από τον Χρήστο Μπολώση
Στις 21-9-20 είχαμε προσπαθήσει ν’ αποκαταστήσουμε τον Ανδρέα Μαυρογιαλούρο, ο οποίος κακώς κάκιστα, έχει γίνει το παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ αντιθέτως είναι αυτός που μόλις ανακάλυψε ότι δεν ήξερε τι του γινόταν στο υπουργείο, το οποίο υποτίθεται ότι διηύθυνε, παραιτήθηκε. Είναι τελικώς αυτός που όταν τον έφτυναν, δεν υπέθετε ότι ψιχάλιζε.
Σήμερα θα αναλύσουμε μία άλλη ταινία της (ποιάς άλλης;) Φίνος Φιλμ. Μια ταινία παραγωγής 1966 (στο φουλ η κομματοκρατίακαι τότε) σε σενάριο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.
Πρόκειται για την (κι’ αυτή) κλασική, «Τζένη Τζένη». Στην ταινία αυτή, εκτός ων άλλων, φαίνεται και η απέραντη εκτίμηση των δημιουργών τους προς το πολιτικό μας σύστημα…
Να δούμε μία μία μερικές χαρακτηριστικές σκηνές:
Ο «φέρελπις» πολιτικός Νίκος Μαντάς (Ανδρέας Μπάρκουλης) ψάχνει να βρει τη Τζένη Σκούταρη (Τζένη Καρέζη), την οποία τελικώς βρίσκει σε ένα μπαρ του νησιού τους και της λέει: «Τζένη έφαγα όλο το νησί να σε βρω» για να πάρει την απάντηση «Τόφαγες; Και όταν γίνεις βουλευτής τι θα φας;». Πάσα ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις (Ζήμενς, ΦολίΦολί, Νοβάρτις κ.λπ.) μόνο τυχαία δεν είναι.
Η Τζένη ρωτά, με δικαιολογημένη απορία, τον Μαντά, ο οποίος μόλις έχει έρθει από την Αμερική για να πολιτευτεί: «Και παράτησες την Αμερική, με στρωμένη καριέρα, για να έλθεις εδώ να βγεις βουλευτής και να φωνάζεις ‘’Κάτσε κάτω ρε’’ στη βουλή;». Απάντηση δεν πήρε…
Εντυπωσιακή είναι η στιγμή, που ο, κατά τα άλλα αγαθός Κοσμάς Σκούταρης (Διον. Παπαγιαννόπουλος), επαγγελματίας ‘’κομματόσκυλο’’, προσεύχεται και η αδελφή του Ματίνα (Ελένη Ζαφειρίου) τον διακόπτει για να τον ρωτήσει κάτι, οπότε ο Κοσμάς αγανακτισμένος φωνάζει: «Άσε με ρε Ματίνα να κάνω τον σταυρό μου. Μη μου μιλάτε άμα κάνω τον σταυρό μου, Μπααα». Σήμερα αγαπημένε Νιόνιο, το να κάνεις τον σταυρό σου, είναι μάλλον έγκλημα…
Έχουμε όλοι ταυτίσει το λαμόγιο πολιτικό, με τον Θρασύβουλο Γκόρτσο, όπως άλλωστε και με τον Μαυρογιαλούρο. Όμως ο πραγματικός φαυλοκράτης είναι ο κομματάρχης του Γκόρτσου, που δεν είναι άλλος από τον Κοσμά Σκούταρη. Ο πολιτευτής Γκόρτσος, για τον οποίο κόπτεται (προς το παρόν, διότι αργότερα θα… κόπτεται για τον Μαντά…) ο Σκούταρης, δεν εμφανίζεται στην ταινία παρά μόνο ως φωτογραφία σε προεκλογικές αφίσες, ενώ στη φωτογραφία εικονίζεται ο Νικήτας Πλατής.
Και βέβαια αξιοθαύμαστο, αλλά όχι πρωτότυπο, είναι και το προαναφερθέν «πούλημα» του Γκόρτσου, από τον επί σειρά ετών κομματάρχη του Σκούταρη, επειδή (ο Γκόρτσος) δεν αγωνιζόταν για τα συμφέροντα του νησιού και τα ρουσφέτια των κατοίκων του… Στην ουσία όμως η κωλοτούμπα έγινε, διότι ο εφοπλιστής Μίλτος Κασανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας), θείος του Νίκου Μαντάκαιαντίπαλος του Γκόρτσου, του εξαγόρασε κάποια γραμμάτια που χρωστούσε. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ρε άστο να πάει στο διάολο τώρα.
Τελειώνουμε με την τελευταία σκηνή του έργου, όταν η Τζένη μετά από ένακαυγαδάκι (μάλλον μεγάλος καυγάς ήτανε), αναχωρεί για τον Πειραιά αφήνοντας σύξυλο τον,νεοεκλεγέντα, βουλευτή πλέον, Μαντά. Ο Μαντάς κυνηγά το καράβι με μια βενζινάκατο και μόλις το πλησιάζει κραυγάζει «Καπετάνιε σταματά. Βουλευτής Μαντάς εδώ»! Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα της ασυδοσίας των πολιτικών; Βουλευτής και τα σκυλιά, ή μάλλον τα καράβια, δεμένα. Αυτό μπορεί να μεταφρασθεί και στο γνωστό «Ξέρεις ποιος είμ’ εγώ ρε;» ή και στο πιο σύγχρονο «Εγώ θα πάω για Πάσχα στα Χανιά βρέξει χιονίσει»! Μία παραλλαγή αυτού είναι και η άκρως φαυλοκρατική δήλωσή της εκ των σταρ των ημερών κας Ματίνας Παγώνη, σύμφωνα με την οποία δεν έστειλε ποτέ SMS, όπως όλοι οι κοινοί θνητοί, κατά την διάρκεια της καραντίνας. Μα, θα πείτε είναι γιατρός. Σωστά αλλά ο Σκάϊ, ο Αντέννα, ο Άλφα, το Σταρ κ.λπ. στα οποία ξημεροβραδιαζόταν, μόνο νοσοκομεία δεν είναι.
Ελπίζω ότι μερικά πράγματα μπήκαν στη θέση τους και μερικά πρόσωπα αποκαστάθηκαν. Κάτι σαν τις αποκαταστάσεις που κάνει το ΚΚΕ, στους «αγωνιστές» του 50 και 60 χρόνια μετά (Βελουχιώτης, Ζαχαριάδης κ.λπ.).
Υ.Γ.: Προ ημερών, στον τηλεοπτικό σταθμό attica, ο καθηγητής ιστορίας σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, μίλησε για το πάντα επίκαιρο θέμα «Ο Ποντιακός Ελληνισμός». Την άκρως ενδιαφέρουσα και ιστορικώς απολύτως τεκμηριωμένη ομιλία του κ. Παπαφλωράτου, συνιστούμε να την παρακολουθήσετε, κάνοντας κλικ εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=eOG3wWYmSIc&t=485s
https://www.dimokratianews.gr/apopseis/529593/tzeni-tzeni/