Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είχε δηλωθεί αγνοούμενος από το μεσημέρι της Κυριακής. Ο πρώην υπουργός βρέθηκε νεκρός αργά το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή κοντά σε νησίδα στα ανοιχτά της Ερέτριας. Εκεί, όπου γράφτηκε το τέλος σε μια περιπετειώδη ζωή.
Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει με το σκάφος του στον Ευβοϊκό το μεσημέρι της Κυριακής και κάποιες ώρες αργότερα τα ίχνη του χάθηκαν. Για τον λόγο αυτό η σύζυγός του ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως έρευνες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σορός του βρέθηκε στο Πεζονήσι, ένα ναυτικό μίλι μακριά από το σημείο, όπου είχε εντοπιστεί, νωρίτερα, το σκάφος του στα ανοιχτά της Ερέτριας. Ο πρώην υπουργός είχε πάει βόλτα στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.
Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση για τον εντοπισμό του ήταν μεγάλη, καθώς συμμετείχαν σε αυτήν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αλιευτικά και ένα ελικόπτερο. Στο σημείο παραμένει ομάδα υποβρύχιων αποστολών προκειμένου να κάνει έρευνες. Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού, πιθανότατα γλίστρησε για κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του. Περισότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει, ωστόσο, η νεκροψία-νεκροτομή.
Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης
Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά και ήταν γιος του αξιωματικού του Στρατού Ξηράς και βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Γιάννη Βαλυράκη. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ.
Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης ς Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις. Είχε συλληφθεί τελικά το 1971 και στη συνέχεια φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ωστόσο απέδρασε, κόβοντας τα κάγκελα του κελιού του και προκαλώντας βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια επιχείρησε να αποδράσει ανεβαίνοντας στην οροφή ενός τραίνου που είχε προορισμό τη Γιουγκοσλαβία, εντοπίστηκε όμως στα σύνορα όταν η αμαξοστοιχία σταμάτησε για ανεφοδιασμό.
Εκεί συνελήφθη για άλλη μία φορά και οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας, από τις οποίες απέδρασε και πάλι και κατέφυγε κολυμπώντας στην Αλβανία. Το καθεστώς Χότζα τον πέρασε ωστόσο για Έλληνα κατάσκοπο και του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Από εκεί σώθηκε χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κινητοποίησε όσες επαφές διέθετε με το παγκόσμιο Μαοϊκό κίνημα, καθώς εκείνη την εποχή τα Τίρανα ήταν δορυφόρος του Πεκίνου. Έτσι, ο στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, ζήτησε από τους Κινέζους να απαιτήσουν από την Αλβανία την απελευθέρωσή του.
Ο Σήφης Βαλυράκης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και συνέχισε να εκλέγεται σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).
Δήλωση Φώφης Γεννηματά
«Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου και φίλου Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη» σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.
«Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη. Μαχητής μέσα απο το ΠΑΚ στον αγώνα κατά της Χούντας. Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη μεγάλη νίκη του 1981. Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη , βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του , την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα» σημειώνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
https://slpress.gr/