Η Ελλάδα αντιδρά στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κυβερνητική πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες και ότι «δεν γίνεται αποδεκτό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη το προσχέδιο», κάνοντας λόγο για μεγάλη νύχτα στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών.
Το προσχέδιο ανέφερε ότι: «Η ΕΕ θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου», αλλά δεν αναφέρεται σε κυρώσεις. Παράλληλα δεν χαρακτηρίζονταν παράνομες οι ενέργειες στην Κύπρο, αν και ζητείτο να σταματήσουν.
Η μη αναφορά της Τουρκίας στο προσχέδιο, είναι προφανώς απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι θέλει εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων, το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά αναφερόταν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.
Επιπρόσθετα, στο προσχέδιο προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες, με αποτέλεσμα στις 20:15 να ανακοινωεεθυί ώθηκε διάλειμμα 45 λεπτών για διαβουλεύσεις.
Στέλιος Πέτσας: To προσχέδιο δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά
Μιλώντας στο CNN Greece, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι το κείμενο, το οποίο είναι ένα πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων -και για την αλλαγή του οποίου γίνονται διαβουλεύσεις- δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό δεν το αποδέχεται. Η Αθήνα ζητά σαφείς αναφορές για την Τουρκία και την υιοθέτηση ενός μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS