11.8.20

Η Ρωσία ανακοίνωσε την παρασκευή εμβολίου για τον Covid-19


Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο να τον κρατά ενήμερο για το εμβόλιο, ενώ σημείωσε ότι γνωρίζει πως «λειτουργεί αποτελεσματικά» και «δημιουργεί σταθερή ανοσία».
Ο Πούτιν ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορώνοϊού και το περιέγραψε ως «πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιστήμονες στις άλλες χώρες θα προχωρήσουν επίσης και θα υπάρξουν αρκετά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην παγκόσμια αγορά για φάρμακα και εμβόλια.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος Πρόεδρος, η κόρη του εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού.
«Πήρε μέρος στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είχε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμών, ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στους 37, αυτό ήταν» περιέγραψε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι μετά τη δεύτερη έγχυση, τον δεύτερο εμβολιασμό, η θερμοκρασία της αυξήθηκε και πάλι λίγο και στη συνέχεια ήταν σε κανονικά επίπεδα. «Αισθάνεται καλά και οι δείκτες (σ.σ. αντισωμάτων) είναι υψηλοί» τόνισε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που όπως σημείωσε είναι «εξαιρετικά σημαντικό».
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας. Έχει δύο συστατικά που εγχύονται ξεχωριστά και μαζί χτύζουν μία μακρά ανοσία κατά του ιού.
Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και περιλάμβαναν 38 εθελοντές. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ανοσία.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, το φάρκαμο χρησιμοποιεί «ανενεργά» μόρια του κορωνοϊού.
«Τα μόρια μπορούν να αναπαραχθούν μόνο εάν θεωρούνται "ζωντανά". Τα συγκεκριμένα σωματίδια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν» σχολίασε ο Γκίντσμπουργκ.
Επομένως, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ανησυχία πως το εμβόλιο θα μπορούσε να βλάψει την υγεία ενός ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γκαμαλέγια, τα μόρια του COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν μέγιστη δυσφορία, καθώς όταν ένα αντιγόνο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του εμβολίου, o οργανισμός λαμβάνει μια ισχυρή ώθηση. Σε κάποιους ανθρώπους φυσιολογικά προκαλείται πυρετός.
«SputnikV» η ονομασία του 
Η ονομασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957. Η ανάπτυξη του εμβολίου πανηγυρίζεται από την Μόσχα ως μεγάλη επιτυχία αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Οι δηλώσεις του έγιναν λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.
Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, οι δύο φάσεις της έγχυσης του εμβολίου βοηθά ώστε η ανοσία στην COVID-19 να διαρκεί έως δύο χρόνια.
https://www.zougla.gr/