Atilla YeşiladaΔημοσιεύτηκε Στις20 Φεβρουαρίου 2021Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρθε στο αξίωμα υπόσχεται να ανανεώσει το πνεύμα των δυτικών συμμαχιών που γεννήθηκαν μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η σκόπιμη απόρριψή του για την εποχή του υπερ-εθνικισμού Trump-and-Brexit και του εκφοβισμού της Αμερικής Πρώτος που προκαλεί την ανησυχία της Ευρώπης για πέντε χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν προσβλέπει - σε μια εντελώς νέα διατλαντική «αρχιτεκτονική ασφάλειας» για τον 21ο αιώνα. Το όραμα του Macron είναι μια πανευρωπαϊκή αμυντική ομάδα που είναι οπλισμένη και μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα και μπροστά από το «εγκεφαλικό νεκρό» του ΝΑΤΟ.Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν προσβλέπει - σε μια εντελώς νέα διατλαντική «αρχιτεκτονική ασφάλειας» για τον 21ο αιώνα. Το όραμα του Macron είναι μια πανευρωπαϊκή αμυντική ομάδα που είναι οπλισμένη και μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα και μπροστά από το «εγκεφαλικό νεκρό» του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν το ξέρει αυτό, αλλά δεν το ανέφερε στις παρατηρήσεις του, προσφέροντας αντίθετα μόνο σαρωτικές δηλώσεις ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «εμπιστεύονται ξανά το ένα το άλλο». Λοιπόν, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Μπάιντεν, ο πρώτος από έναν αμερικανό πρόεδρο στην ετήσια εκδήλωση, ο Μακρόν πίεσε τα φρένα.
Άκουσα τον Πρόεδρο Μπάιντεν» και εκτίμησα τη λίστα «κοινών προκλήσεων», απάντησε ο Μάκρον στα γαλλικά, «αλλά έχουμε μια ατζέντα που είναι μοναδική». Δηλώνοντας ότι το μήνυμά του στο φετινό συνέδριο δεν είχε αλλάξει από πέρυσι, έδωσε το γνωστό γήπεδο πωλήσεών του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη έχει τα δικά της θέματα ασφάλειας που δεν πρέπει πάντα να απαιτούν ή να βασίζονται στη συμμετοχή ή την άδεια των ΗΠΑ, ειδικά για στρατιωτικούς δράσεις στα σύνορα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τη γειτονιά μας», δήλωσε ο Macron. «Νομίζω ότι είναι καιρός να αναλάβουμε πολύ περισσότερο το βάρος για δική μας προστασία».
Το όραμα του Macron είναι απλό: οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει πλέον να αφήνουν την ασφάλειά τους στο Yanks Fair αρκετά, αλλά τι ακριβώς θα κάνει η νέα υποδομή ασφαλείας; Ας ακούσουμε το DefenseOne.com
Για τους συμμάχους της Γαλλίας, υποστηρίζει ο Macron, αυτή η νέα τάξη δεν αποτελεί απειλή. «Είναι απόλυτα συμβατό. Περισσότερο από αυτό… νομίζω ότι θα κάνει το ΝΑΤΟ ακόμη πιο δυνατό από πριν », είπε την Παρασκευή. Αλλά θα απαιτούσε επίσης τη μετατόπιση πόρων, τη στρατηγική και τον πολιτισμό, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη συλλογική δράση για την ανάπτυξη στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.
Ο Μακρόν έθεσε κάποια από αυτά τα θεμέλια πριν από δύο εβδομάδες όταν πέρασε 90 λεπτά μιλώντας στο Συμβούλιο Ατλαντικού, το επιφανές think tank με έδρα την Ουάσινγκτον. Έδωσε τρεις προτεραιότητες για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι οποίες θα τον οδηγούσαν στην πολυμέρεια της νέας εποχής που δίνει στην Ευρώπη μεγαλύτερο έλεγχο και ευελιξία στην περιφερειακή ασφάλειά της. «Η εντολή μου ήταν να προσπαθήσω να ανακαλύψω ξανά ή να αποκαταστήσω μια πραγματική ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε.
Ο Macron υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ ήταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ για δεκαετίες και ότι τα ευρωπαικά μέλη του κάτω από την ομπρέλα του αμερικανικού στρατού έπρεπε να αγοράσουν Αμερικανούς. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά στρατεύματα, πρότεινε, αρχίζουν να παραμένουν στην Ευρώπη χωρίς σκοπό.
