Πρωτοσέλιδο έκανε τα “καμώματα” του Ερντογάν η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπως και άλλα γαλλικά ΜΜΕ, μετά την πολεμική φρασεολογία που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον του Παρισιού. Μια πολεμική που σχετίζεται άμεσα με την έντονη δραστηριοποίηση της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την έμπρακτη στήριξη του Παρισιού στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και την καταφανή πλέον αποφασιστικότητα του Μακρόν, να ανακόψει τα τουρκικά σχέδια για τον Λίβανο και το Βόρειο Ιράκ.
Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του στον Λίβανο, την δεύτερη μέσα σε έναν μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας δρομολογήθηκαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μετέβη αιφνιδιαστικά στο Ιράκ.
Μια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής, επίσης δοκιμαζόμενη από πολιτική και οικονομική κρίση, στα βόρεια σύνορα της οποίας, η Τουρκία κάνει συχνά επιδρομές με το πρόσχημα της καταπολέμησης Κούρδων τρομοκρατών.
Μια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής, επίσης δοκιμαζόμενη από πολιτική και οικονομική κρίση, στα βόρεια σύνορα της οποίας, η Τουρκία κάνει συχνά επιδρομές με το πρόσχημα της καταπολέμησης Κούρδων τρομοκρατών.
Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε εκτενές αφιέρωμά της για τα “έργα και τις ημέρες” του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, με περισσή ειρωνία διερωτάται αν «ο νεοσουλτάνος Ερντογάν» δεν έμεινε ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί και θέλει πλέον «να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου». Μια ναυμαχία, στην οποία, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, καταστράφηκε ο οθωμανικός στόλος. Είχε προηγήθεί τότε, τον Αύγουστο του 1570, η κατάληψη της Κύπρου και η σφαγή χριστιανικών πληθυσμών, γεγονός που οδήγησε τον μετέπειτα Άγιο, Πάπα Πίο τον Ε', να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ευρωπαίκής ναυτικής δύναμης κατά των Οθωμανών.
Η Figaro για τον Ερντογάν
Η γαλλική εφημερίδα δεν μένει, ωστόσο, μόνο στον χλευασμό του Ερντογάν. Αντιθέτως απαριθμεί όλες τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Δύσης, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Σε αυτές προτάσσει τον εκβιασμό στο μεταναστευτικό, την κατοχή της βόρειας Συρίας και τις κινήσεις του εναντίον των Κούρδων, την αγορά των ρωσικών S-400 που προκαλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά και την καταστολή που ασκεί σε πολιτικούς αντιπάλους του, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διωγμούς εναντίον του κουρδικού πληθυσμού.
Η Figaro αναφέρεται εκτενώς και στις προκλήσεις του τουρκικού στόλου που συνοδεύει το Oruc Reis και διερωτάται, αν αυτές μας οδηγούν τελικά στο να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Στο άρθρο του, ο Philippe Gélie τονίζει ότι για τη Γαλλία «δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλασσίων αξιώσεων της Ελλάδας», τις οποίες χαρακτηρίζει «ενίοτε υπερβολικές»!
Παραλλήλως υποστηρίζει ότι κανείς δεν έχει τοποθετηθεί καλύτερα στο θέμα μέχρι τώρα, από ό,τι το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν, το οποίο ζητά άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών προκλήσεων και «θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα». Αναφέρει δε, ότι στο πλαίσιο αυτού του ντουέτου «ο Γάλλος πρόεδρος παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει έναν νηφάλιο διάλογο».
Σε άλλο άρθρο της ίδια εφημερίδας γίνεται αναφορά σε όσα είδε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Tonnerre (το πλοίο πάνω στο οποίο μίλησε ο Μακρόν χθες στη Βυρητό σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και ΜΚΟ), κατά τον πλου του, τον Αύγουστο, προς τον Λίβανο, όπου μετέφερε βοήθεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γαλλικό πλοίο, μετά από μία κοινή ναυσιπλοΐα με το Ελληνικό Ναυτικό, «συνοδεύτηκε ευέλικτα από ένα τουρκικό πλοίο».
Πολεμικά σενάρια
Το Tonnerre εκμεταλλεύτηκε, πάντως, το πέρασμα του και παρατήρησε τις επιχειρήσεις του Oruç Reis, σημειώνοντας ότι «η απόσταση μεταξύ του Oruç Reis και των πολεμικών πλοίων ενδέχεται να μην επιτρέπει τεχνικά επιχειρήσεις γεωτρήσεων», αναφέρει η Le Figaro. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η τουρκική επίδειξη δύναμης είναι πρωτίστως πολιτική και ότι η Γαλλία, στο όνομα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αντιδρά σε αυτό και στηρίζει την Ελλάδα. Αναλυτές, οι οποίοι μιλούν στη γαλλική εφημερίδα στο πλαίσιο του αφιερώματος, υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η πολεμική προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν είναι μόνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πολεμικά σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας και σε γερμανικά ΜΜΕ. Η Die Welt ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο Ερντογάν είχε δώσει εντολή στους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, βυθίζοντας ένα ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ένα μαχητικό αεροσκάφος. Το δημοσίευμα σημείωνε μάλιστα, ότι η αρχική πρόταση του Τούρκου προέδρου ήταν για βύθιση ελληνικού πλοίου, αλλά χωρίς πολλά θύματα (!). Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε όμως από τους στρατηγούς και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκρίθηκε η κατάρριψη αεροσκάψους.
Τα γαλλικά δημοσιεύματα βρίσκουν τον Μακρόν σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ιράκ. Στην περιοχή παρατηρείται, ωστόσο, και έντονη αμερικανική δραστηριότητα. Μετά την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Πομπέο, χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου επισκέπτεται από την Τρίτη ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Οι επισκέψεις συνδέονται άμεσα με την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Εμιράτων και τις εξελίξεις που έχει δρομολογήσει το γεγονός για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα το πρόγραμμα του Κούσνερ περιλαμβάνει επίσκεψη και στο Κατάρ, το οποίο διατηρεί στενούς οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Τουρκία.
https://slpress.gr/