1.3.21

Το ρωσικό τανκ Τ-14 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους χωρίς τη συμμετοχή του πληρώματος

 


Το 2022 η Ρωσία θα λανσάρει τα τελευταίας τεχνολογίας τανκ, τα T-14 Armata, που λέγεται ότι δεν υπάρχουν ισάξιά τους. Με δυνατότητα πλήρους ελέγχου από απόσταση το πλήρωμά του μπορεί να μείνει απομονωμένο από το τμήμα καυσίμων και τα πυρομαχικά, γεγονός που αυξάνει την επιβίωση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατασκευής τανκ, το ρωσικό T-14 Armata μπορεί να εντοπίσει και να επιλέξει στόχους στο πεδίο της μάχης χωρίς τη συμμετοχή του πληρώματος, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Οι δυνατότητες του T-14 δοκιμάστηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Σημειώνεται ότι η απόφαση για το αν θα πλήξουν τον επιλεγμένο στόχο παραμένει στον ανθρώπινο παράγοντα.

«Το σύστημα ελέγχου πυροβολισμού (FCS) του Armata διαθέτει ψηφιακό κατάλογο με τυπικούς στόχους σε ένα πεδίο μάχης, μεταξύ αυτών τανκς, ελικόπτερα και άλλα. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στις ενσωματωμένες εγκαταστάσεις υπολογιστών να ερευνούν ανεξάρτητα για στόχους και να τους αναγνωρίζουν, να επιλέγουν κατά προτεραιότητα» δήλωσε η πηγή, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογος ξένος εξοπλισμός με το σύστημα ελέγχου πυροβολισμού του Armata.

Στρατιωτική άσκηση διεξήχθη με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων και ημι-φυσικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εικόνων φωτοαντίθεσης και θερμικών προσομοιωτών.

«Επίσης, έγιναν τεστ όπου τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα λειτουργούσαν ως αντικείμενα αναζήτησης του Armata. Με βάση τα αποτελέσματα των ασκήσεων, η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι επιβεβαιωμένα συμβατή με τα δηλωμένα χαρακτηριστικά μάχης» ανέφερε η ίδια πηγή.

Για την έρευνα και τον εντοπισμό στόχων, το T-14 χρησιμοποιεί συστήματα όρασης που λειτουργούν και φυσικά και με υπέρυθρες.

Χαρακτηριζόμενο ως το μοναδικό παγκοσμίως τανκ τρίτης γενιάς, το Armata έχει σύστημα για τον πλήρως απομακρυσμένο έλεγχο, την ώρα που το πλήρωμα είναι ασφαλές σε εξοπλισμένη κάψουλα μακριά τόσο από τη δεξαμενή καυσίμων και τα πυρομαχικά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αύξησης που το τανκ δεχτεί πλήγμα, το πλήρωμα είναι πιο πιθανό να επιβιώσει.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της κρατικής εταιρείας εξοπλισμών Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέφ, έξι χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των τανκ T-14.

Πηγή: Σπούτνικ/ https://infognomonpolitics.gr/

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη