Πόρισμα -σοκ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας - Τι αναφέρει έκθεση του Jerusalem Institute for Strategy & Security (JISS)
Πόρισμα -σοκ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας παρέδωσε το Jerusalem Institute for Strategy & Security στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί αναφέρουν πως έρχεται νέα σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, λόγω της ειλημμένης απόφασης για αποχώρηση των πυρηνικών βομβών B-61 από τη βάση του Ιντσιρλίκ.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί αναφέρουν ξεκάθαρα στην έκθεση-πόρισμα πως «η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν απειλεί τα συμφέροντα του Ισραήλ». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν πως η αποδόμηση της Τουρκίας θα ξεκινήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός της τουρκικής κοινωνίας από την ηγεσία της, η οποία αναφέρεται στην έκθεση ως ισλαμική με το κόμμα AKP να είναι το «alter ego» της μουσουλμανικής αδελφότητας.
Αφού, λοιπόν, χτυπηθεί η Τουρκία στην οικονομία της, έπειτα το Ισραήλ θα προσεταιρίσει τη φατρία του Φ.Γκιουλέν, ώστε να ξεκινήσουν αναταραχές και εν τέλει ανατροπή της κυβέρνησης των ισλαμιστών. Αυτό που δεν αναφέρει ρητά η έκθεση είναι ότι στις επικείμενες αναταραχές εκτός από τους ισλαμιστές του Ερντογάν και τους κεμαλιστές που θα ενωθούν με τους οπαδούς του Φ.Γκιουλέν, θα λάβουν μέρος και οι Κούρδοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα της χώρας.
Αναλυτικά η Έκθεση
Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τα συμφέροντα του Ισραήλ, αναφέρει έκθεση του Jerusalem Institute for Strategy & Security.
«Δεν υπάρχουν μόνιμες συμμαχίες και αντιπαλότητες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα».
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τελευταία έκθεση του Jerusalem Institute for Strategy & Security (JISS), με αφορμή την πρόσφατη ήπια εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ - Άγκυρας, υπό ορισμένες επιφυλάξεις όμως.
Πρώτα απ' όλα, η έκθεση ξεκινά με την πρόταση «Υπό την ηγεσία του Erdogan, η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τα συμφέροντα του Ισραήλ».
Ενώ οι Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Τουρκία βρήκε ένα μεγαλύτερο πεδίο δράσης στην εξωτερική πολιτική μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι πρόσφατες πολιτικές απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εμφανίσει ευκαιρίες για την Άγκυρα σε αυτό το σημείο.
Ενώ οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, τη Συρία, το Κατάρ και τη Σομαλία και οι δραστηριότητές της στα Βαλκάνια θεωρούνται απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θεωρείται επίσης ως πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς και εμπόδιο στο μέτωπο του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, και τα σχέδιά τους για την άντληση αερίου της Μεσογείου στην Ευρώπη.
Το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία, σταδιακά απομακρύνθηκε από τη Δύση παρά το γεγονός ότι παρέμεινε μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δίνοντας διάφορα παραδείγματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης του τουρκικού κοινοβουλίου το 2003 σχετικά με τη διέλευση των δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω του Ιράκ και την τουρκο-ρωσική προσέγγιση.
Η έκθεση, η οποία επικεντρώνεται στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομάδων AKP (του κόμματος του Erdogan και Κεμαλιστών στην εγχώρια πολιτική, περιγράφει το AKP ως την τουρκική εκδοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η σχέση του AKP με τη Χαμάς αξιολογείται επίσης από αυτή την άποψη.
Ορισμένα συμπεράσματα της έκθεσης συνοψίζονται ως εξής:
- Οι αρχές έχουν διώξει βάναυσα την ανταγωνιστική και πιο μετριοπαθή θρησκευτική φατρία του Fethullah Gulen.
