12.8.20

Oι Γερμανοί πιέζουν για διαπραγματεύσεις: ''Αθήνα & Άγκυρα να ξεκινήσουν τον διάλογο''

Όπως φαίνεται θα έχουμε και πάλι παρέμβαση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική κρίση. Στόχος και σκοπός του Βερολίνου είναι να μας ''σύρει'' σε διαπραγματεύσεις. 
Βέβαια αυτό θέλει όπως φαίνεται και ο Κ. Μητσοτάκης. Χθες ο Βαρουφάκης τον ''κάρφωσε'', με το Μ. Μαξίμου να μην διαψεύδει τα όσα ειπώθηκαν. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε το Πενταπόσταγμα:  
''Σε ερώτημα του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός φαίνεται να απάντησε -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25- ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.
Από αυτή την άποψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις».''  

Το σχέδιο της Γερμανίας


Οσον αφορά τη Γερμανία, πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης, με την καγκελαρία να εξακολουθεί ενεργά να έχει επαφές με όλους τους πρωταγωνιστές με στόχο ακριβώς τον απευθείας διάλογο Αθήνας - Αγκυρας. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μάλιστα, μιλώντας στην «Κ» και υπενθυμίζοντας σχετική δήλωσή του κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης τη Δευτέρα, σημειώνει: «Ανησυχούμε αναφορικά με την τελευταία κορύφωση της έντασης και καλούμε αμφότερες τις πλευρές να μπουν σε απευθείας διάλογο με αντικείμενο τα θέματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας». 
Δηλαδή με λίγα λόγια ξεκινήστε τις διαπραγματεύσεις! 

Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis 

Καμία μεταβολή δεν έχει παρατηρηθεί στις ενέργειες του Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο κινείται με βορειοανατολική πορεία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων και βρίσκεται περίπου στα 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να το συνοδεύουν, ενώ στις θέσεις τους είναι και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκικού στόλου.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και της τουρκικής αρμάδας και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση. 

Στήριξη από Ισραήλ 

Το Τελ Αβίβ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει ξεκάθαρα την Ελλάδα. Βέβαια δεν επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλει να μπει στο παιχνίδι η Τουρκία. 
''Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.'' 


https://www.pentapostagma.gr/