Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετώδης προεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας με επίκεντρο την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών Rafale καθώς και των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών τεχνολογίας αιχμής Belharra.
Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις είναι διαρκείς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο με απώτερο στόχο στα μέσα Σεπτεμβρίου να υπογραφεί ένα πρώτο προσύμφωνο μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τη προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαμηνύοντας πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.
Από το προηγούμενο διάστημα έχει τεθεί η αμυντική στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα μέσω της απόκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale τόσο μεταχειρισμένα ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με καινούργια αεροσκάφη. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ υψηλό επίπεδο απευθείας μεταξύ των δύο ηγετών και ακολούθως ενημερώθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, μετά και τη νέα γαλλική οικονομική προσφορά αναθερμάνθηκε το ζήτημα της ναυπήγησης των δύο Belharra.
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής: η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών υλοποιώντας τα δύο παραπάνω προγράμματα καθώς και μικρότερα επιμέρους αλλά εξίσου αναγκαία και απαραίτητα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και το προσύμφωνο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.
Πηγές υπογραμμίζουν στο DefenceReview.gr πως μέσα στη συμφωνία θα τεθούν πολλά θέματα όπως μεγάλης κλίμακας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελληνογαλλικά αεροναυτικά γυμνάσια σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ελλιμενισμός και αεροπορική εξυπηρέτηση των γαλλικών μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις της ΠΑ, ρήτρα αμυντικής συνδρομής, τα εξοπλιστικά που προαναφέρθηκαν μαζί με ενδιάμεσες λύσεις, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία καθώς και συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.
Φυσικά μένει όλα αυτά να τα δούμε στη πράξη όταν θα πέσουν οι υπογραφές και δοθούν οι προκαταβολές έναρξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνεπώς, άποψη μας είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Εκτίμηση μας είναι πως είμαστε σε καλό δρόμο και παραμένουμε αισιόδοξοι.
Τονίζουμε πως παρά τον ενθουσιασμό και τα πανηγύρια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία αλλά θετικές προθέσεις και συζητήσεις σε προχωρημένο επίπεδο. Το πολύ θετικό είναι πως βλέπουμε μια Γαλλική πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση μακριά από γαλλικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και μια γαλλική ευελιξία στα θέματα τιμών και αποπληρωμών. Διεργασίες υπάρχουν και στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευθετηθούν οικονομικά θέματα λογιστικής φύσεως.
Ευχής έργο όλων είναι να προχωρήσει μια ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και να υλοποιηθούν εξοπλιστικά προγράμματα με οπλικά συστήματα που αλλάζουν και ανατρέπουν το ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος υπέρ της χώρας μας.
Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τις ικανότητες και τις επιδόσεις του Rafale F3R ή ακόμα καλύτερα των F4. Ούτε να τονίσουμε για πολλοστή φορά πόσο ισχυρός είναι ο συνδυασμός του κορυφαίου ραντάρ Sea Fire 500 με τα βλήματα Aster 30.
Η ουσία είναι πως με αυτά τα δύο οπλικά συστήματα η Ελλάδα θα διαθέτει μια εξαιρετική αεροναυτική παρουσία όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη στο ΓΕΑ υπάρχει ενθουσιασμός καθώς ο συνδυασμός Rafale (λαμβάνοντας υπόψη τους αισθητήρες και το ραντάρ του) με Mica και μελλοντικά με Meteor και Mica NG θα δώσει ποιοτική υπεροχή στη ΠΑ ενώ θα συνδράμει τα μέγιστα σε αποστολές κρούσης εδάφους με Scalp και επιφάνειας με Exocet.
Διότι όπως έχουμε αναφέρει και εξηγήσει κατ’ επανάληψη σημασία δεν έχει η οποιαδήποτε πλατφόρμα είτε ναυτική είτε αεροπορική αλλά τα όπλα που φέρει.
Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η Γαλλία προσανατολίζεται σε πολύ καλές τιμές για τα Rafale (αντίστοιχες των τιμών που προμηθεύεται η Γαλλική Αεροπορία) τόσο για τα μεταχειρισμένα όσο και τα ολοκαίνουργια. Το καλό με τα Rafale είναι πως όπλα και υποδομές υπάρχουν οπότε μια σύμβαση θα περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, τα ανταλλακτικά και θέματα εκπαίδευσης.
Εάν τελικώς υλοποιηθεί και υπογραφεί η συμφωνία για Belharra (έστω και στη γαλλική διαμόρφωση) και Rafale τότε θα μιλάμε για εξοπλιστική κοσμογονία μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Υπενθυμίζουμε, πως η τελευταία φορά που προμηθευτήκαμε νέο υλικό ήταν τα 30 F-16 Block 52+ Advanced. Μια εξοπλιστική κοσμογονία που θα δώσει μεγάλη ανάκτηση ποιοτικής ισχύος και υπεροχής έναντι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
https://defencereview.gr/