Τις προετοιμασίες τους ενόψει της έγκρισης του εμβολίου για τον κοροναϊό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έχουν εντατικοποιήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- στον απόηχο του «πράσινου φωτός» που έδωσε η αρμόδια αρχή της Βρετανίας στο σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών στην Ευρώπη θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον, με τη χώρα να έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις.
Στην ανακοίνωση της είδησης, διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για ιστορικό γεγονός, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της BioNtech μίλησε για την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Γιατί καθυστερεί ο ΕΜΑ
Τα χαρμόσυνα νέα ωστόσο από τη Βρετανία συνοδεύτηκαν από ερωτήματα για τη στάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και τη σχετική καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των εμβολίων.
Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Αρκετοί επιστήμονες, όπως για παράδειγμα ο Ηλίας Μόσιαλος, διερωτώνται γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA, καθώς όλοι οι οργανισμοί εξετάζουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία.
Μάλιστα, αφήνουν αιχμές καθώς δεν έχει οριστεί σαφής ημερομηνία, δεδομένου ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε «πόλεμο» με την πανδημία και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν ταχύτατα.
Τονίζουν πάντως πως, αν ο λόγος είναι επιστημονικός, όλοι θα κατανοήσουν γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, απαιτούν την παρέμβαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Σαφώς πρέπει να τρέξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Δεν μπορεί οι Βρετανοί να έχουν δώσει αυτή την έγκριση, οι Αμερικανοί να το συζητούν για τις επόμενες ημέρες, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έδωσε ανακοίνωση ότι θα το συζητήσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Τι τους λείπει και θα τους πάρει τόσο καιρό για να το συζητήσουν; Έχουμε δύο αξιόπιστους οργανισμούς που θα βγάλουν αποτελέσματα νωρίτερα. Τα ίδια δεδομένα θα εξετάσουν όλοι. Τα στοιχεία οι εταιρίες έχουν αρχίσει να τα καταθέτουν από τον Οκτώβριο» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στο MEGA.
Οι εξηγήσεις του ΕΜΑ
Μετά την έγκριση από τη Βρετανία με κατεπείγουσες διαδικασίες του πειραματικού εμβολίου, η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες.
Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».
Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.
200.000 δόσεις η πρώτη παρτίδα στην Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, η χώρα μας προχωρά κανονικά τον σχεδιασμό της ούτως ώστε όταν δοθεί έγκριση να μπορούν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου στην πρώτη παρτίδα, η οποία θα φτάσει στη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου. Μάλιστα, θα παραλαμβάνει τις νέες παρτίδες των εμβολίων κάθε 15 με 20 μέρες.
Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι ως τον Μάρτιο θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.
Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται καμπάνια ενημέρωσης με συμμετοχή ανθρώπων που θα δίνουν απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα και τις ενστάσεις των πολιτών. Σε αυτή την καμπάνια αναμένεται να δούμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και των εργαστηριακών επιστημόνων, αυτών που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή των εμβολίων, οι οποίοι θα μοιράζονται μαζί μας τις ανθρώπινες ιστορίες.
Ακόμα, θα δούμε προσωπικότητες της Ελλάδας, κυρίως πολιτικούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν επιρροή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Την επόμενη της παράδοσης των δόσεων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».
«Ο εμβολιασμός έχει να κάνει με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάθε μήνα. Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ζήτησε από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες και με την οποία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Σχετικά με το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας.
«Αυτοί θα κρατήσουν την κοινωνία ζωντανή και όρθια. Θα τους δώσουμε τη δύναμη της ελπίδας, θα τους δώσουμε δύναμη να μας κρατήσουν όλους όρθιους. Μαζί με αυτούς θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες, σε πρώτο χρόνο σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές» είπε.
«Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί. Μην πιστεύετε στα fake news. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται και έχει ως σκοπό να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να μείνουν όρθιοι, να αντέξουν» κατέληξε.
Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι
Την ίδια στιγμή, καθώς τα περισσότερα εμβόλια κατά του κοροναϊού θα γίνουν σε δύο δόσεις, οι οποίες θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ο Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε να δώσει απαντήσεις για το πότε θα είμαστε εντελώς προστατευμένοι μετά τον εμβολιασμό.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου 4 εβδομάδες, ενώ της Pfizer 3 εβδομάδες. Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, οι δύο δόσεις θα εγχυθούν στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.
«Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.
Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer, και για 5-6 εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca, μέχρι να υπάρξει πλήρης προστασία από τον κοροναϊό.
Τέλος, για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
tanea