15.1.21

Ετοιμάζoυν κοινό στρατιωτικό άξονα Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Τουρκίας!

 


Το κοινό τους γεωπολιτικό άξονα καθορισαν τις προηγούμενες μέρες οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν που συναντήθηκαν στη δεύτερη τριμερή συνάντηση στις 13 Ιανουαρίου στο Ισλαμαμπάντ θέτοντας τις βάσεις για κοινό αμυντικό δόγμα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πακιστάν, Arif Alvi για την στάση του προς την Τουρκία και το έργο του στο Κασμίρ, τόνισε μεταξύ άλλων τις προσπάθειες της χώρας του στην καταπολέμηση της «μισαλλοδοξίας κατά του Ισλάμ».

Όπως αναφέρει το τουρκικό TRT και οι τρεις μουσουλμανικές χώρες συνεχίζουν να αλληλοϋποστηρίζονται σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Όταν μια χώρα πολεμά έναν πόλεμο για την εδαφική της ακεραιότητα, βασίζεται σε κάθε μορφή στήριξης που μπορεί να λάβει – ειδικά στρατιωτική και διπλωματική αναφέρει το δημοσίευμα. Τα τελευταία χρόνια , συνεχίζει, η σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έδωσε έμφαση στις στενές σχέσεις του Μπακού με το Πακιστάν και την Τουρκία.

Τα τουρκικά αεροσκάφη βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν να εκδιώξει τις αρμενικές δυνάμεις από την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ήταν στο επίκεντρο της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, το Πακιστάν υποστήριξε ανοιχτά τη θέση του Αζερμπαϊτζάν .

«Το να προσφέρουμε μια φωνή υποστήριξης σε μια περιφερειακή σύγκρουση σε κανονικές στιγμές είναι ένα πράγμα. Αλλά όταν μια χώρα βρίσκεται πραγματικά σε πόλεμο, τότε αυτός που στέκεται στο πλευρό της αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία – ακόμα κι αν είναι απλώς διπλωματική υποστήριξη », δήλωσε στο TRT ο Khalid Rahman, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, ένα think tank με έδρα το Ισλαμαμπάντ.

Το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Τουρκία αλληλοϋποστηρίζονται συνεχώς σε διάφορα διεθνή φόρουμ για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος όπως το Κασμίρ, η Κύπρος και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε. Αυτό ήταν εμφανές στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην Ισλαμαμπάντ.

Με κοινή δήλωση εξέφρασαν ανησυχία για τις προσπάθειες της Ινδίας να «αλλάξει τη δημογραφική δομή του Τζαμού και Κασμίρ» και ζήτησαν την επίλυση του «Κυπριακού». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του TRT οι διαδοχικές πακιστανικές κυβερνήσεις υποστήριξαν τη θέση της Άγκυρας επί του Κυπριακού.

Το Αζερμπαϊτζάν, που είναι σιίτες μουσουλμάνοι, είχε στενούς δεσμούς με το Πακιστάν και την Τουρκία από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Πακιστάν ήταν δεύτερο μετά την Τουρκία που αναγνώρισε το Αζερμπαϊτζάν ως ανεξάρτητη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ταυτόχρονα, το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει την Αρμενία – ένα βήμα που έκανε σε αλληλεγγύη προς το Μπακού.

«Ένα πράγμα που δεσμεύει το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και το Πακιστάν είναι ότι όλες είναι χώρες με πλειοψηφία των Μουσουλμάνων. Αυτό ήταν κάτι που οι τρεις πλευρές τόνισαν στην κοινή τους δήλωση καθώς διαβεβαίωσαν η μία την άλλη την υποστήριξη στα βασικά τους συμφέροντα », δήλωσε ο Ραχμάν.

Ενώ η Άγκυρα έχει ήδη υποστηρίξει το Μπακού με στρατιωτικό εξοπλισμό, το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς.

Μόλις νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχηγοί του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν συναντήθηκαν και συζήτησαν το θέμα κοινής εκπαίδευσης πιλότων και στρατιωτικές ασκήσεις.

Το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν ήδη ουσιαστική αμυντική συνεργασία. Η Τουρκία κατασκευάζει πολεμικά πλοία κατηγορίας MILGEM για το Ναυτικό του Πακιστάν και η Άγκυρα αγόρασε 52 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Mashahk από το Πακιστάν.

Ο Πακιστανός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων είπε ε ότι αισθάνεται την Τουρκία ως “ δεύτερο σπίτι του”.

«Εκτός από την κοινή κουλτούρα και πίστη, οι αδελφικές χώρες του Πακιστάν και της Τουρκίας, έχουν επίσης ομοιότητες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις περιοχές ενδιαφέροντος τους», πρόσθεσε.

Ο Πακιστανός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε την υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ στην Άγκυρα για την Κύπρο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Αναλυτές εκτιμού ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει “συνεκπαίδευση” με την τουρκική πολεμική αεροπορία σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Για την κυβέρνηση του Πακιστανού πρωθυπουργού Imran Khan, η υποστήριξη του Μπακού στο ζήτημα του Κασμίρ είναι εξέχουσας σημασίάς

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev εξέφρασε ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδίας στην επίμαχη περιοχή του Κασμίρ.

«Η Ινδία προσπαθεί συνεχώς να παρουσιάσει το Κασμίρ ως ζήτημα σε διεθνή φόρουμ. Όμως το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα συμπαραστάθηκε Πακιστάν », δήλωσε ο Ραχμάν.

«Ακόμα κι αν το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει μεγάλη σημασία στην παγκόσμια πολιτική, η στάση του για το Κασμίρ προκαλεί ανησυχία για το Νέο Δελχί», δήλωσε ο Ραχμάν.

SigmaLive

Τ.Μ