5.1.21

Η Άγκυρα κατηγορεί την Volkswagen για πολιτική κίνηση: Εκτός Τουρκίας οριστικά η εταιρία


Η τουρκική Κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα για τη διάλυση της επιχειρηματικής μονάδας που ιδρύθηκε από την Volkswagen (VW) στην Τουρκία στα τέλη του 2019, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία κατηγορεί τη VW για ‘πολιτική’ απόφαση», η εφημερίδα αναφέρει πως ο Υπουργός Βιομηχανίας Mουσταφά Βαράνκ κατηγόρησε την εταιρεία  για απόφαση με πολιτικά κίνητρα. Η VW δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία, που ιδρύθηκε μόλις στα τέλη του 2019 – και ρευστοποιήθηκε στο τέλος του έτους – για να ελέγχει τις διαδικασίες, από την κατασκευή έως την εισαγωγή και την εξαγωγή αυτοκινήτων, δεν ήταν πλέον απαραίτητη.

Η μακρά προγραμματισμένη κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου εργοστασίου κοντά στη Σμύρνη, η οποία ακυρώθηκε στα μέσα του 2020, θα ελεγχόταν μέσω αυτής. Η VW είχε αιτιολογήσει την ακύρωση αυτού του εργοστασίου λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωναϊού.

  • «Από τη σημερινή οπτική, δεν είναι επομένως απαραίτητο να δημιουργηθούν πρόσθετες δυνατότητες», ανέφερε τότε η VW.

Στην πορεία, ωστόσο, υπήρξαν έντονες πολιτικές διαμαρτυρίες στη Γερμανία κατά της επένδυσης ύψους δισεκατομμυρίων, επειδή η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και – μέχρι σήμερα – ακολουθεί μια σκληρή αντιδυτική πορεία ενάντια στην ΕΕ.

Η VW είχε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει το νέο εργοστάσιο για να καλύψει τη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Έως και 300.000 νέα VW Passat και Škoda Superb θα κατασκευάζονταν στη γραμμή συναρμολόγησης μέσα σε λίγα χρόνια. Λόγω του Covid-19, η VW δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ήδη από την άνοιξη τα υφιστάμενα εργοστάσια του Ομίλου.

«Για το κοντινό μέλλον και μέχρι να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, η κατασκευή οχημάτων θα πραγματοποιηθεί εντός του υπάρχοντος δικτύου εγκαταστάσεων παραγωγής», αναφέρει η εταιρεία.

Η VW επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία υπήρξε σημαντική τοποθεσία παραγωγής για την εταιρεία εδώ και δεκαετίες. Ήδη από το 1966, η θυγατρική ΜΑΝ δημιούργησε ένα εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1985 κατασκευάστηκαν ένα άλλο εργοστάσιο φορτηγών και ένα εργοστάσιο κινητήρων. Επιπλέον, η VW αγοράζει ανταλλακτικά από πολλούς Τούρκους προμηθευτές.

Ο Υπουργός Βαράνκ δήλωσε ότι παγκόσμιες εταιρείες όπως η VW πρέπει να λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις όχι για πολιτικούς, αλλά για επιχειρηματικούς λόγους, ενώ πρόσθεσε πως είναι σαφές ποιος θα επωφεληθεί από την απόφαση.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η Volkswagen θα χάσει, όχι η Τουρκία, διότι παραδέχτηκαν ότι εξαπάτησαν τους επενδυτές τους με μια πολιτική απόφαση».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Παντελής Βαλασόπουλος/ΑΓΚ
Βερολίνο, Γερμανία

https://hellasjournal.com/

από το συνεργάτη μας  Τ.Μ