Η νέα έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 στη Θεσσαλονίκη έχει θέσει τις εμπλεκόμενες Αρχές σε επιφυλακή. Εδώ και 8 μήνες, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι της πανδημίας και ο ρόλος του είναι καθοριστικός για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Ωστόσο, η υγειονομική επιβάρυνση της πόλης δεν άφησε ανεπηρέαστο το Σώμα και δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στις ενδεδειγμένες κινήσεις για την προστασία των συναδέλφων μας. Οι Αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και καθημερινά έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους. Η φύση της εργασίας τους, τους καθιστά ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένους στον ιό, κι ως εκ τούτου, θα έπρεπε να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία τους.
Ωστόσο, η τελευταία περίπτωση κρούσματος που αφορά έναν συνάδελφο που υπηρετεί σε Υπηρεσία Α’ γραμμής, ανέδειξε την προχειρότητα στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Ο εν λόγω συνάδελφος βρίσκεται σε ανάρρωση, ενώ ταυτόχρονα 8 συνάδελφοι της ίδιας Υπηρεσίας τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα γιατί είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Χωρίς να έχει προηγηθεί ή να προβλέπεται η υποβολή τους σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού (PCR) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, οι συνάδελφοί μας καθηλώθηκαν στο σπίτι τους και μόνο με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα μπορούν να προχωρήσουν στο προαναφερόμενο τεστ.
Εμμέσως πλην σαφώς, οι Αστυνομικοί και οι οικογένειές τους οδηγούνται σε μια κοστοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία με τις ευλογίες της Πολιτείας. Δηλαδή, είτε εξαναγκάζονται να παραμείνουν οικογενειακώς σε προληπτική καραντίνα είτε να σηκώσουν το δυσβάσταχτο κόστος για να κάνουν τεστ όλα τα μέλη της οικογένειας. Επίσης, τα σημεία για δωρεάν διενέργειας τεστ εντός του αστικού κέντρου της πόλης, δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές κλήσεις των συναδέλφων μας.
Αν όλοι οι Αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε καραντίνα, σύντομα το Σώμα θα λειτουργεί με τη μισή δύναμη του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, τα 8 άτομα που «παροπλίστηκαν» για 14 ημέρες, περιπολούν καθημερινά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αντιστοιχούν στη μισή αλλαγή μιας βάρδιας της Υπηρεσίας τους.
Η εξέλιξη αυτή, δεν βαραίνει σε καμία περίπτωση τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά υπαγορεύεται από τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Κι εδώ ερχόμαστε να θέσουμε το εξής εύλογο ερώτημα: Μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να τεθεί «σε καραντίνα»;
Θα περιμέναμε με την ίδια σπουδή και ταχύτητα που τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ εισέρχονται σε ειδικές δομές και εργασιακούς χώρους που έχουν κρούσματα, να ενεργοποιούνται και για τις αστυνομικές Υπηρεσίες. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η Ηγεσία καταβάλει μεγάλο κόπο για να δραστηριοποιηθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ πολλές φορές, η κωλυσιεργία τους είναι χαρακτηριστική και αντίκειται στο υψηλής αξίας παρεχόμενο αστυνομικό έργο.
Κλείνοντας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επαναδιατυπώνει τις προτάσεις της για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό, καθώς και την πραγματοποίηση μοριακού τεστ σε όλους τους Αστυνομικούς που επιστρέφουν από άδεια. Μόνο αν το Σώμα στηριχθεί από τις υγειονομικές Αρχές, θα προλάβουμε ένα «lockdown» στην ΕΛΑΣ.
Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2020
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701 6948753589