Οι συνομιλίες της Αιγύπτου με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών δεν πάνε καθόλου καλά για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αίγυπτος έχει κάνει, όπως φαίνεται, καθαρές επιλογές και η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται μέσα σε αυτές, τουλάχιστον με βάση τη σημερινή της συμπεριφορά.
Ο πρόεδρος Ερντογάν που δεν έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να ηττάται στο διπλωματικό πεδίο δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία και τον θυμό του. Και κατά την προσφιλή του συνήθεια παραχαράσσει την ιστορία θεωρώντας ότι ο κόσμος άρχισε να ζει από τότε που δημιουργήθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία. Λες και αρκετές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα, δεν υπήρχαν κάτοικοι σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Ότι δεν υπήρχαν οι δύο μεγαλύτεροι λαοί της αρχαιότητας, οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες.
Όπως μεταδίδει για το ΚΥΠΕ από την Άγκυρα η Άννα Ανδρέου δήλωσε: «Μας λυπεί να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι με τον ελληνικό λαό».
Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η στάση μας απέναντι στον αιγυπτιακό λαό είναι πολύ πολύ θετική. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε την ιστορική μας σχέση με την Αίγυπτο, όχι ως εχθροί αλλά ως φίλοι. Μας λυπεί να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι μαζί με τον ελληνικό λαό. Αυτό το είχα πει και παλαιότερα».
«Έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πρώτα με τις μυστικές υπηρεσίες και μετά με το ΥΠΕΞ. Θα συνεχίσουμε αναπτύσσοντάς τες», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για το δείπνο ιφτάρ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι άκουσε κατά πόσο υπάρχουν προβλήματα. «Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες και μειονότητες όπου το χρειάζονται», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την πρόταση για άρση της πατέντας εμβολίων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει ζήλια στην επιστήμη, η επιστήμη είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας, δεν είναι σωστό να λέμε «εμείς το δημιουργήσαμε και δεν το δίνουμε σε κανέναν» για ένα θέμα που σχετίζεται με την ανθρώπινη υγεία. Ξεκινήσαμε με το κινέζικο εμβόλιο, επωφελούμαστε επίσης με το εμβόλιο που παρήγαγαν οι Γερμανοί και παρήχθη από τον κ. Ουγούρ (της BioNTech) και τη σύζυγό του και τώρα έχουμε διαπραγματευτεί με τον Πούτιν για το εμβόλιο Sputnik. Από εκεί θα λάβουμε ένα σοβαρό εμβόλιο και μετά εμείς θα κάνουμε κοινή παραγωγή. Ελπίζω ότι θα κάνουμε το τοπικό μας εμβόλιο και μπορώ να πω ότι θα είμαστε έτοιμοι να τα μοιραστούμε με ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε.
Καμία σαφής πρόοδος
Ανταπόκριση του πρακτορείου Αsoociated Ρress (Noha Elhennawy) από το Κάιρο επισημαίνει ότι δεν υπήρξε σαφής πρόοδος στη διάρκεια των συνομιλιών Αιγύπτου-Τουρκίας, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Σημειώνεται ότι κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο πλευρές -υπό τον αιγύπτιο αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Hamdi Loza και τον τούρκο ομόλογό του Sedat Onal– χαρακτήρισαν τον μεταξύ τους διάλογο «ειλικρινή» και «σε βάθος», ενώ δεσμεύθηκαν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνομιλιών προτού προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η αιγυπτιακή πλευρά θεωρεί ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για «ειλικρινή» διάλογο με την Αίγυπτο.
Δηλαδή να αποσύρει τους εκατοντάδες τούρκους στρατιώτες και τους χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους που μετέφερε στη Λιβύη, καθώς και να παραδώσει στην κυβέρνηση του Καΐρου τους ισλαμιστές που καταζητούνται από την Αίγυπτο για τρομοκρατικές ενέργειες.
Αναφέρεται, τέλος, η οξεία αντίδραση της Αιγύπτου, της Ελλάδας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας της σύναψης του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης.
Προστίθεται ότι, στη συνέχεια, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν ξεχωριστή αντίστοιχη συμφωνία, ενέργεια που καταδίκασε η Τουρκία.