Οι συγκρούσεις και η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς, με εκατοντάδες πυραυλικές επιθέσεις, έδωσαν την ευκαιρία ώστε να «αποκαλυφθεί» το οπλοστάσιο της τρομοκρατικής οργάνωσης, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα των όπλων που χρησιμοποιούνται.
Ειδικότερα, εκτός από γνωστούς πυραύλους που εκτόξευαν οι μαχητές της Χαμάς σε προηγούμενες επιθέσεις, πλέον παρατηρούνται διάφοροι άλλοι πύραυλοι, τα στοιχεία και χαρακτηριστικά των οποίων αναλύονται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και αναλυτές.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί η Χαμάς είναι οι λεγόμενοι «A-120» που έχουν εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων, ενώ ακόμα υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει στη διάθεσή της έναν μεγάλο αριθμό πυραύλων όπως:
- οι Qassam, με εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων
- οι Quds 101, με εμβέλεια περίπου 16 χιλιομέτρων, με σύστημα (έως περίπου 16km)
- και ρουκέτες που βασίστηκαν στους σοβιετικούς Grad με εμβέλεια έως και 55 χιλιόμετρα
- Επίσης χρησιμοποιούν και άλλα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας όπως:
- οι πύραυλοι M-75 με εμβέλεια ως και 75 χιλιομέτρων
- το οπλικό σύστημα Fajr με εμβέλεια έως και 100 χιλιομέτρων
- το οπλικό σύστημα R-160 με εμβέλεια έως και 120 χιλιόμετρα, που είναι η έκδοση των Παλαιστινίων του πυραύλου M-302, ο οποίος έχει εμβέλεια ως και 200 χιλιόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα συστήματα πυραύλων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και τημ Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) δεν διαθέτει σύστημα καθοδήγησης που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν ένα πλήγμα ακριβείας, όπως για παράδειγμα σε στρατηγικές στρατιωτικές υποδομές. Το μόνο οπλικό σύστημα που είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πλοήγησης είναι το Fajr-5 που παρουσιάστηκε από το Ιράν το 2017.
Το οπλοστάσιο μεταξύ άλλων διαθέτει:
Πύραυλοι Qassam
Πρόκεται για πυραύλους που που αποτελούνται κυρίως από έναν μεταλλικό σωλήνα γεμάτο με εκρηκτικά. Οι πρώτες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν το 2001 είχαν απόσταση εμβέλεια περίπου 5 χιλιομέτρων, όπως με την πάροδο των ετών και αναβαθμίσεις η πιο πρόσφατη έκδοσή τους διαθέτει εκρηκτική κεφαλή 20 κιλών και εμβέλεια 16 χιλιομέτρων.
Al-Quds 101 / Grad / BM21
Ο πύραυλος al-Quds χρησιμοποιείται μόνο από παλαιστινιακές δυνάμεις και έχουν εμβέλεια 16 χιλιομέτρων, ενώ οι πιο εκσυγχρονισμένες εκδόσεις, όπως αυτές που εκτοξεύθηκαν το 2008 εναντίον της πόλης Ashkelon, είναι εμπνευσμένες από τους ρωσικούς / σοβιετικούς πυραύλους Grad και BM21.
Οι αυτοσχέδιοι εκτοξευτές 122 χιλιοστών είναι πιο περίπλοκοι στη λειτουργία τους, συγκριτικά με τους αντίστοιχους στους πυραύλους Qassam, με την δυνατότητα να εκτοξεύουν 10 ρουκέτες ταυτόχρονα, ενώ η πιο σύγχρονη έκδοση τους, οι al-Quds 3, έχουν εμβέλεια από 18 έως και 30 χιλιόμετρα.
Πύραυλοι Μ-75
Από τη δεκαετία του 2010, η Χαμάς ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας σειράς νέων πυραύλων με ιρανική τεχνική υποστήριξη. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε ο πύραυλος M-75, ως παράγωγη έκδοση του πυραύλου Fajr-5 που αναπτύχθηκε από το Ιράν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν εμβέλεια μέχρι και 75 χιομέτρων, γεγονός που επιτρέπει στη Χαμάς να χτυπήσει το Τελ Αβίβ.
Η Χαμάς προμηθεύτηκε τους πρώτους πυραύλους 333 χιλιοστών τύπου Fajr-5 το 2012, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον τότε Αρχηγό της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν, ενώ ακόμα παραδόθηκαν σχεδιαγράμματα και ανταλλακτικά για συναρμολόγηση τους σε παράνομα εργαστήρια της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ).
Έχουν εκρηκτικό φορτίο 90 κιλών και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εναντίον πόλεων του Ισραήλ το 2006 από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, στις συγκρούσεις με το Λίβανο.
Πύραυλοι Μ-302
Ο πύραυλος 302 χιλιοστών τύπου M-302 προέρχεται από τη Συρία και είναι βασισμένος στο σχεδιασμό των κινεζικών πυραύλων WS-1, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται σε αυτούς ως πύραυλοι R-160 και έχουν εμβέλεια από 100 έως και 200 χιλιομέτρων.