17.3.21

Αυτοί είναι οι δέκα όροι της Αιγύπτου προς την Τουρκία

 


Φιλοκυβερνητικός Αιγύπτιος αρχισυντάκης απαριθμεί τους όρους που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία για πιθανή επαναπροσέγγισή της με την Αίγυπτο.

Ο αρχισυντάκτης της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Al Watan, ανέφερε τις δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Τουρκία προτού το Κάιρο συμφωνήσει να “επαναλάβει τις συνομιλίες του” με την Άγκυρα.

Γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook στις 12 Μαρτίου ο Ahmed Elkhateeb απαριθμεί τους όρους που έχει ορίσει το Κάιρο, μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης από Τούρκους αξιωματούχους, για τον τερματισμό της διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο.

Οι όροι είναι οι εξής:

1) Καμμία θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών, δίχως την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί να υπογράψει ή να αναγνωρίσει την εν λόγω Διεθνή Σύμβαση.

2) Δεν θα υπάρξει πολιτική επικοινωνία έως ότου το Κάιρο πειστεί για τη συμμόρφωση της τουρκικής πλευράς προς τη γενική τήρηση του διεθνούς δικαίου. Οι επαφές θα παραμείνουν αποκλειστικά στο επίπεδο ασφάλειας, καθώς η Αίγυπτος δεν διατηρεί πολιτική επικοινωνία με κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

3) Δεν θα υπάρξει αιγυπτιο-τουρκική συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά μόνο μετά από την πλήρη τουρκική συμφωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους, και συγκεκριμένα με την Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά.

4) Πρέπει να προηγηθεί η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη πολιτικά, στρατιωτικά και από άποψη υπηρεσιών ασφάλειας. Η Άγκυρα πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς το θέμα της Λιβύης και να δεσμευθεί ότι θα αποσύρει τους μισθοφόρους που μετέφερε στα εδάφη της χώρας.

5) Να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία και την υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας με την Ιρακινή κυβέρνηση, με την οποία η Τουρκία θα δεσμευθεί ότι δεν θα παρέμβει ποτέ ξανά στα ιρακινά εδάφη.

6) Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ενώ η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα αδικήματα που διέπραξε τα τελευταία χρόνια κατά των χωρών του Κόλπου. Επιπλέον, το Κάιρο δεν θα συνάψει καμία συμφωνία με την Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα δεσμευτεί να μην επέμβει ποτέ ξανά στις υποθέσεις των αραβικών κρατών και να αποδεχθεί το πλαίσιο της Αραβικής εθνικής ασφάλειας.

7) Διακοπή όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που επιτίθενται συγκεκριμένα στην Αίγυπτο και γενικά στα κράτη του Κόλπου. Η Τουρκία πρέπει επίσης να σταματήσει την φιλοξενία και υποστήριξη οποιασδήποτε πολιτικής δραστηριότητας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα εδάφη της.

8) Η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει στην Ιντερπόλ να συλλάβει όλους όσους καταζητούνται και τυγχάνουν να βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και να  αποδεχθεί την αντίστοιχη αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών αρχών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει προσφερθεί να παραδώσει στην Αίγυπτο καταζητούμενους εγκληματίες που βρίσκονται στο έδαφός της, με σκοπό να κατευνάσει την αιγυπτιακή πλευρά.

9) Οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος και θα ελέγχουν τον βαθμό της συμμόρφωσής του με αυτούς τους όρους κατά την προσεχή περίοδο. Πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία, θα κατατεθεί σχετική έκθεση από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία.

10) Η Τουρκία δεν θα κληθεί να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου προτού η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος συμφωνήσουν να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και προτού η Τουρκία αποδεχθεί εμπράκτως τους προαναφερθέντες όρους.

Ωστόσο, Αιγύπτιοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν αυτές οι προϋποθέσεις αντιπροσωπεύουν τη λίστα που θέτει η κυβέρνηση του Σίσι, είναι ιδιαίτερα απίθανο να τους ακολουθήσει ποτέ η Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι μετά τους 13 παρόμοιους όρους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, έβαλαν τέλος στον αποκλεισμό της Ντόχα, δίχως να έχει ικανοποιηθεί προηγουμένως κάποιο από τα αιτήματά τους.

Πηγή : . . .

https://syndesmos1971.wordpress.com/