5.1.21

Ενεργειακή "εξάπλωση" της Αιγύπτου: Με συμφωνίες-"φωτια" φέρνει ΗΠΑ-Γαλλία-ΗΑΕ στην Α. Μεσόγειο



Θα "βρέξει" τεράστιο χρήμα στην Α. Μεσόγειο σύντομα για αυτό η Αθήνα οφείλει να κινηθεί με την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο το ταχύτερο δυνατό

ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΑΕ εδραιώνονται πλέον για τα καλά στην Α. Μεσόγειο με την παρουσία των ενεργειακών κολοσσών τους, αντιστρέφοντας παράλληλα όλα τα τουρκικά σχέδια για μονομερή εκμετάλλευση της τεράστιας σε έκταση και αξία περιοχής. 

   

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, υπέγραψε εννέα νέες συμφωνίες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της Μεσογείου, καθώς και στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό, οι συμφωνίες έρχονται ως μέρος της πρωτοβουλίας για την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών στην Αίγυπτο, με την ελπίδα να δημιουργηθούν ισχυρές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον παγκόσμιο κλάδο πετρελαίου, όπως η Shell, η BP και η Total.

Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι οι εννέα νέες συμφωνίες αποτελούν μέρος μιας ομάδας 12 συμφωνιών που αποσκοπούν στην έρευνα και την εξόρυξη 23 σημείων σε εννέα πεδία στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο Θάλασσα και σε τρεις περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στις έρευνες αυτές έχουμε σύμπραξη αιγυπτιακής εταιρείας Tharwa Petroleum με την American Exxon Mobil Company και την American Chevron Company.

Η έκτη συμφωνία υπεγράφη με την BP και την αιγυπτιακή Tharwa, και η έβδομη με την France Total και τους εταίρους της, Shell, Kuwaiti KUFPEC και Tharwa.

Η Αίγυπτος εξάγει περίπου το 25% της παραγωγής της και διαθέτει πλέον τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής φυσικού αερίου στην ιστορία της, καθώς και αυτάρκειας στο φυσικό αέριο.

Όλες οι διεθνείς εταιρείες είναι πλέον πρόθυμες να διεκδικήσουν και να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα, χάρη στην τρέχουσα σταθερότητα που απολαμβάνει η Αίγυπτος, αναφέρουν πηγές της χώρας.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα αναπτυξιακό έργο για τη μετατροπή της Αιγύπτου σε περιφερειακό κέντρο για το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ελλάδα και μελλοντικές κινήσεις σε σχέση με την ΑΟΖ

Στην Τουρκία ενωμεταξύ μετά την απόφαση της Ελλάδος να επεκτείνει την ΑΟΖ στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τους έχουν ζώσει τα “φίδια” για το τι μέλλει γενέσθαι σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.    

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ενοχλήσει την Άγκυρα και σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει μόνο με την επέκταση στο Ιόνιο, αλλά θα προχωρήσει πιθανότατα με γοργούς ρυθμούς και στο Αιγαίο.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί από ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, πιθανότατα δρουν ήδη παρασκηνιακά, ωθώντας την Ελλάδα να πράξει το επόμενο βήμα για μια συμφωνία με την Κύπρο, για να ενωθεί η Ελλαδική με την Κυπριακή ΑΟΖ. 

Τα κοιτάσματα και οι παγκόσμιες ανάγκες είναι τεράστιες, ενώ στο κόλπο έχουν εισέλθει και οι Κινέζοι, οι οποίοι ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της δύσης στην περιοχή.

Το κύριο έργο που συνδέει τις αιγυπτιακές συμφωνίες για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα και την Κύπρο φυσικά, είναι ο αγωγός East Med στον οποίο συμμετέχει και το Ισραήλ και άλλες χώρες αλλάζοντας τον χάρτη της περιοχής.

Ο αγωγός αυτός που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ επίσημα όπως και από την ΕΕ, “διαλύει” την έτσι και αλλιώς σαθρή νομικά ναυτική συμφωνία Τουρκίας-κυβέρνησης της Τρίπολης (διότι αυτή είναι και όχι η Λιβύη), “κουρελιάζοντας” παράλληλα όλα τα ενεργειακά τουρκικά σχέδια στην Α. Μεσόγειο.

Αυτή η παράμετρος είναι και η πιο επικίνδυνη προς το παρόν αφού οι Τούρκοι απειλούν ενώ δεν συμμετέχουν σε κανένα ενεργειακό σχέδιο στην Α. Μεσόγειο και αυτό μας λέει πολλά. 

Τώρα  όμως που “βρέχει” ενεργειακές συμφωνίες από ενεργειακούς κολοσσούς της δύσης, η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάει “ομπρέλα”, ερχόμενη μπροστά ουσιαστικά στο  δίλημμα “ή τώρα ή ποτέ”. 

"Αύριο" κιόλας, οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών της Ελλάδας, το οποίο ελπίζουμε να είναι καλύτερο και πιο προσοδοφόρο από το σημερινό.

https://www.pentapostagma.gr/