Μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Έλληνα επιτρόπου και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς καθώς δήλωσε πως η ΕΕ σκοπεύει να λεφτά στις «χώρες τράνζιτ», ώστε να μονιμοποιήσουν στο έδαφος τους, τους παράνομους μετανάστες έρχεται το μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τη «διαχείριση» των εγκαταστάσεων με την κυβέρνηση να δημοσιεύει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) στη Λέσβο και τη Χίο, και την ...αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου στον Έβρο!
Ετσι, λοιπόν, ακόμη 142.000.000 ευρώ προστίθενται στα 456.000.000 ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, αλλά και σε όσα χρήματα θα δοθούν για προγράμματα όπως το «Helios», για την ένταξη των παράνομων μεταναστών.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα δομή στη Λέσβο θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του Δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων, και έχει προϋπολογισμό 76.000.000 ευρώ.
Στη Χίο θα κατασκευαστεί στη θέση Ακρα Παχύ (Θόλος) του Δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων, και έχει προϋπολογισμό 48.000.000 ευρώ. Ενώ η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου -που θα έχει αποτέλεσμα μια νέα δομή επί της ουσίας, αφού μόνο ψευδεπίγραφα χρησιμοποιείται ο όρος «αναβάθμιση», ώστε να μην πληγεί η αξιοπιστία του πρωθυπουργού- θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό περίπου 18.000.000 ευρώ.
Οπως τονίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες, οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ τα έργα σε Λέσβο και Χίο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση.
Χρήματα τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πόλεων με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό στα σύνορα της χώρας μας. Προκαλούν, δηλαδή, μείζον πρόβλημα σε ακριτικές περιοχές, μόνο και μόνο για να αποροφηθούν τα κονδύλια που ευχαρίστως δίνουν κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να «φορτώσουν» το πρόβλημα στις πλάτες των Ελλήνων ακριτών και να μη χρειαστεί να «φορτωθούν» τα ίδια μετανάστες.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι με τα έργα αυτά εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο αλλά και περισσότερη ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς περιορίζονται σημαντικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις συγκεκριμένες περιοχές.
Κάπου εκεί ανάμεσα στους νεοέλληνες, βόσκουμε και εμείς! Juan |