Ο χρόνος άφιξης των συγκεκριμένων μέσων στην Ελλάδα δεν δύναται να καθορισθεί επακριβώς την παρούσα χρονική περίοδο, όμως εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2021, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τι όμως ακριβώς σημαίνει η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων;
Τα Μ1117 είναι οχήματα αναγνώρισης-ασφαλείας, είναι σύγχρονα και είναι σχεδιασμένα να αντέχουν στις εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Στον αμερικανικό στρατό είναι οπλισμένα με ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χλστ. ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ. και έναν πολλαπλό εκτοξευτή βομβίδων των 40 χλστ. αλλά μπορεί να εξοπλιστεί και βαρύτερα, αν η Ελλάδα το αποφασίσει.Έχει εξαιρετική αυτονομία 765 χλμ. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 100 χλμ. ανά ώρα. Έχει πλήρωμα 5 ατόμων και η αξία του στο πεδίο της μάχης έχει αποδειχθεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν μα και στην Συρία.Τα ελληνικά Μ1117 θα παραδοθούν πάντως χωρίς οπλισμό και θα εξοπλιστούν από τον Ελληνικό Στρατό, όπως η υπηρεσία κρίνει καλύτερα.
Τεθωρακισμένα-αντικαταστάτες
Τα νέα οχήματα έχουν “διπλή” θωράκιση για βελτιωμένη προστασία και το όχημα δεν παρουσιάζει καμία κάθετη επιφάνεια, αντίθετα με τα Μ113 με την “θωράκιση αλουμινίου” που φέρουν και το σαν κιβώτιο σχήμα τους! Το νέο όχημα μπορεί να αναλάβει πληθώρα αποστολών, ενώ στη διαμόρφωση οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) έχει πλήρωμα 3 ανδρών και μπορεί να μεταφέρει μια ομάδα μάχης πεζικού 8 ανδρών.
Υπάρχει και μια πιο “βαριά” έκδοση του οχήματος που φέρει πυροβόλο των 90 χλστ. (CMI Defence Cockerill CSE 90LP weapons system) ικανή να αντιμετωπίσει κάθε τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα πλην των βαριά θωρακισμένων αρμάτων μάχης. Υπάρχει και η έκδοση M1200 Armored Knight εφοδιασμένη με καταδείκτες λέιζερ, GPS και επιπλέον εξοπλισμό επικοινωνίας για την κατάδειξη στόχων στη φίλια αεροπορία και το φίλιο πυροβολικό.
Δεν είναι γνωστό ποια διαμόρφωση θα έχουν τα ελληνικά οχήματα. Μπορούν όμως, με την κατάλληλη διαμόρφωση, να αναλάβουν και τον ρόλο οχήματος μάχης και οχήματος μεταφοράς προσωπικού. Άλλωστε είναι κατά πολύ ανώτερα των οχημάτων Μ113Α1/Α2 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία στον ΕΣ.
Ο Τουρκικός στρατός διαθέτει μεγάλο αριθμό ΤΟΜΠ Μ113 και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) ACV-15 (εκσυγχρονισμένα Μ113 ουσιαστικά, εξοπλισμένα με πυροβόλο 25 χλστ. και ενισχυμένη θωράκιση). Τα ελληνικά ΤΟΜΠ Μ113 διαθέτουν μόνο πολυβόλα των 12,7 χλστ. και υστερούν δραματικά των τουρκικών.
Το παράδειγμα του Ισραήλ
Γιατί όμως τα ελληνικά M113, ελλείψει άλλων οχημάτων, δεν μπορούν να εξοπλιστούν καλύτερα και να αναβαθμιστεί η θωράκισή τους; Γιατί οι Ισραηλινοί μετέτρεψαν τα παλιά τους άρματα Centurion σε ΤΟΜΑ Nagmachon και ΤΟΜΠ Nakpadon; Γιατί μετέτρεψαν μέχρι κυριευμένα σοβιετικής κατασκευής άρματα Τ-54 σε ΤΟΜΠ Achzarit;
Είναι πιο έξυπνοι από τους Έλληνες και κατάφεραν να βρουν φθηνές και αξιόπιστες λύσεις; Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας με Μ113, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης εντός αυτών! Εμείς γιατί να στείλουμε τους λίγους και πολύτιμους στρατιώτες μας στη μάχη με τα οχήματα αυτά;
____________________
Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη