Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία με τις δηλώσεις στρατιωτικών αλλά και αναλυτών για την Ελλάδα και την ανωτερότητά της. Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για την υπεροχή στο Αιγαίο.
Ελληνοτουρκικά: Η πλειοψηφία των αναλυτών στη γειτονική χώρα επισημαίνει πως η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι με την προσθήκη των Rafale, την αναβάθμιση των F-16, με τα Mirage, αλλά και με τυχόν προσθήκη των F-35.
Το πρόβλημα όπως αναφέρουν οι Τούρκοι είναι το εξής: «Πως θα αντιμετωπίσουμε τους Έλληνες, όταν εμείς έχουμε γερασμένο στόλο, ενώ πλέον πολλοί πιλότοι έχουν αποσυρθεί;»
Πολλοί σπεύδουν να απαντήσουν πως η απάντηση στην χώρα μας θα έρθει με τα τουρκικά UAV, όμως και εκεί οι πολλοί Τούρκοι διαφωνούν, καθώς ισχυρίζονται πως είναι αδύνατον τα Bayraktar, ή κάποια άλλα UAV να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά Rafale.
Αναλυτικά τι γράφουν οι Τούρκοι:
«Η μεγάλη πλειοψηφία στη Τουρκία πιστεύει πως ακόμα και εάν φορτωθούν με ισχυρούς πυραύλους τα UAV, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον απόστρατο Erdoğan Karakuş, πρώην πιλότο στην τουρκική ΠΑ, τα τουρκικά UAV δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν πολεμικά σκάφη που έχουν ταχύτητα 1.500 χιλιομέτρων.
Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Επίσης εάν τα UAV φορτωθούν με νέο ραντάρ και πυραύλους, το βάρος τους θα αυξηθεί και θα χρειαστεί να φορτωθεί ένας κατάλληλος κινητήρας και περισσότερα καύσιμα. Eάν του προσθέσουμε και άλλα όπλα, η παραμονή του στον αέρα θα διαρκεί 2-3 ώρες. Εάν κάνουμε τα UAV βαρύτερα, τότε θα τα αχρηστεύσουμε».
Εν συνεχεία ο Erdoğan Karakuş κάνει λόγο για οπλισμό και χρήση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α Texan II κατά των τουρκικών UAV, τα οποία παράγονται εγχωρίως, με μεγάλη συχνότητα και μικρό κόστος.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος στρατηγός αναφέρει:
«Είκοσι εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι οπλισμένα. Η Ελλάδα σχεδιάζει να οπλίσει όλα τα T-6 και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον τουρκικών UAV».
Οι Τούρκοι φοβούνται πως με την βοήθεια των Ισραηλινών οι Έλληνες θα βάλουν και νέα ραντάρ στα 20 Τ-6Α, διευκολύνοντας σημαντικά τον εντοπισμό των UAV και συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του σεναρίου κατάρριψης και όχι αναχαίτισης, αξιοποιώντας έτσι και το κόστος πτήσης και συντήρησής».
Aκριβώς τα ίδια ανέφερε ο συνταγματάρχης Osman Başıbüyük, αλλά και ο αναλυτής Hakan Kılıç.
Οι Τούρκοι ξέρουν ότι η Ελλάδα υπερέχει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Χρειαζόμαστε και άλλα οπλικά συστήματα, τα οποία θα «βυθίσουν» τα όνειρα της Τουρκίας.