρτια αυτών που θα αναβαθμιστούν σε Viper (υπάρχουν σκέψεις να γίνουν και αυτά Viper αν βρεθούν χρήματα) ενώ θα τοποθετηθεί σε όλα Link -16 και θα πιστοποιηθούν νέα όπλα. Υπάρχει περίπτωση, αν το κρίνει το ΓΕΑ σκόπιμο, να αναβαθμιστούν και τα F-16 Block 30 της ΠΑ με το πλεονάζον υλικό από τα Block 50.
Στα 24 ελληνικά Mirage 2000-5 έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα μετά τη συμφωνία υποστήριξης με τους Γάλλους, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον ο αριθμός των Mirage της ΠΑ να αυξηθεί, ακόμα και κατά μία μοίρα, με 20-24 ακόμα, από τα ΗΑΕ τα οποία έχουν ένα σημαντικό αριθμό, περίπου 70, παρόμοιου τύπου με τα δικά μα,ς εφόσον το σύμμαχο πλέον κράτος αποκτήσει τα F-35, πώληση που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ.
Η δε ελληνική κίνηση που άλλαξε δραστικά το τοπίο είναι η απόκτηση με πρωτοφανώς ταχείες διαδικασίες των Rafale F3 -R, τα οποία τελικά δεν θα είναι 18, αλλά 24. Δηλαδή μία ενισχυμένη μοίρα, τα οποία θα είναι πλήρως οπλισμένα, armed to the teeth όπως έγραψε ο ξένος Τύπος, με όπλα τα οποία θα δώσουν πολύ μεγάλο επιχειρησιακό και ποιοτικό πλεονέκτημα στην ΠΑ.
Έχει διατυπωθεί επίσης από την ΠΑ η βούληση απόκτησης μίας τουλάχιστον μοίρας F-35, 18-24 αεροσκάφη (η Lockheed Martin έχει υπολογίσει στην παραγωγή της ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 20-30 μαχητικά του τύπου).
Αν όλα αυτά εξελιχθούν ομαλά, σημαίνει ότι μόλις τα εν λόγω προγράμματα ολοκληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα έχει απλά πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, αλλά θα διαθέτη μία από τις τρεις – ίσως της δεύτερη – πιο ισχυρές αεροπορίες στην ευρύτερη περιοχή Ευρώπης, Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής. Η ετερογονία των σκοπών.
Πηγή: pagenews.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com