ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, προσπάθησε αρκετά το τελευταίο διάστημα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, να διορθώσει τα δημοσιεύματα, που ήθελαν την αμερικανική κυβέρνηση να λέει όχι στην Ελλάδα για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Χθες, ο κ. Πάιατ αναγκάστηκε να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση για να σταματήσει την παραφιλολογία, που ξεκίνησε από περίεργες ιστοσελίδες, αλλά αναδημοσιεύθηκε και από σοβαρά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι Αμερικανοί θεωρούν όλη αυτή την ιστορία μία άνευ προηγουμένου προβοκάτσια. Με διπλωμάτες με τους οποίους μιλήσαμε υποστήριξαν ότι εντοπίζεται μία παραπληροφόρηση «από ρωσικές και κινεζικές πηγές», που στοχεύουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι διπλωμάτες μας είπαν ότι η δήλωση του κ. Πάιατ είναι ξεκάθαρη και θέτει τέλος στην παραπληροφόρηση. Ο Αμερικανός πρέσβης σημειώνει στη δήλωση του ότι τα δημοσιεύματα είναι ψευδή και αποτελούν παραποίηση της αμερικανικής πολιτικής για την Ελλάδα.
- Ένα άλλο θέμα που πιστεύεται ότι εκπορεύθηκε από ελληνικούς ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι ελέγχονται από τη ρωσική προπαγάνδα, είναι ο ισχυρισμός ότι δήθεν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, αντιπροσωπεύει τις θέσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν για την Ελλάδα και την Τουρκία.
Οι πληροφορίες που συνέλλεξε η ιστοσελίδα μας είναι ότι μέχρι της στιγμής ο κ. Μπράιζα δεν έχει καμία σχέση με το επιτελείο του εκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Και ότι ο κ. Μπράιζα δεν εκφράζει τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το οποίο δεν έχει καμία σχέση τα τελευταία οκτώ σχεδόν χρόνια.
Σημειώνουμε ότι τον Ιανουάριο του 2012 ο κ. Μπράιζα παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εγκατέλειψε την αμερικανική διπλωματία, επειδή οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μπάρμπαρα Μπόξερ αρνήθηκαν να εγκρίνουν τον διορισμό του ως πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν.
Τότε, η υποψηφιότητά του πολεμήθηκε με άγριο τρόπο από τις αρμενικές οργανώσεις της Αμερικής, που κατηγόρησαν τον κ. Μπράιζα ότι είχε ανάρμοστες σχέσεις με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.
Λίγους μήνες μετά άρχισε να εργάζεται για την πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.
Από τότε διαμένει στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγό του, η οποία είναι Τουρκάλα, και συνεργάζεται με ιδιωτικές τουρκικές ενεργειακές εταιρείες.
- Η δήλωση του κ. Πάιατ που ξεκαθαρίζει το θέμα των F-35, ακολουθεί:
«Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλα τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου είναι ψευδή και αποτελούν παραποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ.
Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΙΑΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
The United States, at the highest levels, has welcomed Greece’s interest in acquiring the F-35 for the Hellenic Air Force. We have signaled our support for procurement and are working closely together on a future acquisition program, which would enhance Greece’s defense capabilities, ensure interoperability with U.S. Armed Forces and improve regional stability. All reports to the contrary are false and misrepresentations of U.S. policy.
The U.S.-Greece defense relationship is at an all-time high and is one of America’s strongest military relationships in Europe. We take great pride in our defense and security partnership with Greece and work daily to advance that from strength to strength, including through Greece’s future acquisition of the F-35. The path to acquisition of the F-35 is a multi-year process that would naturally build upon the successes realized in Greece’s F-16 Viper upgrade program.