Πρώτον, επειδή αυτό δεν είναι βιώσιμο να εννοώ, στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας σε τέτοια κλίμακα χωρίς σαφή και άμεσα συμφέροντα. Σε μια χρονική στιγμή, πρέπει να είμαστε πολύ πιο υπεύθυνοι για τη γειτονιά μας. " Με άλλα λόγια, είπε, η βιωσιμότητα του ΝΑΤΟ ήταν πάντα σε κίνδυνο.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο - σε μια στιγμή διευκρίνισης για το ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Macron ελπίζει ότι η ιδέα της μετατόπισης της ευρωπαϊκής άμυνας στους Ευρωπαίους είναι εύγευστη για τους Αμερικανούς. «Νομίζω ότι όσο περισσότερη Ευρώπη έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί, να επενδύσει και να είναι μέρος της προστασίας της γειτονιάς της, τόσο σημαντικότερο είναι και για τις ΗΠΑ, διότι πρόκειται για μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Το ερώτημα είναι η φύση του συντονισμού στο ΝΑΤΟ και η σαφήνεια της πολιτικής μας αντίληψης και των κοινών μας στόχων στο ΝΑΤΟ. " Για να το πούμε, είπε, «η Μέση Ανατολή, η Αφρική είναι οι γείτονές μας. Δεν είναι η γειτονιά των ΗΠΑ. "
Προς το παρόν, αυτή η γειτονιά είναι περισσότερο στο μυαλό του Macron από την Ουάσιγκτον. Η διαμάχη της Γαλλίας με την Τουρκία για την ανεξάρτητη θέση της στη Λιβύη και εν πλω διαφωνίες με τους Έλληνες έχει ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο ένα νέο σύστημα που κάπως απαιτεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν να συνεργαστούν για να έχουν τα ίδια μυαλά στρατιωτικά αλλά και πολιτικά. Αυτό που φαίνεται να θέλει είναι ένας τρόπος να αναγκάσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνθηκολογήσει. Ο Μακρόν είπε ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έπληξε ολόκληρη τη συμμαχία.
Η απουσία οποιουδήποτε κανονισμού, θα έλεγα, από το ΝΑΤΟ - η απουσία παρέμβασης για να σταματήσει η κλιμάκωση - ήταν επιζήμια για όλους μας", είπε. Εκείνη την εποχή, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν στο έδαφος στη Συρία με τους πληρεξούσιους τους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τις οποίες η Άγκυρα ισχυρίζεται γενικά ότι είναι όλοι αντι-τουρκικοί τρομοκράτες, ανέφερε. «Και ξαφνικά ένα από τα μέλη μας αποφάσισε να τους σκοτώσει - επειδή έγιναν τρομοκράτες. Αυτό ακριβώς συνέβη. Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας καταστράφηκε εντελώς στην περιοχή. Ποιος μπορεί να σας εμπιστευτεί όταν συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο, χωρίς συντονισμό; "
Ο Μάκρον πίεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αποδώσουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα» - που σημαίνει, «Διορθώστε την κατάσταση στη Λιβύη. Απαλλαγείτε από τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη. Απαλλαγείτε από χιλιάδες τζιχαντιστές που εξάγονται από τη Συρία στη Λιβύη από την ίδια την Τουρκία, σε πλήρη παραβίαση της διάσκεψης του Βερολίνου. "
Είναι μια καυτή στιγμή για τον Macron, ο οποίος αγωνίζεται για την πολιτική του ζωή και την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία». Εάν ο Μπάιντεν και η ομάδα του είναι έτοιμοι για αυτό, δεν θα το έδειχναν στην εικονική τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: Ανατολικές Μεσογειακές Εντάσεις: Στην άμυνα της Τουρκίας
Η διαβούλευση μπορεί να μην είναι αρκετή. Ο Μπάιντεν και η ομάδα του ίσως χρειαστεί να δράσουν. Έχουν την ευκαιρία και την ορμή να επαναπροσδιορίσουν ριζικά το ξεπερασμένο διατλαντικό ισοζύγιο ασφάλειας με λιγότερη εξάρτηση από αμερικανικά δολάρια και στρατεύματα. Αυτό δεν μπορεί απαραίτητα να σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει λιγότερη επιρροή, όπως υπόσχεται το άρθρο V του ΝΑΤΟ - «αναλλοίωτος όρκος» του Μπάιντεν - και η πυρηνική αποτρεπτική ομπρέλα που βασίζεται στις Συνθήκες του ΝΑΤΟ θα παραμείνει ανέπαφη. Ο Macron ίσως χρειαστεί να βρει έναν τρόπο να οδηγήσει τον Biden εκεί που θέλει να πάει.
Όσον αφορά την Τουρκία, μια παράλληλη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ που αποτελείται από αποκλειστικά μέλη της ΕΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την αφήσει έξω, προσθέτοντας στον αποκλεισμό της από όλα τα ευρωπαϊκά. Δεν είναι σαφές εάν ο Ερντογάν μπορεί να αξιοποιήσει τις ρεβιζιονιστικές ιδέες του Macron για να δημιουργήσει μια στενότερη σχέση με τον Μπάιντεν μέσω του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είτε υλοποιείται το όραμα του Μπάιντεν είτε του Μακρόν, η Άγκυρα πρέπει ακόμη να κάνει την πολύ δύσκολη επιλογή για το πώς να αναδιαμορφώσει τη σχέση αγάπης και μίσους με τη Ρωσία.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ:
Atilla Yeşilada
Ο αναλυτής χώρας της GlobalSource Partners στην Τουρκία Atilla Yesilada είναι ο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής της χώρας. Είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο των οικονομικών και των πολιτικών επιστημών για τη διεξοδική και ειλικρινή κάλυψη των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της Τουρκίας. Εκτός από το εκτεταμένο πρόγραμμα γραφής του, συχνά καλείται να παρέχει την πολιτική του εμπειρία σε μεγάλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο Atilla είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας πληροφοριών Istanbul Analytics και είναι ένας από τους τοπικούς συνεργάτες της GlobalSource στην Τουρκία. Εκτός από τη συμβουλευτική του εργασία και τις ομιλίες του σε όλες τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, γράφει τακτικές στήλες για τους κορυφαίους οικονομικούς ιστότοπους της Τουρκίας VATAN και www.paraanaliz.com και έχει συνεισφέρει στις οικονομικές καθημερινές Referans και στην φιλελεύθερη καθημερινή Radikal.