Σε ανοδική πορεία αναμένεται να κινηθούν τα κρούσματα στη χώρα μας, φτάνοντας ακόμα και τα 3.000 όπως δείχνουν άλλωστε και τα δεδομένα από την ανάλυση του λυμάτων και την εκτίναξη του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ειδικά την Κρήτη όπου παρατηρείται εκτίναξη των ποσοστών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, είπε συγκεκριμένα:
«Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600 (…) Αυτή την εβδομάδα και έως τις 25 Μαρτίου θα είμαστε σε ελαφριά, αλλά ανοδική πορεία».«Τα λύματα είναι καλός δείκτης και μάλιστα προπορεύεται των κρουσμάτων κατά μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω» σχολίασε για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αναφέρονται σε σημαντική αύξηση το ιικού φορτίου κορωνοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη και εκτόξευση στην Κρήτη.
Πληρότητα των ΜΕΘ, διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες
Το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση με την πληρότητα στις ΜΕΘ, καθώς και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο ο Παναγιώτης Παπανικολάου γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρούργος στο Κρατικό Νίκαιας με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι πάνω από 120 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ !
Με βάση πάντως τα επίσημα στοιχεία διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 605 ασθενείς. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου (622).
«Νέο μείγμα μέτρων»
Ο κ. Τζανάκης αναφερόμενος στις αλλαγές των μέτρων που προτείνει είπε πως αντί να μειώνουμε το ωράριο των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, πρέπει να το αυξάνουμε. Σκοπός μας είναι να αραιώσουμε τον κόσμο μέσα σ’ αυτά, όχι να τον συμπυκνώσουμε» επισήμανε δε ο καθηγητής.
Όπως διευκρίνισε, «δεν πρέπει να απαγορεύουμε στον κόσμο να πάει στην εξοχή, στα εξοχικά του, να αθληθεί να κάνει πικ νικ λαμβάνοντας μέτρα με την οικογένειά του και αποφεύγοντας το συγχρωτισμό, πρέπει να τα επιδιώκουμε». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, 2 με 3 μέτρα πρέπει άμεσα να αρθούν. Αντιπρότεινε στρατηγικό σχέδιο με τη διενέργεια πάρα πολλών τεστ και με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων συντεταγμένα.
Ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και εκείνος από την πλευρά του αναφορικά με ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Τον χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», επισήμανε.
Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη ΤΣΟΛΑΚΗ