Που θα οδηγήσει ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας; Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης προβλέπει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ένας νέος “κύκλος έντασης” μετά από τον Μάρτιο, όταν η Άγκυρα θα περάσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου.
Γιατί κάνει αυτή την πρόβλεψη;
Συγκρίνοντας απλά τις ατζέντες με τις οποίες οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική πλευρά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών “σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο” όπως δηλώνουμε και η τουρκική με τη λεγόμενη ατζέντα Καλία, που περιλαμβάνει …τα πάντα.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με στόχο της Χάγη και η τουρκική με στόχο να μην “χαλάσει” τις σχέσεις της με την ΕΕ . Την “ατζέντα Καλίν” , την αποστρατιωτικοποίηση νησιών ,τις γκρίζες ζώνες, τα θέματα χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου δεν πρόκειται να τα αποσύρει.
Συνεπώς γιατί πάμε στις διερευνητικές; Ο Τσαβούσογλου έδωσε τη δική του εκδοχή αλλά δεν σημαίνει ότι όσα είπε ισχύουν. Συχνά δεν λέει την αλήθεια και αν αυτό ισχύει και τώρα καλό θα ΄ναι η ελληνική πλευρά να τον εκθέσει. Ο Τσαβούσογλου είπε:
“Έχουμε σημειώσει ότι, όπως πάντα, ήμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Τότε, γίνεται συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Και έχουμε διατυπώσει πρόταση ανοιχτά. Ακόμα και κατά την περίοδο καραντίνας, ο Νίκος Δένδιας είχε πει σε τηλεφωνική μας συνομιλία, όταν τους είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές συνομιλίες, μας είχε πει ότι όσο το πλοίο Oruç Reis βρισκόταν σε εκείνη την επιχειρησιακή περιοχή εκείνη την περίοδο, δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Τώρα, το σκάφος έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί. Θα ξεκινήσει δραστηριότητες σε άλλη περιοχή που θα διαρκέσουν περίπου 6 μήνες σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειάς μας. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για την Ελλάδα τώρα. Η ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών είναι σίγουρα σαφής. Θα συζητήσουμε ό,τι συζητούσαμε με την Ελλάδα για 60 γύρους, τα επίμαχα θέματα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλες χώρες, οι χώρες που έμαθαν τη στάση μας σε αυτό το θέμα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα δήλωσε ότι μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε μια προσπάθεια από τον Π/Θ της Αλβανίας Edi Rama να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα. Και πάλι, για τους ίδιους λόγους, ο Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση. Μου είπε επίσης το ίδιο πράγμα, όταν τον κάλεσα για να του ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση και να ρωτήσω για την κατάσταση. Τώρα, σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Και θέλουμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία. Από σήμερα, καλούμε την Ελλάδα να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες και να πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνάντηση τον Ιανουάριο. Θα είμαστε εμείς η φιλοξενούσα χώρα. Και οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από τις αντιπροσωπείες μας, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις, μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα”.
Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο με τη διαδικασία των διερευνητικών. Το ερώτημα είναι να θα τον εκμεταλλευθεί όπως πρέπει για να αντιμετωπίσει την επόμενη φάση των ελληνοτουρκικών που όπως προβλέπει ο κ.Μάζης θα είναι ξανά μια φάση όξυνσης. Αν εξαιρέσουμε την υπόθεση των αεροσκαφών Rafale και σύμφωνα με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν με τους εξοπλισμούς δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε.