4.4.21

Ετσι θα ψηφίσουν 300 χιλιάδες απόδημοι: e-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

 



Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που ξεκίνησε τη λειτουργία της οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εγγράφονται στους νέους εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους


Ενα «κλικ» πιο κοντά στη συμμετοχή τους στις επόμενες εθνικές εκλογές βρίσκονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες απόδημοι Ελληνες: Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία της η ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ομογενείς εγγράφονται στους νέους εκλογικούς

καταλόγους ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με μόλις μερικές εκατοντάδες αιτήσεις να έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, όμως αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση με την ειδική επικοινωνιακή εκστρατεία που θα εγκαινιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλοί είναι εκείνοι πως υποστηρίζουν πως η εξ αποστάσεως ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία - μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Υπολογίζεται πως περίπου 300.000 ομογενείς πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στη νέα διαδικασία, ερώτημα όμως παραμένει το πόσοι από αυτούς θα ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο νέο καθεστώς είναι να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι έχει ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον τα δύο από τα τελευταία 35 χρόνια, είτε για να εργαστεί ως μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας είτε για να σπουδάσει ως μαθητής ή φοιτητής σε δημόσια ή ιδιωτική σχολή είτε για να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εγγραφή

Για την εγγραφή τους στους νέους εκλογικούς καταλόγους, οι Ελληνες του εξωτερικού χρειάζεται να «ανεβάσουν» μέσω της πλατφόρμας https://apodimoi.gov.gr/ τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σε αυτά συγκαταλέγονται το αποδεικτικό φοίτησης σε εκπαιδευτικό φορέα της Ελλάδας, η βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών της ημεδαπής και η βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή. Η γνησιότητα των εγγράφων αλλά και το περιεχόμενό τους διασταυρώνονται αυτομάτως από το σύστημα.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες απανταχού της γης, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση διά της ψήφου τους και να συμμετάσχουν με τον τρόπο αυτό ενεργά στις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και προσθέτει: «Θέλουμε οι Ελληνες του εξωτερικού να έχουν ισχυρό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι».

 Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η πλατφόρμα, που ξεκίνησε να λειτουργεί προσφάτως, θα βελτιωθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες. Ηδη από τα μέσα Μαρτίου το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να γίνεται αυτομάτως ο έλεγχος των τίτλων σπουδών, και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διασταύρωση της κατάθεσης φορολογικής δήλωσης. Χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της πλατφόρμας με τις υπηρεσίες Στρατολογίας. Σε περίπτωση που το σύστημα δεν μπορεί να αντλήσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά - για παράδειγμα τίτλο σπουδών που εκδόθηκε πριν από το 2003 - οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν τα έγγραφα και να τα αναρτήσουν στην ηλεκτρονική πύλη. Στη συνέχεια, τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

 

Νέες υπηρεσίες

Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, στο apodimoi.gov.gr αναμένεται να προστεθούν και νέες υπηρεσίες, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν ότι η εγγραφή ψηφοφόρων του εξωτερικού θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα διαγράφονται από τους καταλόγους στους οποίους ήταν εγγεγραμμένοι ως τότε. Αυτό σημαίνει ότι όταν εγγράφονται στο νέο σύστημα απεμπολούν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν και διά ζώσης ταξιδεύοντας στην Ελλάδα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η συμμετοχή των εκλογέων στην ψηφοφορία θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων αποδήμων ή άλλα σημεία. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς. Η ψήφος των Ελλήνων της Διασποράς θα μετρά ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς τη δυνατότητα σταυροδότησης.

https://www.tanea.gr/