Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, έγιναν στο Αμπού Ντάμπι οι αμυντικές εκθέσεις IDEX και NAVDEX 2021, παρά την πανδημία. Σημασία για τις ελληνικές αμυντικές ανάγκες έχουν τα συστήματα αντι-drones που παρουσιάστηκαν εκεί και αντανακλούν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτής της τεχνολογίας, η οποία είναι ικανή να εξουδετερώσει το σημερινό τουρκικό πλεονέκτημα σ’ αυτόν τον τομέα.
Στις πενταήμερες εκδηλώσεις, η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και η Έκθεση Ναυτική Άμυνας (IDEX και NAVDEX 2021), περιλαμβάνουν περισσότερους από 900 εκθέτες από 59 κράτη με 35 εθνικά περίπτερα. «Το 84% των εταιρειών που εκθέτουν έχουν διεθνή έδρα, ενώ το 16% είναι οντότητες με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που αποδεικνύει το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον», δήλωσε ο Humaid Matar Al Dhaheri, διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας Εθνικής Εταιρείας Εκθέσεων του Αμπού Ντάμπι.
Την ημέρα έναρξης, οι ένοπλες δυνάμεις των Εμιράτων υπέγραψαν 19 αμυντικές συμβάσεις, με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει σε εγχώριες εταιρείες. Η αξία των συμβολαίων έφτασε τα 1,37 δισ. δολάρια. Το 22% των συμφωνιών υπογράφηκε με επτά διεθνείς εταιρείες, ενώ το 78% πήγε σε 12 τοπικές εταιρείες.
Η ελληνική παρουσία
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στο Άμπου Ντάμπι για τα εγκαίνια και συναντήθηκε με τον διάδοχο πρίγκηπα σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν. Μαζί του συζήτησε γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι ελληνικές εταιρείες του EFA Group (EFA Ventures, Scytalys, Theon Sensors), η Intracom Defense, η Barracuda και η Miltech. Από πλευράς κρατικών αμυντικών εταιρειών συμμετέχει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Το EFA Group επέδειξε τα κορυφαία θερμικά σκοπευτικά Theon Sensors που έχουν επιλεγεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Η Scytalys παρουσίασε κορυφαία προϊόντα στον τομέα των επικοινωνιών και συστημάτων διοίκησης και ελέγχου.
Η Intracom Defense επέδειξε σειρά συστημάτων στον τομέα των επικοινωνιών το iDefender μια ολοκληρωμένη λύση διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας απέναντι στις ασύμμετρες απειλές. Σε συνεργασία με τη Barracuda έχουν επιδείξει το πρώτο μη επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος που φέρει αισθητήρες-ραντάρ που αξιολογείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Σήμερα οι εταιρείες προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι το οπλισμένο μη επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος οπλισμένο με οκτώ πυραύλους Hellfire.
Συστήματα αντι-drones
Ενώ ορισμένες εταιρείες στη IDEX 2021 επιδεικνύουν τα drones τους για σειρά αποστολών (αναγνώριση, επιτήρηση, κρούση ή και επιχειρήσεις σμηνών), άλλες παρουσιάζουν αντίμετρα, όπως συστήματα λέιζερ υψηλής ενέργειας και έξυπνων πυραύλων. Δεδομένης της έμφασης που έχει δώσει η Τουρκία στα drones, είναι φυσικό η Ελλάδα να ενδιαφέρεται για συστήματα που αντιμετωπίζουν την απειλή αυτή.
Το SkyKnight, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση, είναι πύραυλος εξοπλισμένος με ραντάρ που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Halati, η οποία θα ενσωματωθεί στο γερμανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Oerlikon, κατασκευασμένο από τη Rheinmetall. Το SkyKnight είναι το πρώτο σύστημα πυραύλων που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες απειλές και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα Εμιράτα.
Το σύστημα αντι-drone έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αεροσκάφη περιστροφικής πτέρυγας, drones, πυραύλους, βλήματα πυροβολικού, όλμους κονιάματα και αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας σε εμβέλεια έως 10 χιλιομέτρων. Τα Εμιράτα έχουν ήδη δεσμευτεί να αγοράσουν το SkyKnight, αλλά το σύστημα θέλει ακόμα τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει τις δοκιμές εναντίον στόχων.
Drones και όπλα λέιζερ
Στο περίπτερο της Emirati International Golden Group εκτέθηκε ένα πρωτότυπο σύστημα συστημάτων, το οποίο διαθέτει ραντάρ στην κορυφή και τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων. Η πλατφόρμα είναι ένα ισραηλινό σύστημα αντι-drone που κατασκευάζεται από τη Skylock, θυγατρική του Avnon Group. Οι αξιωματούχοι της εταιρείας Emirati δήλωσαν ότι το σύστημα θα υποβληθεί σε δοκιμές μετά το τέλος της έκθεσης, έτσι ώστε τα Εμιράτα να αποφασίσουν εάν θα το αγοράσουν.
