1.4.21

Αυτή είναι η πραγματική γνώμη του Μπάιντεν για τον Ερντογάν: Πότε θα γίνει το έρμο το τηλεφώνημα;





 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντιπαθεί τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Προεκλογικά, ο Τζι Μπάιντεν το ομολόγησε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους της εφημερίδας New York Times… Και ούτε τώρα το κρύβει.

Ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε στα πραξικοπηματικά σχέδιά εναντίον του, και αυτό είναι γνωστό. Βεβαίως, δεν προσφέρει καμία απόδειξη που να συνδέει το σικέ πραξικόπημα με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι δυο ηγέτες δεν έχουν καμία εκτίμηση ο ένας για τον άλλο. Και η σχέση τους, μετά την εγκατάσταση του κ. Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και την έξωση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρική κατοικία, φαίνεται από τα γεγονότα πως θα είναι ακραία και συγκρουσιακή.

  • Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν απάντησε ακόμα στο συγχαρητήριο μήνυμα του Τούρκου ομολόγου του και επίσης δεν του τηλεφώνησε ακόμα,και ενώ έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται εξαιρετική από κάθε άποψη και κυρίως από τη γεωπολιτική.

Ο κ. Μπάιντεν δεν κρύβει τις σκέψεις του για τον Ερντογάν. Και δεν είναι μυστικό ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση θέλει την Τουρκία, αλλά όχι τον πρόεδρο της. Όμως, δεν είναι εύκολο να τον ξεφορτωθεί. Η μόνη επιλογή και ελπίδα της Αμερικής είναι οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν δεν θα τις κερδίσει, αφού ελέγχει πλήρως τα εσωτερικά πράγματα στην χώρα, οπότε εύκολα μπορεί να ξανακάνει νοθεία.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μπάιντεν, οι υπουργοί του και οι συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, θα πρέπει να βρουν σύντομα ένα τρόπο να ασχοληθούν με το «πρόβλημα Ερντογάν». Δεν μπορεί επ’ άπειρον να αρνείται να του τηλεφωνήσει, παρά το γεγονός ότι Πλανητάρχης είναι, ότι θέλει κάνει…

Ο κ. Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ερντογάν να λάβει μέρος διαδικτυακώς στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή. Πως περιμένει να δεχθεί την πρόσκληση αν δεν του κάνει το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Λόγω αυτού, λοιπόν, οι διπλωμάτες και αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του.

  • Αν αυτό συμβεί είναι μία λογική εξέλιξη, υποστηρίζουν. Εκτός αν είναι πιο λογική εξέλιξη -με βάση την αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλο- να μην καλέσει ο Λευκός Οίκος το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν «βάζει μεγάλη μπουκιά στο στόμα του που δεν μπορεί να την μασήσει καν»… Βαριά κουβέντα, διότι στην ουσία εννοεί πως πρόκειται για ένα ηγέτη ο οποίος είναι μικρός και παρουσιάζεται ως μεγάλος και τρανός. Δεν έχει άδικο ο Αμερικανός πρόεδρος. Θα έλεγα ότι έχει μελετήσει με ακρίβεια τον Τούρκο ομόλογό του.

Οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν διίστανται. Αυτό που είναι, όμως, βέβαιο και δεν αμφισβητείται είναι τούτο: δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς τη στρατηγική σχέση με την Αθήνα και θα το δούμε, διά γυμνού οφθαλμού, στη συνέχεια. Και πολλές επισκέψεις από και προς την Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθούν, και πολλές ανακοινώσεις θα διαβάσουμε για κοινές στρατηγικές και στρατιωτικές κινήσεις. Η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται στην πόλη κλειδί για τους Αμερικανούς.

  • Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί καθόλου αν «τα βρουν» οι Αμερικανοί με τους Τούρκους. Τα διάφορα projects έχουν πάρει το δρόμο τους και δεν θα τα σταματήσει καμία βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή.

Για πολλοστή φορά θα σημειώσουμε ότι το πρόβλημα των S-400 είναι άλυτο για όσο διάστημα η Τουρκία το διατηρεί στο έδαφος της. Και το άλλο μείζον ζήτημα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξελίσσεται σε ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα ακόμα και από τους S-400.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τις προάλλες, ο Τζακ Σούμερ ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να ντρέπονται να προσπαθούν να εφαρμόσουν αυστηρότερους κανόνες εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και υπογράμμισε ότι τέτοιες προσπάθειες θα δημιουργούσαν μία «απολυταρχία τρίτου κόσμου όπως η Τουρκία του Ερντογάν». Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η φράση… Κάποτε μιλούσαν για την απολυταρχία της Ρωσίας, του Ιράν, της Κίνας και άλλων παρόμοιων αυταρχικών κρατών. Τώρα όταν ομιλούν για αυταρχικά και παρόμοια καθεστώτα το μυαλό πάει κατευθείαν στη σημερινή Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν…

https://hellasjournal.com/2