Την 6η Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημη επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος για προμήθεια καινούριων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-35.
Πρόκειται για επικαιροποίηση του αιτήματος του πρώην ΥΕΘΑ Π.Καμμένου για 18 έως 24 μαχητικά δηλαδή για την απόκτηση μιας Mοίρας.
Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με την αγορά των γαλλικών Rafale: Δηλαδή μια μίξη καινούριων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών.
Πρακτικά ζητάμε να παραλάβουμε εμείς άμεσα τα τουρκικά F-35 που έχουν ενταχθεί στην αμερικανική Αεροπορία (μάλλον έξι μονάδες) και τα υπόλοιπα να κατασκευαστούν εξ αρχής και να ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2026.
Όλα αυτά αν δοθεί προκαταβολή το 2021 που θα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της συνολικής αξίας αγοράς.
Επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια FMS και για τις φρεγάτες και για τα μαχητικά η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει ποια θα πάρει από τα δύο οπλικά συστήματα και βέβαια όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρει τα F-35 ειδικά στο δίλημμα που προκύπτει με τις αμερικανικές με τις Multi-Mission Surface Combatant (MMSC)
Γιατί μαζί με τα 18 Rafale θα δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή δύναμη η οποία θα μπορούσε να κονιορτοποιήσει τον τουρκικό Στόλο.
Αντίθετα, οι Γάλλοι με τις Belh@rra δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στην χρηματοδότησή τους γιατί οι Γάλλοι έχουν δικό τους χρηματοδοτικό πακέτο.
Το καλοκαίρι του 2020 η ΠΑ είχε λάβει από τις ΗΠΑ τη λεγόμενη P&A (Price and Availability) ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,62 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η P&A περιλαμβάνει και την επιμέρους σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση των όπλων που θα ζητήσει η ΠΑ.
Περιλαμβάνει μόνο την προμήθεια μαχητικών και την αρχική εκπαίδευση όπως και τις υποδομές και την τεχνική υποστήριξη.
Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε μόνο για την πλατφόρμα.
Σε ότι αφορά την απάντηση της Τουρκίας και με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αρνούνται την πώληση των F-35, υπάρχει η ρωσική πρόταση για την απόκτηση της εξαγωγικής έκδοσης του Su-57, ενώ η Τουρκία θα προχωρήσει το δικό της πρόγραμμα του T-FX για την εγχώρια κατασκευή ενός τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς.
Πόσο εύκολο όμως είναι να λειτουργήσει επιχειρησιακά το Su-57, ειδικά από άποψη όπλων; Δεν είναι εύκολο να ενταχθούν ρωσικά όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους για π.χ. δύο Μοίρες μαχητικών και να αναπτυχθούν νέα επιχειρησιακά δόγματα κλπ.
Εκτός και αν πιστοποιηθούν εξαρχής τα ρωσικά μαχητικά σε τουρκικά όπλα αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας, κάτι που δεν είναι απίθανο.
https://www.defencenet.gr/