27.9.20

Ελληνοτουρκικά: Χαστούκι Βερολίνου σε Αγκυρα για τον διάλογο

 



 Οι συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας θα περιλαμβάνουν μόνον ένα θέμα, αυτό των θαλασσίων ζωνών, ξεκαθάρισε η Γερμανία, αδειάζοντας… τις τουρκικές διεκδικήσεις και προσπάθειες εκμετάλλευσης του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Μόνον ένα θέμα

Η διαβεβαίωση δόθηκε χθες δια στόματος της Μαρίας Αντεμπαρ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες θα περιλαμβάνουν μόνο ένα θέμα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε για το ζήτημα στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε δηλώσει πως οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα περιλαμβάνουν μόνον ένα θέμα, αυτό των θαλασσίων ζωνών.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ερωτηθείσα η Μαρία Αντεμπαρ από το ΚΥΠΕ, εάν η Γερμανία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου και από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, παρέπεμψε στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, την οποία έδωσε πριν δύο ημέρες.

«Στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας είχε δηλώσει πως οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα περιλαμβάνουν μόνον ένα θέμα, αυτό των θαλασσίων ζωνών.

Αναλυτικότερα, είχε αναφέρει πως «θα υπάρξει επανάληψη των απευθείας συνομιλιών για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Και είχε προσθέσει πως «οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων μέσω διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο Καλίν για τον διάλογο…

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε επίσης δηλώσει χθες πως εκτός από τις διερευνητικές επαφές, η Ελλάδα με την Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες.

«Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές συνομιλίες», όπως τόνισε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η μία από αυτές θα περιλαμβάνουν πολιτικές διαβουλεύσεις. 

Πρόκειται για διαδικασία που θα αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων.

Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, επισήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Στρατιωτικές συνομιλίες

Το δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο.

Πρόκειται για μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Οπως σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)» διευκρίνισε.

«Επομένως, αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και διαπραγματευτής από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ημερομηνία

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και πως θα το συζητήσει με τους ομολόγους του.

«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε τον δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την ΕΕ. Αλλά και από την ελληνική πλευρά.

»Ηδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση. 

»Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα θα αντιμετωπιστεί θετικά».

Τα εύσημα στη Μέρκελ

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σημείωσε πως οι διερευνητικές συζητήσεις ξεκίνησαν το 2002 και αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και άλλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Καλίν ανέφερε πως έπειτα από 60 συναντήσεις, η τότε ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επικαλέστηκε αδυναμία συνέχισης των συνομιλιών.

Ο Καλίν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πάντοτε έτοιμος για διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις».

Ετσι, ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Καλίν έσπευσε μάλιστα να τονίσει την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Πηγή: sigmalive.com/ΚΥΠΕ

https://www.tovima.gr/