Της Κύρας Αδάμ
Η κυβέρνηση Ερντογάν απέστειλε προφορικώς στην Αθήνα την πολυδιαφημισμένη και πολλαπλώς αναμενόμενη πρόσκληση επανάληψης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Προηγουμένως, η Άγκυρα έχει επιχειρήσει μια θεαματική κυβίστηση στις σχέσεις της με την ΕΕ, σπεύδοντας όμως να κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία ότι δημιουργούν «τεχνητό πρόβλημα», παρεμποδίζοντας την ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Όπως εξήγησε ο Μ Τσαβούσογλου στην πρόσκληση του προς την Αθήνα, η Άγκυρα θέλει τη συνέχιση των διαβουλεύσεων που είχαν σταματήσει στον 60ο γύρο, χωρίς προϋποθέσεις και με όλα τα θέματα ανοιχτά στο τραπέζι.
Η Άγκυρα κουνάει τώρα το μαντήλι των συναντήσεων με την Αθήνα, αφού προηγουμένως έχει διασφαλίσει πολλαπλώς τα συμφέροντα της σε βάρος της Ελλάδας , τις περισσότερες φορές με την απειλή χρήση βίας.
Έτσι μέσα στον τελευταίο χρόνο, η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση:
1ον
- της έχει παραχωρήσει όλο το «γήπεδο» για «τουρκοποίηση» της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού
- έχει καταργήσει την ελληνική ΑΟΖ των ανατολικών ακτών της Ρόδου και του Καστελόριζου, (ΑΟΖ 0%)
- έχει πετσοκόψει την ΑΟΖ της Κρήτης ( ΑΟΖ 40%) και Καρπάθου ( ΑΟΖ 20%)
- έχει παραδώσει την Κύπρο στην Τουρκία, διότι με την «τουρκοποίηση» της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευθεί μόνη της με την Τουρκία την μεταξύ τους ΑΟΖ.
Τούτο τεκμαίρεται από την επίσημη διεθνή οριστικοποίηση της Συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, διότι με αυτήν, η ελληνική κυβέρνηση απεμπολεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ κατά 92% υπέρ της Τουρκίας και της Λιβύης. Και τούτο διότι η δηλωμένη στον ΟΗΕ παράνομη τουρκική ΑΟΖ είναι ο 28ος μεσημβρινός και ανατολικά, ενώ η Ελλάδα μέχρι στιγμής ουδέποτε τόλμησε να αποστείλει στον ΟΗΕ ελληνική διεκδίκηση ( CLAIM) ΑΟΖ από τον 28ο έως τον 30Ο μεσημβρινό. Αφήνοντας ακάλυπτη την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, την οποία έχει «τουρκοποιήσει» η Τουρκία στην πράξη.
2ον
Από τον Οκτώβριο του 2019 η Ελλάδα έχει ανακοινώσει (10 Οκτωβρίου 2019 στη Βουλή) ότι οι περιοχές ανατολικά της Ρόδου και η Μεγίστη ανήκουν στη Μεσόγειο. Έτσι η Αθήνα, θέτοντας την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο, αυτομάτως δωρίζει στην Τουρκία12νμ χωρικά ύδατα στην περιοχή αυτή λόγω Μεσογείου, στη οποία από το 1964 η Τουρκία εφαρμόζει χωρικά ύδατα 12νμ
Η ελληνική τοποθέτηση του 2019 έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ανακοινώνει πλέον διεθνώς ότι η περιοχή αυτή κείται αποκλειστικά και μόνον σε τουρκική κυριαρχία. Έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά η Τουρκία εξέδωσε μόνη της ΝΟΤΑΜ για το FIR ΑΓΚΥΡΑΣ ( LTAA) και δήλωσε διεθνώς ότι η περιοχή της άσκησης, σε μια τεράστια περιοχή μεταξύ Ρόδου Καστελόριζου, κείται αποκλειστικώς σε τουρκική κυριαρχία στην Αν. Μεσόγειο. Χωρίς να ζητήσει από την Αθήνα την έκδοση ΝΟΤΑΜ για το τμήμα της περιοχής εντός του FIR Αθηνών, που είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας.
