Το 2019 σε non-paper με τον τίτλο “Machine Learning (ΜL) and Artificial Intelligence in Defense and Aerospace Applications”, η Curtiss-Wright Defense Solutions εξετάζει την προοπτική των έξυπνων, ικανών να μαθαίνουν, μηχανών οι οποίες θα μπορούν να δρουν αυτόνομα χωρίς να αναμένουν την λήψη συγκεκριμένων εντολών. Η εταιρεία αναφέρει ως παράδειγμα τα ειδικά φίλτρα των spam στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Mια πιο προηγμένη μορφή έξυπνων μηχανών (ML) αφορά μηχανές ικανές να εκπαιδευτούν, ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται πράγματα και καταστάσεις που απαιτούν βαθιά σκέψη.
Οι μηχανές αυτές ονομάζονται Μηχανές Βαθιάς Σκέψης (Deep Learning -DL). Σύμφωνα με την Curtiss-Wright η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματώσει πλέον συμπεριφορές «ώστε οι υπολογιστές να προσεγγίσουν ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη νοημοσύνη».Αναπτύσσοντας την ικανότητα των μηχανών να μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη οι υπολογιστές θα μπορούν να αξιοποιούν παλαιότερα αποκτημένη γνώση, όπως η ανθρώπινη μνήμη, ώστε να βελτιώσουν την ευφυΐα τους και την δυνατότητά τους για λήψη αποφάσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον πανταχού παρούσα και η χρήση της επεκτείνεται ειδικά στον τομέα της Άμυνας και της Αεροδιαστημικής. H τεχνητή νοημοσύνη επικρατεί πλέον στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και αφορά ειδικά αυτόνομα συστήματα έχει επεκταθεί σε στον βιομηχανικό τομέα ειδικά όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη, την σχεδίαση και την κατασκευή, την υποστήριξη και την εκπαίδευση.
Σήμερα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πως οι τομείς της Άμυνας και της Αεροδιαστημικής μπορούν να ωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, τις μηχανές ML και DL ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους πολεμιστές να εντοπίζουν στόχους και απειλές από μεγάλη απόσταση να επιλύουν ζητήματα που αφορούν τον οπλισμό και εξοπλισμό τους και να εντοπίζουν “αόρατους” κινδύνους. Ορισμένες από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στον σύγχρονο πόλεμο μοιάζουν σαν να βγήκαν από ταινίες δυστοπικής ή μη επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνολογία στον τομέα αυτό είναι προκλητική ικανή για το καλύτερο, αλλά ενδεχομένως και για το χειρότερο.
Στρατοσφαιρικός πόλεμος
Το αμερικανικό ναυτικό και η US Central Command (CENTCOM) αναζητούν, την ίδια ώρα, λύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη για την τοποθέτηση ML στα drones ISR για στρατοσφαιρική αναγνώριση, επιτήρηση και κοινές αποστολές αναγνώρισης. Το πρόγραμμα Strategic Command, Control, Communications, Computers & ISR (C4ISR) to Operationalize the Stratosphere (SCOS) θα “τρέξει” από την CENTCOM και την Naval Surface Warfare Center – Crane Division (NSWC-Crane).
Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε στρατοσφαρικά αερόστατα και κινούμενα με ηλιακή ενέργεια αυτόνομα αεροπορικά συστήματα (UAS). Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια αφορούν ακριβώς την στρατιωτικοποίηση της στρατόσφαιρας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συγκεντρωθούν πληροφορίες ακόμα σε δύσκολα, υπό άλλες συνθήκες, επιχειρησιακά περιβάλλοντα.
Η ικανότητα των εν λόγω πλατφορμών να πετούν σε πολύ μεγάλα ύψη και να παραμένουν πάνω από στόχους ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance and Target Acquisition) για πολύ χρόνο, παρέχουν στον εκάστοτε διοικητή έγκαιρη πληροφόρηση και προειδοποίηση απειλών, ενώ παρέχουν παράλληλα στις χερσαίες δυνάμεις ένα εξαιρετικό δίκτυο επικοινωνιών. Οι εν λόγω πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολιτικούς σκοπούς, από έλεγχο των ωκεανών μέχρι καιρικές προγνώσεις.
_______________________
Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη