30.1.21

Εκτελέστηκε για διαφθορά ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου της Κίνας

Στη Κίνα κανείς πολιτικός ή μη δεν "κομπίνα" για δεύτερη φορά.
Εκτελείται με τη πρώτη! Μακάρι να ίσχυε αυτό και την Ελλάδα
αλλά εδώ έχουμε ...παραγραφές, ασυλία κ.λ.π.!!!
Juan


 Ο Λάι Σιαομίν, πρώην επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου ο οποίος κατηγορείται ότι είχε δεχθεί δωροδοκίες άνω των 215 εκατομμυρίων ευρώ, εκτελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής, ανακοινώθηκε από την κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Ο Λάι είχε καταδικασθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε θάνατο, μια ποινή που σπάνια επιβάλλεται σε οικονομικούς ηγέτες στην Κίνα.

Το δικαστήριο τον είχε επίσης κρίνει ένοχο για «πολυγαμία».

Η δικαιοσύνη τον κατηγορούσε ότι είχε δεχθεί 215 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες και είχε επιχειρήσει να πάρει άλλα 13 εκατομμύρια.

Τον έκρινε επίσης ένοχο για καταχρήσεις δημόσιου χρήματος ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ποσά ήταν «εξαιρετικά σημαντικά, οι περιστάσεις ιδιαίτερα σοβαρές και οι προθέσεις εξαιρετικά κακόβουλες», είχε αναφέρει στην ετυμηγορία του δικαστήριο της Τιανζίν (βόρεια Κίνα).

Ο επικεφαλής του ομίλου China Huarong, για τον οποίο δεν έγινε γνωστό πώς εκτελέσθηκε, είχε επίσης κριθεί ένοχος ότι «έζησε για καιρό με άλλες γυναίκες», εκτός του γάμου του, με τις οποίες απέκτησε «εξώγαμα τέκνα».

Τον Ιανουάριο 2020 είχε προβεί σε ομολογίες που είχαν μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση CCTV.

Τότε είχαν μεταδοθει και εικόνες από ένα διαμέρισμα του Πεκίνου, που εφέρετο να του ανήκει, με θησαυροφυλάκια και ντουλάπες γεμάτες με δεσμίδες χαρτονομισμάτων.

Ο Λάι Σιαομίν, ο οποίος είχε προηγουμένως εργασθεί στην κεντρική τράπεζα καθώς και για την αρχή που επιβλέπει τις κινεζικές τράπεζες, διαβεβαίωνε πως δεν είχε «ξοδέψει ούτε δεκάρα». «Δεν είχα τολμήσει να ξοδέψω» τα χρήματα, υποστήριζε.

Η τηλεόραση είχε μεταδώσει επίσης εικόνες με πολυτελή αυτοκίνητα και πλάκες χρυσού που ο κατηγορούμενος εφέρετο να είχε δεχθεί ως δωροδοκίες.

Το επενδυτικό ταμείο China Huarong Asset Management είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Κίνα διαχειριστές πιστώσεων υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτών που έχουν μεγάλη πιθανότητα να μην αποπληρωθούν.

Η Κίνα εξαπέλυσε μια ευρεία εκστρατεία κατά της διαφθοράς το 2012, μετά την ανάδειξη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κομματος. Έκτοτε έχουν επιβληθεί ποινές σε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο στελέχη του ΚΚΚ.

https://www.tribune.gr/


αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Τ.Μ