Mε την Τουρκία να διατηρεί την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας από τη μία νέες Navtex για τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεχίζοντας από την άλλη τον εμπρηστικό τόνο στη ρητορική της, αυξάνονται οι πιέσεις προς τη γειτονική χώρα για αποκλιμάκωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές.
Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία.»,δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποιώντας πως «αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι».
Την ίδια ώρα και παρόλο που η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διάλογο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για αδικία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο λόγος της δράσης μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχει στόχο την αναζήτηση του δικαίου και της δικαιοσύνης. Αγνοούν την μεγάλη έκταση της Τουρκίας 780.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας. Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες , και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους. Κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Βαρεθήκαμε από αυτό το παιχνίδι των σκιών», τόνισε.
Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας die Welt, σύμφωνα με το οποίο, o Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς τους τη βύθιση ελληνικού πλοίου ή τη συντριβή ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, ζητώντας παράλληλα να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε «να μην πεθάνει κανείς».
Να σημειωθεί ότι η ελληνοτουρκική κρίση έχει οδηγήσει την ελληνική πλευρά στην απόφαση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με δύο τρόπους. Από την μία η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για αγορά εξοπλισμού και από την άλλη αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό.
«Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και εάν χρειαστεί, θα αναβαθμίσουμε το επίπεδο της επαγρύπνησής μας. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να διαχειριστούμε το ο,τιδήποτε, αλλά δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας διάθεση για να υπάρξει μια πολεμική αναβάθμιση στα πράγματα»,δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τέλος, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, κίνηση την οποία η αμερικανική πλευρά φρόντισε να να διευκρινίσει πως δεν συνδέεται με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε για άλλη μία φορά ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις κι αποσταθεροποιούν την περιοχή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας».