Η συμφωνία για τα Rafale, ανέδειξε για ακόμη μία φορά την απόλυτη απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζεται η ελληνική αμυντική αμυντική βιομηχανία από την ηγεσία της χώρας. Δεν ζητήσαμε τίποτα, για τις ελληνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να εμπλακούν στο πρόγραμμα. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία η οποία εδώ και χρόνια κατασκεύαζε τμήματα του μαχητικού Rafale!
Στην Τουρκία πάλι το καθεστώς Ερντογάν εδώ και 18 χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσπαθεί να αναπτύξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Μπορεί οι Τούρκοι να λένε υπερβολές για όσα παράγουν. Μπορεί όλα τα οπλικά συστήματα που έφτιαξαν να έχουν δοκιμαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με αντιπάλους μικρής δυναμικότητας. Σχεδόν όλα έχουν κατασκευαστεί με εξαρτήματα από εταιρείες εκτός Τουρκίας. Ωστόσο τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να ακυρώσει την πρόοδο των Τούρκων στην αμυντική τους βιομηχανία, την οποία διαφημίζουν αλλά και αξιοποιούν στην επιθετική τους διπλωματία.
Ο John Lubbock από την ιστοσελίδα Ahval μίλησε με τον Τούρκο ακαδημαϊκό Axel Çorlu σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας στην παραγωγή εξοπλισμών Made in Turkey.
Η αμυντική βιομηχανία υπάγεται απ΄ ευθείας στον Ερντογάν. Η πρόοδος της εγχώριας στρατιωτικής παραγωγής σχετίζεται στενά με την ιστορία του τουρκικού εθνικισμού, σύμφωνα με τον Çorlu και ενισχύει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι είναι σημαντική δύναμη στην περιοχή της. «Το τουρκικό κοινό έχει τροφοδοτηθεί με μια εκλεπτυσμένη, ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκινά από την νεαρή ηλικία, σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης. Και οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων επαναλαμβάνουν τη θέση, ότι η Τουρκία πρέπει να είναι εξοπλιστικά ανεξάρτητη. Καλές οι δομές του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε ό, τι θέλουμε για τα δικά μας συμφέροντα, όταν αυτά δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμμαχικά», λέει ο Çorlu.
Σε πρακτικό επίπεδο, η Τουρκία εξακολουθεί να εισάγει σημαντικό αριθμό εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού στην εγχώρια αγορά. Το να γίνει πιο αυτόνομη υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας στόχος των τουρκικών πολιτικών, οι οποίοι κατανοούν ότι οι τουρκικοί περιφερειακοί στόχοι δεν συμβαδίζουν πάντα με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, και θα ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι από τις στρατιωτικές δομές των δυτικών συμμάχων . Ο Çorlu λέει ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις της Τουρκίας κολακεύουν την πρόοδο στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, καθώς είναι περιορισμένες συγκρούσεις εναντίον ασθενέστερων στρατιωτικών ομάδων που στερούνται αεροπορικής υπεροχής. Αυτές οι συγκρούσεις ήταν γόνιμες βάσεις για την ανάπτυξη του πολέμου των drones.
O Çorlu, επισημαίνει τις υπερβολές του καθεστώτος Ερντογάν σχετικά με τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των Made in Turkey όπλων.Ωστόσο δεν παραγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει.
Για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, να υπενθυμίσουμε ότι πανηγυρίζουμε επειδή πουλήσαμε την ΕΛΒΟ για 1,5 εκατομμύριο ευρώ και ψάχνουμε εναγωνίως να “ξεφορτωθούμε” ΕΑΒ και ναυπηγεία, αφού φροντίσαμε να τα απαξιώσουμε.