5.1.21

Έγινε ανασχηματισμός. Αλλά μόνο εκλογές δεν δείχνει




Του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα


Ναι. Το καταλαβαίνω. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι η πρώτη είδηση. Η πιο μεγάλη είδηση. Τόσο μεγάλη – δημοσιογραφικά τουλάχιστον- που τα καταπίνει όλα τ΄ άλλα και τα βάζει σε δεύτερη μοίρα. Προσωρινά όμως.

Ναι. Το αντιλαμβάνομαι ότι «ψάχνονται» όλοι να καταλάβουν γιατί «βγήκε» απ΄ την κυβέρνηση ο Θεοδωρικάκος που μήνες τώρα, χρόνια ίσως, βρίσκεται δίπλα στον Μητσοτάκη και τον συμβουλεύει για τα περισσότερα εν όψει αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. 

Ναι. Το κατανοώ. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι «το ήξεραν» ότι θα φύγει απ΄την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας ο Βρούτσης και αναζητούν τον λόγο για τον οποίο θα πετύχει ο μέχρι χθες υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χατζηδάκης εκεί που δεν πέτυχε ο Βρούτσης . Αλλά και γιατί κρίθηκε «σκόπιμο» να αλλάξει υπουργείο ο Χατζηδάκης εάν έκανε καλά τη δουλειά του και τι επαρκέστερο  θα κάνει στο Περιβάλλον και την Ενέργεια ο Σκρέκας. Και πόσο πιο χρήσιμος θα είναι ο Χατζηδάκης στο Εργασίας από τον Βρούτση εφ όσον το Περιβάλλον και η Ενέργεια είναι εξ ίσου σοβαρό Υπουργείο.

Ναι το δέχομαι. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον ανασχηματισμό , τα πρόσωπα, τις ισορροπίες. Ποιος είναι ο ένας, ποια είναι η άλλη, από πού κι ως που πήγε η Ζωή Ράπτη στο Υπουργείο Υγείας, τι διαπιστευτήρια έχει η Μαρία Συρεγγέλα, πως και γιατί αναβαθμίστηκε ο Αμυράς, τι δουλειά έχει ένας καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής όπως ο Συρίγος στο Παιδείας, γιατί παρέμεινε στο Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη και στο Παιδείας η κ. Κεραμέως , πόσο αμετακίνητος είναι ο Χρυσοχοίδης , πόσο πραγματικά επιτυχημένος είναι ο Κικίλιας, γιατί έβγαλε από εκπρόσωπο τον Πέτσα και πού θα πάει ο Κουμουτσάκος.

Για κάθε ένα απ΄ αυτά το ερωτηματικά που δικαιολογημένα απασχολούν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα στην πολιτική και τη δημοσιογραφία αλλά και τον μέσο, πολιτικοποιημένο πολίτη, υπάρχει απάντηση. Αναμφίβολα. Για όλα τα «γιατί» υπάρχει ένα «επειδή». Και δεν είμαστε εμείς που το ξέρουμε. Μόνο ο Μητσοτάκης το ξέρει. Και το στενό του επιτελείο.

Υπάρχουν όμως δυο παράμετροι που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον:

  1. Μπορεί να είναι κάτι το «εντυπωσιακό» ένας ανασχηματισμός , μπορεί να δημιουργεί «καταστάσεις», εντυπώσεις, αφορμές για σχολιασμούς αλλά ΔΕΝ είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη σημερινή Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ανασχηματισμός ή όχι, η χώρα πάσχει και υποφέρει από την φονική πανδημία η οποία συνεχίζεται, εξαπλώνεται, μεταλλάσσεται μαζί με τον ιό και συνεχίζει να αποτελεί εμπόδια και απειλή για την σταθεροποίηση της αποσταθεροποιημένης Ελλάδας. Όσοι ανασχηματισμοί και να υπάρξουν, μετά την πρώτη «έκρηξη» , οι εκτυπώσεις και η ουσία μειώνονται, καταπέφτουν και εξαφανίζονται, όπως και τα γιορταστικά πυροτεχνήματα. Και δεν πρέπει κατ ουδένα τρόπο να τον αφήνουμε να μετατοπίζει το ενδιαφέρον , την προσοχή και την εγρήγορσή μας.

  2. Ο Μητσοτάκης μπορεί να έχει ελαττώματα –όπως όλοι μας- , να κάνει λάθη – όπως όλοι μας-, να κάνει λανθασμένες επιλογές – όπως όλοι μας αλλά «βλάκας» ( κατά τη λαική έννοια του όρο) δεν είναι. Ο ανασχηματισμός που έκανε έχει τους λόγους και τις αφορμές του και μόνον ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να τα ξέρει όλα τα συμπαρομαρτυρούντα.  Αλλά ο ανασχηματισμός –αυτός τουλάχιστον- δεν υπάρχει πιθανότητα να έχει σχέση με πρόωρες εκλογές. Ξεχάστε το αυτό. Σε μια Ελλάδα που παραπαίει μέσα σ΄ένα κόσμο που πάσχει, σε μια παγκόσμια οικονομία που κλυδωνίζεται, σε μιαν Ελλάδα που δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο, μόνο πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να έχουν θέση.