Η Αθήνα απλώς επιβεβαίωσε ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε χωρίς συντονισμό με την Ελλάδα και παρά ταύτα η κυβέρνηση δεν καταγγέλλει την Τουρκία στο ΣΑ του ΟΗΕ και στον ΙCΑΟ για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Επιτρέποντας στην Τουρκία να μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα ανατολικά της Ρόδου σε τουρκική κυριαρχία των 12νμ τουρκικών χωρικών υδάτων λόγω Μεσογείου, ενώ θέτει τη Μεγίστη κάτω από ασφυκτικό κλοιό τουρκικής κυριαρχίας.
3ον
Ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης στη Βουλή το Νοέμβριο 2020 δήλωσε ότι η κυβέρνηση προασπίζει τα 6νμ χωρικά ύδατα και τα 10νμ του Εθνικού Εναερίου Χώρου.
Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση αφήνει προς νομή με την Άγκυρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, στη Ζώνη Αλιείας, στην Θαλάσσια Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης κλπ.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι νομικά πολιτικά και διπλωματικά, ελάχιστα μπορεί να προασπίσει τα 10νμ του ΕΕΧ και το κυριότερο, ουδέποτε έχει επιβάλει στην Άγκυρα τον σεβασμό των 10νμ ΕΕΧ, τον οποίο η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά, συστηματικά, με προσβλητικό μάλιστα τρόπο.
Επιπροσθέτως, η Αθήνα έχει ήδη αρχίσει τις εκπτώσεις και στην ελληνική κυριαρχία των 6νμ. χωρικών υδάτων. Τούτο αποδεικνύεται από την ελληνική αντίδραση στο πάγιο -επι δεκαετία -αίτημα της Άγκυρας, να εκδώσει η Αθήνα τρεις διεθνείς αγγελίες για την εκτέλεση αεροναυτικών ασκήσεων με πυρά στο FIR Αθηνών για έναν ολόκληρο χρόνο, στο Β Αιγαίο ( Λήμνος Σαμοθράκη), στο Κεντρικό Αιγαίο ( Αγ Ευστράτιος, Αντίψαρα) και στο Νότιο Αιγαίο (Μελαμπιούς και Χταπόδια), οι οποίες καταλαμβάνουν τμήμα και των 6νμ χωρικών υδάτων και 10νμ εναερίου χώρου
Ο στόχος της Τουρκίας είναι εμφανέστατος: να κατακερματίσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, και γι’ αυτό, στην πράξη , δηλαδή, επιχειρησιακά, γίνεται τουρκική κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας για έναν χρόνο με στρατιωτικά μέσα και μάλιστα με πυρά.
Οι τουρκικές παρανομίες, που γίνονται πράξη σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, συμβαίνουν τις παραμονές έναρξης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, χωρίς επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στους αρμόδιους οργανισμούς ( ΟΗΕ ΙCAO ΙΜΟ κλπ.) .Δηλαδή με ελληνική αποδοχή της κατάληψης εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.
Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να απαιτήσει τώρα από την Τουρκία να σταματήσει τη κατάληψη εθνικής κυριαρχίας, αν η Άγκυρα θέλει να ξεκινήσουν οι διμερείς επαφές.
Και τούτο διότι ο Τ. Ερντογάν όπως έχει ήδη ενημερώσει τους διεθνείς συνομιλητές του στοχεύει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, εφ όλης της ύλης για την ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου.
Η Τουρκία επιμένει πως ό,τι υπάρχει ΜΕΣΑ από τα 6νμ χωρικών υδάτων θα ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Οτιδήποτε όμως υπάρχει ΕΞΩ από τα 6νμ, εμπίπτουν σε ΑΟΖ η οποία θα μοιραστεί ΚΑΖΑΝ-ΚΑΖΑΝ (μισά μισά) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, (στη νοητή γραμμή DALAMAN- Ρόδου-Καστελόριζου-Κρήτης-Λιβύης) και ανατολικά. Δηλαδή ο Ερντογάν στοχεύει να οικειοποιηθεί την ελληνική δέσμευση περιορισμού της κόκκινης γραμμής, στα 6νμ χωρικών υδάτων, ώστε να υπάρξει νομή και βρώση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων από κοινού με την Άγκυρα.