Η«Γαλάζια Πατρίδα» θεωρητικά έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα 24ωρα, ωστόσο έως σήμερα η πολυδιαφημισμένη άσκηση της Τουρκίας, με τα 87 πολεμικά πλοία, δεν έχει φανεί στα σημεία που πρόκειται τα πληρώματα των πλοίων να ασκηθούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξέλθουν από τους ναυστάθμους τους, θα το κάνουν λογικά εντός της Δευτέρας και στο Επιτελείο γνωρίζουν ότι τ’ αυξημένα αντανακλαστικά είναι απαραίτητα.
Αν και η άσκηση υποθετικά ξεκίνησε από τις 27 Φεβρουαρίου, η λεγόμενη συγκέντρωση δυνάμεων δεν έχει αρχίσει. Τα έξι μποφόρ δεν μπορεί να λειτούργησαν αποτρεπτικά αλλά φαίνεται πως η Τουρκία σ’ αυτή την φάση της άσκησης λειτουργεί με άλλον ρυθμό.
Βεβαίως απέναντι στα 87 πλοία που διαφημίζει η Τουρκία, οφείλουμε μια αλήθεια προς το αναγνωριστικό κοινό που έχει να κάνει με τις μονάδες επιφανείας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Μέσα στα 87 πλοία που υπολογίζει η Τουρκία ότι θα λάβουν μέρος στην άσκηση, συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα πλωτά της ακτοφυλακής της, από φουσκωτά σκάφη έως τα μεγαλύτερα SG, για να φτάσει σε αυτό τον αριθμό.
Οι μονάδες κρούσης της Τουρκίας (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, κορβέτες) δεν φτάνουν σίγουρα τις 87, είναι κατά πολύ λιγότερες. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα πολεμικά πλοία που έχουν το καθένα τον δικό του ρόλο να παίξει σε μια άσκηση όπως η Mavi Vatan.
Η τουρκική άσκηση, τουλάχιστον σύμφωνα με τις navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία τοποθετείται σε τρία βασικά σημεία, στο βόρειο Αιγαίο, στον κόλπο Ξηρού, στο νοτιοανατολικό, βόρεια και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Πηγές από το Ελληνικό Επιτελείο επισημαίνουν ότι τα πληρώματα των πλοίων επιτήρησης, των Κανονιοφόρων δηλαδή, αλλά και τα ταχέα σκάφη, οι Πυραυλάκατοι, είναι επιφορτισμένα τόσο με την παρακολούθηση όσο και με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, διότι σε τέτοιες ασκήσεις οι Τούρκοι προσπαθούν να βρίσκουν ευκαιρίες να παραβιάζουν τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.
Στο Επιτελείο ξέρουν ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να θελήσει να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε στο Αιγαίο κι έχει επιστήσει την προσοχή προς όλα τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Άλλωστε το παράδειγμα της fake παρενόχλησης του Τσεσμέ, όπως και οι υπερπτήσεις- παραβιάσεις που ήταν το «τυρί» ώστε να σπεύσουν οι Έλληνες πιλότοι και να κυνηγήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονταν τον πλου του υδρογραφικού, ώστε όλα τα μαχητικά να περάσουν πάνω από το παλιό σκαρί, είναι δείγματα που δείχνουν την τεχνητή ένταση που επιδιώκει η γείτονα να σηκώσει.
Η Αθήνα οφείλει να παρακολουθεί, να καταγράφει και ν’ αναλύει τις κινήσεις που θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο σημειώνουν στρατιωτικές πηγές. Μέσα από τις κινήσεις που γίνονται βγαίνουν πολλά συμπεράσματα που έχουν να κάνουν αλλαγές στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στο επιχειρησιακό πεδίο.
Και ο Ακάρ το άγχος του…
Την ίδια ώρα βεβαίως οι διαρκείς δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ αναδεικνύουν δυο σημεία που απασχολούν την κυβερνητική πολιτική της Τουρκίας. Από τη μια πλευρά ο τούρκος υπουργός άμυνας επαναλαμβάνει τα όσα λέει η πλειονότητα των Τούρκων αξιωματούχων περί των δήθεν δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την Μεσόγειο κι από την άλλη εκφράζεται η αγωνία των Ελληνικών εξοπλισμών.
Θα επαναλάβουμε ότι ο κ. Ακάρ ως πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αντιλαμβάνεται ότι σε πρώτη φάση το ισοζύγιο των αεροπορικών δυνάμεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γέρνει υπέρ της χώρα μας και μάλιστα σε δραματικό επίπεδο και παρά την αριθμητική τουρκική υπεροχή.
Τα Ελληνικά F-16 που είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού αεροπορικού στόλου- όπως και του τουρκικού- αναβαθμίζονται στον καλύτερο τύπου του συγκεκριμένου αεροσκάφους, με τα τουρκικά να μένουν πίσω σε αυτό το κομμάτι.
Η έλευση των Γαλλικών RAFALE φέρνει τα πάνω κάτω τόσο στις air to air αποστολές, όσο και στις αποστολές κρούσης.
Έως στιγμής στο Πολεμικό Ναυτικό τα δεδομένα θα έλεγε κανείς ότι είναι οριακά ανάμεσα στις δυο δυνάμεις, με την Τουρκία ωστόσο να έχει πολύ πιο νέα πολεμικά πλοία σε σχέση με εκείνα που διαθέτει ο Ελληνικός στόλος.
Το επόμενο βήμα που σε λίγο καιρό θ’ ανακοινωθεί από το ναυτικό Επιτελείο, που είναι ο τύπος των φρεγατών που επιλέγει για ν’ αλλάξει σελίδα, δεν αποκλείεται να φέρει- όπως λέγεται από κύκλους του ΠΝ- ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τις τέσσερις φρεγάτες αλλά και με άλλους τύπους πλοίων τους οποίους σαφώς έχει ανάγκη ο Ελληνικός στόλος.
Αυτά αποκρυπτογραφεί ο κ. Ακάρ και προφανώς ιδρώνει, γνωρίζοντας ότι εκτός των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, το πνεύμα που διέπει τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τέτοιο που δύσκολα μπορεί κανείς να τα βάλει ευθέως μαζί τους.
Πηγή: Hellasjournhttps:/