Σε κινήσεις με στόχο την παγίωση της συνθήκης ειρήνης επικεντρώνονται Ισραήλ και τα Εμιράτα, η οποία μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, σε βάρος της τουρκικής περιφερειακής επεκτατικής στρατηγικής. Ταυτόχρονα, η συμμαχία των δυο κρατών, λειτουργεί εποικοδομητικά και ενισχύει τον αντιτουρκικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνθήκη ειρήνης Ισραήλ-Εμιράτων εγκρίθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και προετοιμάζει το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο αυτό, μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθούν σύντομα. Ο πρίγκιπας επισήμανε και αυτός στο Tweeter, ότι συζήτησαν μαζί με τον Νετανιάχου, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή.
To Ισραήλ αντιλαμβάνεται τη συμμαχία με τα Εμιράτα, ως κίνηση που του διασφαλίζει ως σε ένα βαθμό ότι δεν θα απομονωθεί στη Μέση Ανατολή. Η μεσολάβηση των ΗΠΑ για τη επίτευξη της συμφωνίας ειρήνης, θεωρείται και εν δυνάμει δικλείδα ασφαλείας. Η ειρήνη με την Αίγυπτο και την Ιορδανία έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς, καθώς επηρεάζεται και από το γεγονός ότι τα δυο κράτη συνορεύουν με το Ισραήλ.
Η συμμαχία των δύο κρατών αναμένεται να επιδράσει αποτρεπτικά στις στρατηγικές επιδιώξεις του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν αποτελεί ιστορικό εχθρό του Ισραήλ και η εθνική ασφάλεια ήταν κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Νετανιάχου.
Τα Εμιράτα ενδέχεται να προσφέρουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, πρόσβαση στο νησί Σοκότρα, νότια της Υεμένης το οποίο και ελέγχουν. Μια ισραηλινή πρόσβαση στο στρατιωτικό μηχανισμό ασφαλείας των Εμιράτων στον Κόλπο του Άντεν, θα προκαλέσει ανησυχίες στο Ιράν, γιατί θα περιορίσει το στρατηγικό του βάθος. Ταυτόχρονα, μπορεί να πυροδοτήσει μακροχρόνιες υπόγειες εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τα Εμιράτα περιόρισαν τη στρατιωτική εμπλοκή τους στην Υεμένη, κατά των ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ωστόσο, το Άμπου Ντάμπι επεκτείνει την στρατηγική τους, με στόχο την αποτροπή της ενίσχυσης της τουρκικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή.
Εμιράτα κατά Τουρκίας
Τα Εμιράτα επιδιώκουν να εξελιχθούν σε "αιχμή του δόρατος" συμμαχιών κατά της Τουρκίας. Ενώ η Τουρκία έχει ουσιαστική παρουσία στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, τα Εμιράτα στηρίζουν το αποσχισμένο έδαφος της Σομαλιλάνδης και διαθέτουν στρατιωτική βάση στο Μπερμπέρα, στον Κόλπο του Άντεν.
Ο εμφύλιος της Λιβύης, αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης Αμπού Ντάμπι και Άγκυρας. Τα Εμιράτα μαζί με Ρωσία και Αίγυπτο, έχουν στηρίξει το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης, που στηρίζεται από Τουρκία, Κατάρ και άλλες χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, επισήμανε την ανάγκη για μια παγκόσμια συνεργασία, που να παροτρύνει όλα τα κόμματα της Λιβύης να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για τον τερματισμό του εμφυλίου.
Επίσης, τόνισε με νόημα, ότι μια βιώσιμη λύση, απαιτεί τον τερματισμό των μισθοφόρων στη Λιβύη και την αντιμετώπιση των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι δηλώσεις του υπουργού "δείχνουν" την Τουρκία, η οποία έχει στείλει μισθοφόρους από τη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Μια περιφερειακή συμμαχία κατά της Τουρκίας, που θα συμμετέχουν και τα Εμιράτα ή εάν ενταχθούν σε αυτή της Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, θα επηρεάσει δραματικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική μεσόγειο. Κοινό τους σημείο είναι, η ανάσχεση του πολιτικού-θρησκευτικού Ισλάμ που επιδιώκει να επεκτείνει ο Ερντογάν, καθώς και η καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή.
https://slpress.gr/