Σε άλλο περίπτερο, τοποθετημένο πάνω σε όχημα μάχης πεζικού Rabdan 8×8 επιδείχθηκε το Σύστημα Όπλων Λέιζερ υψηλής ενέργειας της αμερικανικής Raytheon Technologies. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επί οχήματος μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με την εταιρεία Emirati Al Jasoor πριν μερικές ημέρες. Το σύστημα μπορεί να στοχεύσει πολύ μικρά drones με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες και αλγόριθμους παρακολούθησης. Ο χειριστής μπορεί να μεγεθύνει έναν στόχο και να πυροδοτήσει μια αθόρυβη ακτίνα λέιζερ για να το καταστρέψει με ακρίβεια τον στόχο.
«Η Raytheon έχει ενημερώσει τους αλγόριθμους παρακολούθησης και το προηγμένο σύστημα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης που βοηθά στον εντοπισμό των drones, με αποτέλεσμα το σύστηνα με έχει δυνατότητα απεριόριστου αριθμού βολών. Το κόστος ανά βολή είναι αυτό που μπορούν να πληρώσουν δύο άτομα για ένα φλιτζάνι καφέ, εξ ου και τα πλεονεκτήματα για τους πελάτες που πρόκειται να στοχεύσουν πολύ μικρά, φθηνά αεροσκάφη», δήλωσε ο Τζεφ Νιούσομ, διευθυντής της Raytheon για συστήματα λέιζερ υψηλής ενέργειας.
Συστήματα κατά σμήνους drones
Ο ρωσικός κρατικός κατασκευαστής Rosoboronexport παρουσίασε μια σειρά συστημάτων αντι-drone στην ίδια έκθεση. Ίσως το πιο σημαντικό είναι το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου Repellent-Patrol, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να παρακολουθεί και να μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά σήματα εισερχόμενων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων από απόσταση έως και 20 χιλιομέτρων.
Άλλα ρωσικά συστήματα αντι-drone που εκτίθενται είναι τα Kupol και Rubezh-Avtomatika, που αναπτύχθηκαν από την Avtomatika Concern, μια άλλη θυγατρική της Rostec State Corporation, όπως είναι και η Rosoboronexport. Η Rosoboronexport ισχυρίζεται ότι τα εξαιρετικά ευκίνητα, εύκολα αναπτυσσόμενα συστήματα μπορούν να δημιουργήσουν «ένα αδιαπέραστο φράγμα ικανό να απωθήσει τις επιθέσεις όχι μόνο από μεμονωμένα αεροσκάφη, αλλά και τη μαζική χρήση τους από διαφορετικές κατευθύνσεις και υψόμετρα σε ακτίνα τουλάχιστον τριών χλμ.»
Παρουσιάστηκε επίσης το ηλεκτρομαγνητικό όπλο Pishchal, που ζυγίζει μόλις 3,5 κιλά. Ο κατασκευαστής του ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να μπλοκάρει ηλεκτρονικά σήματα drones από απόσταση δύο χλμ. Τα μη στρατιωτικά drones είναι εύκολο να αγοραστούν και να χρησιμοποιηθούν για να πετάξουν σε αστικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Τα κλασικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι ακριβά και προορίζονται να αντιμετωπίσουν διαφορετικές απειλές. Το Pishchal προσφέρει την δυνατότητα να προστατευτούν διάφορες δομές ή συγκεντρώσεις από ασύμμετρες απειλές με μικρά φτηνά drones.
Drones και συστήματα αντι-drone στο Αιγαίο
Παρόμοιο είναι και το γαλλικό σύστημα “Χίμαιρα”, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει drones που βρίσκονται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και να μπλοκάρει το σήμα τους. Μπορεί να φορεθεί απλώς στον ώμο επιτρέποντας στον χρήστη να συνεχίσει άλλες εργασίες, ενώ σαρώνει τον ουρανό. Η τεχνολογία αντι-drone “Χίμαιρα” παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα της έκθεσης και κοστίζει 100.000 ευρώ.
Η “Χίμαιρα” σαρώνει τον ουρανό, χρησιμοποιώντας κεραίες για τυχόν ραδιοσυχνότητες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ένα drone στέλνει πίσω δεδομένα στη βάση του. Όταν εντοπιστεί κάποιο σήμα, ο χειριστής λαμβάνει ηχητική και οπτική ειδοποίηση στο σύστημα. Το εχθρικό drone μπορεί στη συνέχεια να εξουδετερωθεί, μπλοκάροντας το σήμα του στον χειριστή και αναγκάζοντάς το να πέσει στο έδαφος.
Όλα τα παραπάνω έχουν κρίσιμη σημασία για την ελληνική άμυνα, δεδομένου –όπως προαναφέραμε– ότι η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην κατασκευή και στρατιωτική χρήση drones, με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει αντίστοιχο πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει μείνει πίσω.
Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων είναι ισχυρός λόγος να ωθήσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να δώσουν έμφαση στα συστήματα αντι-drone, ώστε να εξουδετερώσουν το τουρκικό πλεονέκτημα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να παράλληλα να καλύψουν και την απόσταση στη χρήση drones. Το οπλικό αυτό σύστημα, άλλωστε, έχει για τα καλά μπει στο οπλοστάσιο όλων των σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων και επιπροσθέτως προσφέρεται για στρατιωτική χρήση σε μία περιοχή όπως το Αιγαίο. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τα συστήματα αντι-drone.