28.10.20

Τι είπαν φίλοι και εχθροί για τους Έλληνες του 1940

Μετά τον πόλεμο οι "φίλοι"  τα ξέχασαν....
ΑΛΕΞ

Η ηρωική στάση και η τεράστια συμβολή των Ελλήνων στη νίκη κατά των δυνάμεων του άξονα, όπως αποτυπώνεται από μερικές δηλώσεις εχθρών και φίλων.



Αδόλφος Χίτλερ: Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφησαν το θάνατο.

Ζόζεφ Γκέμπελς 9/4/1941, από το ημερολόγιό του: Απαγορεύω τον τύπο να υποτιμά τους Έλληνες, να τους δυσφημεί…. Ο Φύρερ θαυμάζει την γενναιότητα των Ελλήνων

Γουίνστον Τσώρτσιλ: Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει στο ελάχιστο τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι οποίες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση της κοινής προσπάθειας των εθνών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την ανθρώπινη ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Εάν δεν ήταν η ανδρεία των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη.

Γουίνστον Τσώρτσιλ: Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Ιωσήφ Στάλιν: Όταν νικήσουμε, θα μπούμε στη Βουλγαρία ως τιμωροί, στη Γιουγκοσλαβία ως ελευθερωτές και στην Ελλάδα ως προσκυνητές ..

Στρατηγός Ζούκοφ (Σοβιετική Ένωση): Εάν οι Ρώσοι κατόρθωσαν να προβάλλουν αντίσταση στην είσοδο της Μόσχας για να σταματήσουν και να αποτρέψουν το γερμανικό χείμαρρο, το οφείλουν στους Έλληνες, οι οποίοι καθυστέρησαν τις γερμανικές μεραρχίες, την ώρα που θα μπορούσαν να μας κάνουν να γονατίσουμε.

Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας: Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς διότι είστε Έλληνες. Κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι θα σας ευγνωμονούμε

Ο Στρατάρχης Γ. Κ. HOKOB: «Ανεξάρτητα από αυτό που οι μελλοντικοί ιστορικοί θα πουν, αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι η Ελλάδα έδωσε στο Mussolini ένα αξέχαστο μάθημα, ότι ήταν το κίνητρο για την επανάσταση στη Γιουγκοσλαβία, ότι κράτησε τους Γερμανούς στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης και έφερε έτσι μια γενική αντιστροφή ολόκληρης της πορείας του πολέμου και νικήσαμε.»

Στρατηγός Σματς (Πρόεδρος Νοτιοαφρικανικής Ένωσης): Η Μάχη της Πίνδου άλλαξε τον ρου της Ιστορίας

Σαρλ Ντε Γκωλ: Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας.

Αμερικανικό Κογκρέσο 3/4/1941: Η γενναία θυσία του λαού, αυτού του μικρού σχετικά κράτους, για το δικαίωμα να ζούμε χωρίς επεμβάσεις από δικτατορικά καθεστώτα, προκαλεί τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων των εθνών που αγαπούν την ελευθερία.

Νόελ Μπέκερ: «Πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες στις Θερμοπύλες κράτησαν μία τεράστια βαρβαρική στρατιά και έσωσαν με τη θυσία τους τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό…Επί αιώνες οι γενεές του μέλλοντος θα διδάσκονται πως και πάλιν οι Έλληνες έσωσαν με τη θυσία τους στα 1940-44 τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό… Σας δίνω το λόγο της τιμής μου, ότι οι θυσίες της Ελλάδος δε θα πάνε χαμένες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ελλάδα.»

Anthony Eden: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η Ελλάδα ανέτρεψε τα σχέδια της Γερμανίας στην ολότητά τους και την ανάγκασε να αναβάλει την επίθεση στη Ρωσία για έξι εβδομάδες. Αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα.»

στρατηγός George Alexander: «Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική στάση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας.»