Στις 10:15 το πρωί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια εθιμοτυπική συνάντηση που ανοίγει το δρόμο για το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, το προσφυγικό, αλλά και η απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θέτει ως αιτία πολέμου (Casus belli), μια απόφαση καθορισμού των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα θα είναι τα βασικά θέματα που θα θέσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη σημερινή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα στο τραπέζι θα τεθούν και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
Στις 10:15 το πρωί ο Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια εθιμοτυπική συνάντηση που ανοίγει το δρόμο για το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Στη συνέχεια στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τους συνεργάτες τους, τον Γενικό Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και γύρω στις 13:30 αναμένονται οι κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών προς τον Τύπο, χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Χθες το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε άτυπο δείπνο στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το κλίμα να είναι θερμό μεταξύ των δυο αντρών.
.
Υπενθυμίζεται κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Απριλίου, η αναφορά του Τσαβούσογλου περί μουσουλμανικής μειονότητας ήταν η αιτία για τον καβγά on air των δυο υπουργών Εξωτερικών. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας έθεσε ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία εκτυλίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.
Πρόκληση Τσαβούσογλου με το που πάτησε πόδι στην Ελλάδα
Η προκλητική συμπεριφορά του Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τον πρώτο του σταθμό στην Δυτική Θράκη, έγινε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter, «Στην Ελλάδα για να συναντηθώ με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσω τις διμερείς σχέσεις».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε τις αναφορές του σε «τουρκική μειονότητα», καθώς, ως προς τη συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, είπε ότι «η δουλειά τους συμβάλλει πολύ στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας».
Κατά τον επόμενό του σταθμό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στο προξενείο τον υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.
Όπως φάνηκε και κατά τις μετέπειτα δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά την τουρκική μειονότητα «ανακάλυψε» και ένα «τουρκικό σχολείο». Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.
«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Κατά την αναχώρηση του από το μειονοτικό σχολικό συγκρότημα, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με μουσουλμάνους περίοικους. Ένας από αυτούς μάλιστα, ευχήθηκε μακροημέρευση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τον τάφο του πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ. Ο Σαδίκ θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Την δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ και παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία.
Άμεση η ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις περί τουρκικής μειονότητας
Τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν έμειναν αναπάντητα από την Αθήνα, με το ελληνικό υπουργείο να βγάζει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».