- Για τον Erdogan και το AKP, το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε Αχίλλειο πτέρνα
- Το καθεστώς έγινε όλο και πιο αυταρχικό
- Η ηγεμονία του AKP δεν είναι απαραίτητα μη αναστρέψιμη
- Η οικονομία θα κυριαρχήσει στις προτεραιότητες για τον Τούρκο ψηφοφόρο
Επίσης, εκτιμάται ότι η FETO (τρομοκρατική οργάνωση Fethullah) αναφέρεται ως ένα μέτριο κίνημα και πιθανός σύμμαχος για το Ισραήλ στα ακόλουθα τμήματα της έκθεσης.
«Τα πυρηνικά όπλα στη βάση του Ιντσιρλίκ»
Στο μέρος που εξετάζει την τουρκική εξωτερική πολιτική, με την άρνηση το 2003 να εγκρίνει τη διέλευση των δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω της επικράτειάς της στο Ιράκ, η Τουρκία άρχισε να απομακρύνεται από τη Δύση.
Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ η αλλαγή συνεχίζει να επιταχύνεται, παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν πράγματι μια σημαντική αεροπορική βάση στο Incirlik, στην οποία φυλάσσονται θερμοπυρηνικά όπλα, ισχυρίζεται ότι πρέπει τώρα να αφαιρεθούν «για συντήρηση».
Ο ισχυρισμός ότι τα θερμοπυρηνικά όπλα θα αφαιρεθούν από την βάση του Incirlik , θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Ενώ οι αμερικανοί σύμμαχοι στο Ιράκ και τη Συρία είναι Κούρδοι που είναι συνδεδεμένοι με το PYD και όχι Τούρκοι, η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπιστεύονται την Τουρκία.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κύριο επίκεντρο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική είναι η Ανατολική Μεσόγειος, εκτιμά επίσης ότι η συμφωνία ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι αντίθετη προς τα ισραηλινά συμφέροντα.
Υποστηρίζεται ότι λόγω αυτής της συμφωνίας, η μεταφορά του Ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη.
Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα στην έκθεση είναι ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές πλευρές εναντίον της Τουρκίας, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών:
«Από τη μία πλευρά, έντονα φιλοτουρκικά στοιχεία σε βασικές θέσεις στη διοίκηση και, από την άλλη, η επικρατούσα διάθεση στο Κογκρέσο (που δείχνει αυξανόμενη εχθρότητα προς την Τουρκία) και μεταξύ αυτών που βρίσκονται στον κύκλο του Trump που είναι προσεκτικοί στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Ενώ οι Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή αντι-τουρκική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο πολέμου στην περιοχή.
Τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ;
Στο κεφάλαιο «Συστάσεις για την ισραηλινή πολιτική», αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση προς το Ισραήλ και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να είναι εξίσου ρεαλιστική και να ακολουθεί πολιτικές που «δεν θα κάνουν την Τουρκία ενεργό εχθρό».
Και προτείνουν τη χρήση ρητορικής που οξύνει "τη διάκριση μεταξύ του σημερινού ηγέτη της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας στο σύνολό της".
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron, με παρόμοιο τρόπο, είχε επικρίνει τον Πρόεδρο Erdogan ενώ προσπαθούσε να στείλει θετικά μηνύματα στο τουρκικό έθνος.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκτίμηση στην έκθεση είναι ότι οι κοσμικοί κύκλοι στην Τουρκία και οι Γκουλενιστές υποστηρίζουν τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ.
Η έκθεση προτείνει τη συνέχιση της ισραηλινής προπαγάνδας ότι συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας - Κύπρου, Ελλάδας - Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν θα αποκλείσουν την Τουρκία εάν συνεργαστεί η ηγεσία της».
Η οικονομία είναι η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν
Η έκθεση προτείνει επίσης τι μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να «συγκρατήσει» την Τουρκία.
Η οικονομία έρχεται πρώτη στη λίστα.
Οι ισραηλινοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν την τουρκική οικονομία ως «αχίλλειος πτέρνα του Erdogan».
Και επεξεργάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα στην τουρκική οικονομία μετά το Covid-19.
Η κυβέρνηση Trump μπορεί να κληθεί να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.
pentapostagma