10.9.20

Δίνουν τα χέρια Μητσοτάκης-Μακρόν: Επί τάπητος τα εξοπλιστικά

Την έμπρακτη υποστήριξη του Παρισιού αναμένεται να ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναζητά ένα «γαλλικό κλειδί» που θα είναι σε θέση να «λύσει» βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι οι τελικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, εν μέσω της πίεσης που ασκεί η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται «ένθερμος» υποστηρικτής σχετικά με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και εν γένει της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει με αυτό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική και τη συμμετοχή του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) να δοθούν ισχυρές απαντήσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και να μετουσιωθεί σε απτές πράξεις η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. 

Το μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ανακοινωθέν από τη συνάντηση και το τι θα αναφέρει εκεί σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλά τα βλέμματα όλων συγκεντρώνει η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου συμμετείχαν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της ειδικής συνόδου κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας.
Ως προς τα εξοπλιστικά,  μελετάται το ενδεχόμενο απόκτησης δύο Γαλλικών φρεγατών FREMM ως ενδιάμεση λύση και η προοπτική ναυπήγησης ψηφιακών φρεγατών BELHARRA στην Ελλάδα.  
Αυτή τη στιγμή το πιο «καυτό» project στα εξοπλιστικά το οποίο όχι απλά συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αλλά έχει σχεδόν «κλειδώσει» και φαίνεται να συζητούνται τεχνικές λεπτομέρειες είναι χωρίς αμφιβολία η απόκτηση των μαχητικών Rafale. Η πρόταση ήρθε από το Παρίσι, η Πολεμική Αεροπορία χωρίς χρονοτριβή άναψε το «πράσινο φως» και με διαδικασίες fast track η υπόθεση προχωρά.  
Μεταχειρισμένα αλλά και καινούργια Rafale βρίσκονται στο τραπέζι με το Παρίσι να δείχνει διατεθειμένο να παραχωρήσει άμεσα τα πρώτα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιεί η Γαλλική αεροπορία ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα θα παραγγείλει καινούργια με τον συνολικό αριθμό να φτάνει έως και 20 μαχητικά.  
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών επιθυμεί και συμμετοχή των Ελληνικών ναυπηγείων κάτι το οποίο έχει τεθεί υπόψη και των Γάλλων. Σε προγενέστερο χρόνο πάντως η κατασκευάστρια εταιρία NAVAL GROUP φαίνεται ότι έχει απορρίψει ανάλογη πρόταση ειδικά αν η παραγγελία αφορούσε δύο φρεγάτες BELHARRA.
pentapostagma