Βαρύ είναι το πλήγμα του κορωνοϊού για τη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς τα νοσοκομεία της είναι κοντά στο να θυμίσουν... Ιταλία.

Την Τετάρτη, μάλιστα, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 777 κρούσματα.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε χθες στην πόλη και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το grtimes.gr.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.

Σκέψεις να γίνει χώρος νοσηλείας Covid το Βελλίδειο

Σε περίπτωση που το σύστημα Υγείας χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με το Open, το Βελλίδειο να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19.

«Σκηνές Ιταλίας» βλέπουν οι ειδικοί

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοί μου, φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα φανεί στην πορεία αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.

Εξήγησε δε, πως θα καθυστερήσουμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις -τουλάχιστον για τρεις με τέσσερις εβδομάδες- και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα.

«Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα συνεχίσει να χειροτερεύει η κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, οποιαδήποτε πορεία ή συγκέντρωση αυτή τη στιγμή «είναι εγκληματική».

Επανέλαβε δε, τη θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου αναφορικά με την πορεία για το Πολυτεχνείο που ετοιμάζει η ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Εκτίμησε δε, πως σε επίπεδο πολιτείας μια τέτοια κίνηση «θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο» και έχει περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας

Δραματική έκκληση στους γιατρούς να πάνε στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε.

»Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι θα νικήσουμε την πανδημία ακόμα και αν χρειαστεί να παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους σε δημόσιους χώρους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισήμανε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, τα δεύτερα κύματα είναι και ισχυρότερα και φονικότερα από τα πρώτα υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα συνιστά υγειονομικό έγκλημα.

Αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στην συμπρωτεύουσα, ο οποίος εξακολουθεί να «θερίζει» παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε lockdown εδώ και 12 μέρες, ανέφερε ότι ναι μεν παρατηρείται μια μικρή μείωση του ρυθμού της ταχύτητας μετάδοσης, αλλά όχι σταθεροποίηση κι επιβράδυνση.

«Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown», κατέληξε.

Οι χώροι της ΔΕΘ στη διάθεση του ΕΣΥ

Οι υποδομές της ΔΕΘ - Helexpo, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού, δήλωσε στο grtimes.gr o πρόεδρος της Έκθεσης κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας όμως, σχετικά και με σημερινά δημοσιεύματα, ότι ως τώρα δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Τζήκας, στο πρώτο κύμα του covid-19, η ΔΕΘ - Helexpo είχε δηλώσεις προς το Υπουργείο Υγείας ότι θα μπορούσε να παραχωρήσει χώρους περιπτέρων, όπως και το Βελλίδειο, για την κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, κάτι που θα το κάνει και σε τούτη τη φάση αν της ζητηθεί.

Ως τώρα, η ΔΕΘ - Helexpo έχει παραχωρήσει λυόμενες κατασκευές/περίπτερα και τέντες, σε νοσοκομεία της πόλης που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χώρους ακριβώς λόγω της πρόσθετης πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας. Τέτοιο υλικό έχει δοθεί στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Άγιο Παύλο και Άγιο Δημήτριο.

https://www.cnn.gr/