31.8.20

10 δισ. ευρώ για την άμυνα υπόσχεται ο Κ.Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα όπλα που ζητούν άμεσα τα επιτελεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει ένα έκτακτο πακέτο για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τα 10 δισ. ευρώ.
Μπορεί αρχικά να φαίνονται πολλά, αλλά δεν είναι καθώς λόγω των μεγάλων περικοπών στην άμυνα εδώ και μία δεκαετία, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που τα 10 δισ. ευρώ είναι μόνο το πρώτο βήμα που χρειάζεται για να γίνουν οι βασικές αγορές και εκσυγχρονίσεις ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πάλι επιτυχώς το δόγμα της αποτροπής απέναντι στην Τουρκία και να αποτραπεί η πλήρης δορυφοροποίηση της χώρας.

Αυτά είναι τα βασικά προγράμματα που απαιτούν τα επιτελεία για κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων για να λυθούν κάποια επείγοντα προβλήματα:
Ναυτικό
Μόνο 3 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι Belha@ra αν είναι με τον πλήρη εξοπλισμό (32 κελιά εκτόξευσης βλημάτων και τους 8 SCALP naval) αν είναι η light έκδοση θα κοστίσουν 2 δισ. ευρώ με (16 κελιά, χωρίς scalp naval), θα πρόκειται δηλαδή για μία ελαφριά εξοπλισμένη φρεγάτα χωρίς αντιπυραυλικό. 
Σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα της τάξεως 250 εκατομμυρίων ευρώ μίνιμουμ.
Αεροπορία
Όπως έχει αποκαλύψει πρώτο και αποκλειστικά το pronews από τις 14 Αυγούστου, υπάρχει κινητικότητα για την αγορά αεροσκαφών Rafale. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 12 αεροσκάφη με 6 να είναι της έκδοσης F2 και 6 της παλαιότερης έκδοσης F1.
Όμως η προσφορά βελτιώθηκε λόγω της απαίτησης της ΠΑ προς την πολιτική ηγεσία να αυξηθεί ο αριθμός των Rafale και κατά αυτό τον τρόπο η απορρίφθηκε η έκδοση F-1 και πλέον η προσφορά αφορά 8 αεροσκάφη της έκδοσης F-2 με συμβατικό radar και 10 της έκδοσης F-3 με ραντάρ AESA.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν τα 10 F3 να είναι καινούργια και να πρόκειται για μέρος του πακέτου των 20 αεροσκαφών που αγόρασε η Αίγυπτος, η οποία θα βάλει «πλάτη» καθυστερώντας την παραλαβή παραγγελία της ώστε να εξοπλιστεί η Ελλάδα άμεσα απέναντι στον κοινό τουρκικό κίνδυνο.
Η δαπάνη αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δις ευρώ χωρίς το πακέτο υποστήριξης (FOS), ενώ μόνο η συντήρηση των Rafale θα κοστίσει κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουμε κάποια παλιά Mirage.
Προκαταβολή 3 δισ ευρώ για 20 F-35 τα οποία πρέπει να δοθούν μέσα στο 2021 για να ισχύσει η P&A (γνωστοποίηση τιμής και διαθεσιμότητας) που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.
Την απόφαση για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη των Ικάρων, για τα οποία η λύση φαίνεται ότι θα προέλθει από την καναδική CAE με ένα κόστος περί τα 60-80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.
Επιπλέον αν κάπου πάσχει η Πολεμική Αεροπορία είναι στα όπλα αέρος-εδάφους, αφού αυτά που διαθέτει δεν είναι ούτε αρκετά ούτε σύγχρονα. Η καλύτερη λύση θα ήταν SPICE 2000 από το Ισραήλ για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες αποφάσεις των ΣΑΓΕ, ΣΑΜ και ΚΥΣΕΑ την τελευταία δεκαετία.
Στρατός Ξηράς
Σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς, τα πιεστικά προγράμματα είναι η τοποθέτηση ενεργών αντιπυραυλικών συστημάτων στα άρματα μάχης Leopard και Leopard 2Hell, η αγορά σύγχρονων τυφεκίων εφόδου και η  προμήθεια τουλάχιστον 400 ΤΟΜΑ για να αντικαταστήσουν τα αρχαία M113.
Προφανώς τα ΤΟΜΑ θα είναι τα M2Bradley τα οποία είναι σχετικά χαμηλού κόστους προμήθειας αλλά υψηλού κόστους συντήρησης, λόγω παλαιών πετρελαιοκινητήρων υψηλής κατανάλωσης καυσίμου.
Επιπλέον απαιτούνται 30 Ελικόπτερα εφόδου UH-60L μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, για να αντικατασταθούν τα αρχαία UH-1H Huei για τα οποία όμως θα χρειαστεί έναν σημαντικό κονδύλι.
Τέλος επείγει και το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών κινητών α/α συστημάτων OSA τα οποία είναι κατάλληλα πλέον για να αντιμετωπίσουν μόνο ελικόπτερα.
Rafale

«Κατάρριψη» F-22 από Rafale


Spice 2000




UH-60L 

https://www.pronews.gr/