29.1.21

Ευχάριστες εκπλήξεις στα υλικά των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων



 Από την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) παρουσιάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα. Στη φωτογραφία ο Α/ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί την επίδειξη από στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) μέσου υποβρύχιας διείσδυσης (σκούτερ). Πρόκειται για το υποβρύχιο σκούτερ DIVEJET RD2 της εταιρείας Rotinor.

To προαναφερθέν σκούτερ φέρει κινητήρας ιπποδύναμης 3.4 ίππων και μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο βατραχανθρώπους σε βάθος έως και 60 μέτρα.

Έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί έως 2 ώρες σε μέγιστη απόσταση 5,4 ναυτικών μιλίων. Ζυγίζει 35 κιλά. Το DIVEJET RD2 αποκτήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων διείσδυσης των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Επιχειρησιακώς αξιοποιείται για την αφανή διείσδυση βατραχανθρώπων. Όπως φαίνεται από φωτογραφία της εταιρείας το προαναφερθέν υλικό ειδικών επιχειρήσεων δύναται να το φέρει αλεξιπτωτιστής ο οποίος αφού εκτελέσει άλμα ελεύθερης πτώσης (είτε HALO είτε HAHO) σε θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να επιχειρήσει με αυτό προσεγγίζοντας μια τοποθεσία. Εναλλακτικά το DIVEJET RD2 μπορεί να αφεθεί από τορπιλοσωλήνα υποβρυχίου ώστε η ομάδα βατραχανθρώπων να προσεγγίζει αφανώς έναν στόχο.

Η απόκτηση τέτοιων υλικών συνιστά κατακόρυφη ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ικανοτήτων των ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων σε αποστολές διείσδυσης και διαφυγής/ απαγκίστρωσης από μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος. Προσδίδουν τα κατάλληλα σύγχρονα υλικά για την επιτυχημένη εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων με αυξημένη επιβιωσιμότητα των ανδρών ειδικών επιχειρήσεων.

Η υποβρύχια διείσδυση είναι η ιδανική τακτική αφανούς προσέγγισης. Κάνοντας χρήση τέτοιων υλικών όπως το DIVEJET RD2 τριπλασιάζεται η απόσταση υποβρύχιας διείσδυση συγκριτικώς με άλλα υφιστάμενα υλικά ή κολυμπώντας υποβρυχίως φέροντας καταδυτική συσκευή κλειστού κυκλώματος όπως η LAR V.

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ και απεικονίζει το DIVEJET RD2.

Το DIVEJET RD2.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) Υποστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είχε ως σκοπό την επιθεώρηση των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο Στρατόπεδο, στο ευρύτερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για την πρόοδο της κατασκευής καινούργιων κτιρίων, της κατασκευής υποστέγου για τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων και της ριζικής αναδιαμόρφωσης του χώρου ελλιμενισμού σκαφών.

https://defencereview.gr/