Μήπως συμβαίνει τι αντίθετο; Μήπως θετικός ήταν ο Μητσοτάκης στην "πρόταση" της Ούρσουλας, την οποία δεν ήθελε να την κάνει η ίδια;
Juan
Καταρχήν θετική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, (που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2021), η κυρία Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.
Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να βρεθεί ισορροπία για όσους κάνουν το εμβόλιο και για όσους, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.
«Χαιρέτησα θερμά την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρώτα από όλα είναι απολύτως απαραίτητο όταν εμβολιαστεί κάποιος να έχει ένα πιστοποιητικό, είναι μια ιατρική αναγκαιότητα.Είναι αυτός ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Βεβαίως πρέπει εξίσου να αναγνωριστεί ότι αποτελεί μια απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οπότε είμαστε ξεκάθαροι».
«Ένα δεύτερο ερώτημα αποτελεί- κι αυτό σχετίζεται με πολιτική και νομική απόφαση - τι θα επιτρέπεται να κάνει κάποιος με αυτό το πιστοποιητικό», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε πως «αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να έχουμε κοινούς κανόνες, όμως νομίζω ότι είναι πράγματι σημαντικό να βρίσκουμε πάντα τη σωστή ισορροπία».
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν έδωσε και περισσότερες εξηγήσεις: «Για παράδειγμα μπορείς πάντα να συνδυάζεις είτε το πιστοποιητικό είτε ένα αρνητικό τεστ covid, εάν δεν είχες πρόσβαση στον εμβολιασμό έως εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν λοιπόν πιθανότητες να βρεθεί ισορροπία δίκαι και ισότιμη για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και για όσους δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της Εηρώπης, με δεδομένο ότι αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επίσης για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις οικονομίες μας. Είναι λοιπόν καθοριστικό ενόψει του καλοκαιριού νιώθουμε ασφαλείς και ο κόσμος να νιώθει ασφαλής να ταξιδέψει στην Πορτογαλία και στην Ελλαδα φυσικά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα αρνητικό τεστ, ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να τις εξετάσουμε αυτές τις πιθανότητες», υπογράμμισε.
Ο κ. Κόστα αναγνώρισε κι εκείνος ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη κοινή μορφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η έγκρισή του να γίνει το συντομότερο δυνατό, εί δυνατόν τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί μία ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία.
«Είναι επείγον να εκπονήσουμε κοινή συμφωνία για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα γίνεται δεκτό σε όλες τις χώρες μέλη», έγραψε στην πρότασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».