Το έγκυρο Janes ανέφερε τον εντοπισμό τουλάχιστον 14 ρωσικών μονάδων στα σύνορα με την Ουκρανία, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας. Τα στρατεύματα προέρχονται από την Κεντρική Στρατιωτική Περιοχή και ανήκουν στην 74η και 35η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίας, στην 120η Ταξιαρχία Πυροβολικού και στο 6ο Σύνταγμα Αρμάτων. Οι εν λόγω μονάδες διαθέτουν συστήματα πυροβολικού SS19 MSTA-S των 152 χλστ., εκτοξευτές θερμοβαρικών ρουκετών TOS-1A και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών ΒΜ-27 Uragan.
Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει επίσης νέα βάση κοντά στο Βόρονεζ όπου έχουν εγκαταστήσει κέντρο επικοινωνιών, στρατιωτικό νοσοκομείο και το σύστημα επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας P-260T Redut-2US. Στρατιωτικές συγκεντρώσεις παρατηρούνται και στην Κριμαία και στην περιοχή του Κράσνονταρ.
Η Ρωσία έχει, από τα τέλη Μαρτίου, αναπτύξει στρατεύματα γύρω από τα ουκρανικά σύνορα ενώ ανακήρυξε και ζώνες θαλάσσιου αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα κινητοποιώντας τον εκεί στόλο της.Οι ρωσικές προθέσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Η Ρωσία έχει ξεκινήσει υβριδικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία που κορυφώθηκαν με την προσάρτηση της Κριμαίας. Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμα τουλάχιστον λάβει επιθετική διάταξη και για την ώρα όλη η κατάσταση αποτελεί μέσο άσκησης πίεσης της Μόσχας στο Κίεβο και τη Δύση. Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κίνδυνος ανάφλεξης πάντως παραμένει και είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Ναυτικός αποκλεισμός και ΗΠΑ
Την ίδια ώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει πως η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2014. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έδωσε αριθμούς, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η μετακίνηση των στρατευμάτων είναι για σκοπούς στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Επίσης η διπλωματία των ΗΠΑ κατήγγειλε τη Ρωσία για την εφαρμογή ναυτικού αποκλεισμού γύρω από την Κριμαία. «Πρόκειται για νέα απρόκλητη κλιμάκωση στην εκστρατεία που διεξάγει το τρέχον διάστημα η Μόσχα με σκοπό να εξασθενίσει και να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος και τόνισε τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσινγκτον, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα επιπλέον στρατεύματα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για έξι μήνες (από την 24η Απριλίου ως την 31η Οκτωβρίου) «τη διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη». Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες, μία εξ αυτών είναι το τρίγωνο ανοικτά της χερσονήσου Κερτς, κοντά στο ομώνυμο στενό, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική και θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.
Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει φθάσει στο ζενίθ, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα πως αναζητεί αφορμή για να προχωρήσει σε εισβολή και το Κρεμλίνο να κατηγορεί το Κίεβο πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα οι ΗΠΑ «καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να παρενοχλεί πλοία στην περιοχή και να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία», ανέφερε ο Νεντ Πράις.
Ένταξη Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Οι χώρες-μέλη του NATO εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας και αξίωσαν η Μόσχα να εγγυηθεί ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας. Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα (πάνω από 100.000 στρατιώτες, κατά εκτιμήσεις της ΕΕ) είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια της εισβολής στην Κριμαία το 2014, εκτίμησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Στο μεταξύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία πλημμυρίσει με φωτογραφίες και βίντεο από χαμηλά ιπτάμενα στρατιωτικά ελικόπτερα σχεδόν παντού στην ρωσική επικράτεια. Και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για μέρες. Μεγάλοι εναέριοι σχηματισμοί μεταφορικών ελικοπτέρων Mil Mi-8 Hip και επιθετικών Mil Mi-24 Hind πετούσαν πάνω από πόλεις και χωριά. Οι περισσότεροι Ρώσοι που τα είδαν υποθέτουν ότι προετοιμάζεται επίθεση κατά της Ουκρανίας. Επισήμως η Μόσχα δεν έδωσε καμία εξήγηση, ενώ οι πτήσεις δεν συνδέονται ούτε με τους εορτασμούς για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προτρέποντας τους Ευρωπαίους, και κυρίως τον πρόεδρο της Γαλλίας να περάσουν «από τα λόγια στην πράξη». «Δεν μπορούμε να μείνουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ζελένσκι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη Le Figaro και η οποία αναρτήθηκε απόψε στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας.
Ο Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει αύριο σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Έχει έρθει η ώρα να αυξήσουμε ταχύτητα, να μας προσκαλέσουν να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συνέχισε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την “επιθετικότητα” της Ρωσίας απέναντι στη χώρα του.