Απαλλάσσονται από φόρους – πρόστιμα πέραν της πενταετίας και επιχειρήσεις
Την αναδρομική παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και επιστροφή φόρων και προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε συνταξιούχους και επιχειρηματίες σηματοδοτεί η νέα «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τελεσίδικα ότι είναι άκυρες οι πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων, που κοινοποιούνται μετά τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να αναγκαστεί σε επιστροφή φόρων και προστίμων, τα οποία έχει ήδη βεβαιώσει και εισπράξει, ανοίγοντας νέα «μαύρη τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η νέα απόφαση ανοίγει τον δρόμο σε επιστροφές φόρων για 70.000 υποθέσεις συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013 και παράλληλα επωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν εκπρόθεσμα «ραβασάκια» από την Εφορία.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 η ΑΑΔΕ διαπίστωσε πως οι υποθέσεις χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013 και δεν τα δήλωσαν το 2014, θα παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019. Τότε δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου», οι οποίες όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν ως την τελευταία μέρα του 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων τις πρώτες μέρες του 2020.
Η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής, καθώς προέβαλε πως παίζει ρόλο ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι η ημερομηνία της κοινοποίησης. Ωστόσο, τα διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν ότι η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής και όχι μεταγενέστερα. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, οι υπόχρεοι θα έπρεπε να έχουν λάβει τις πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Επισημαίνεται πως αυτή η τακτική αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η Εφορία λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του εκάστοτε έτους και την ημερομηνία παραγραφής των υποθέσεων εξέδιδε μαζικά πράξεις προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου, με αποτέλεσμα να φτάνουν στα χέρια των φορολογουμένων εκπρόθεσμα.
Κάποιοι υπόχρεοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν πρωτόδικα, υποστηρίζοντας πως με αυτή την τακτική η φορολογική διοίκηση της χώρας λάμβανε άτυπα ολιγοήμερη παράταση στον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων, χωρίς να το δικαιούται, διεκδικώντας την καταβολή φόρων και προστίμων που κανονικά,με βάση τον νόμο, θα έπρεπε να είχαν «σβηστεί».
Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή, σύμφωνα με τις οποίες για την πενταετία λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος κοινοποίησης της πράξης καταλογισμού και όχι ο χρόνος έκδοσή της:
α) Τα καταλογισθέντα ποσά για τα «αδήλωτα αναδρομικά» των ετών 2000-12, εισπραχθέντα το 2013, είναι παράνομα,
β) τα επιβληθέντα ποσά φόρων και προστίμων πρέπει να διαγραφούν ως άκυρα και
γ) όσα ποσά ήδη έχουν εισπραχθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ θα πρέπει να επιστραφούν εντόκως στους συνταξιούχους που τα εξόφλησαν.
Όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, 70.000 συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν επιστροφή φόρου από το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα με τον νόμιμο τόκο του 6%. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμα μία δημοσιονομική «βόμβα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς ανεβάζει υψηλότερα το κόστος που θα πρέπει να επωμιστεί το Ελληνικό Δημόσιο για τα λάθη του παρελθόντος.
Πηγή: dimokratianews.gr