Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Παρά το ότι μπήκε το καλοκαίρι που παραδοσιακώς θεωρείται περίοδος διακοπών και παρά την πανδημία του COVID-19 που παρέλυσε τα πάντα, μία ελληνική ιδιωτική προσπάθεια στον χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας αποδίδει αθόρυβα ένα σημαντικό εθνικό προϊόν, χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Έτσι, η επιδιωκόμενη “επανεκκίνηση” στην οικονομία της χώρας, δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες γύρω από τον Τουρισμό αλλά και την πραγματική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, έστω αυτήν την μικρή που υπάρχει.
Στις 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς οι τελικές βολές δοκιμών βλημάτων πυροβολικού με ηλεκτρονικό πυροσωλήνα HΙ-MOFA ελληνικής σχεδίασης, ολοκληρώνοντας και τυπικώς την φάση ανάπτυξης. Ο ηλεκτρονικός πυροσωλήνας της Hellenic Instruments δοκιμάσθηκε κατά πρώτον σε αρχικές βολές που πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κοσκίνων στις 19 Νοεμβρίου 2019 κι ακολούθησαν επιπλέον βολές τον Μάρτιο του 2020.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει τους κόπους μίας ομάδας 12 Ελλήνων μηχανικών που εργάσθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και την απόφαση δύο νέων επιστημόνων, του Δρ. Ερμή Κουτσού και του αδελφού του Αλεξάνδρου Κουτσού, να αφήσουν το εξωτερικό όπου σπούδασαν και είχαν έτοιμες επαγγελματικές καρριέρες, για να επιστρέψουν στην πατρίδα και να δραστηριοποιηθούν την τελευταία τριετία σε έναν απαιτητικό κλάδο. Το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να γίνει αντιληπτό εάν αναφερθεί ότι η Hellenic Instruments με τον νέο ηλεκτρονικό πυροσωλήνα της, καθίσταται η 5η εταιρεία στον Δυτικό κόσμο που ανέπτυξε και παράγει τέτοιο σύγχρονο προϊόν.
Ο πυροσωλήνας HΙ-MOFA (Μulti-option Fuze for Artillery) είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς παρέχει δυνατότητα επιλογής λειτουργίας (κρουστικής, χρονικής, προσεγγίσεως). Διακρίνεται από πολύ υψηλά επίπεδα ασφαλείας στην χρήση του, όσο και υψηλή αντοχή σε περιβάλλον ηλεκτρονικών παρεμβολών. Ο ίδιος πυροσωλήνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βλήματα πυροβολικού 105 και 155 mm όσο και σε βλήματα όλμου των 107 mm (4,2 ιντσών). Το ποσοστό Εγχώριας Προστιθεμένης Αξίας του HΙ-MOFA, κυμαίνεται στο επίπεδο του 80%.
Στην διαδικασία της 1ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν 70 βολές βλημάτων πυροβολικού εκ των οποίων 30 με τον πυροσωλήνα σε επιλογή λειτουργίας προσεγγίσεως (Proximity), 30 σε επιλογή κρουστικής (Point Detonation) λειτουργίας και 10 σε επιλογή χρονικής (Εlectronic Time) λειτουργίας. Οι δοκιμές έλαβαν χώρα στο Πεδίο Βολής Θήβας με ρυμουλκούμενο πυροβόλο Μ101 των 105 mm και το ανάλογο προσωπικό που διέθεσε η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ. Συνολικώς, στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύξεως του πυροσωλήνα, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 130 βολές με μόλις μία περίπτωση αστοχίας η οποία όμως δεν αφορούσε πρόωρη ενεργοποίηση του πυροσωλήνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποιήσεως του πυροσωλήνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Στο μεταξύ, εν μέσω θέρους, η Hellenic Instruments εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την κατασκευή μιας παρτίδος 1.000 πυροσωλήνων με προορισμό τρίτη χώρα που έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την από κοινού πιστοποίηση του προϊόντος, με απώτερο στόχο την σύναψη συμβάσεως για την δημιουργία γραμμής παραγωγής στην επικράτειά της. Ως εκ τούτου, διαφαίνεται ότι ήδη οι προοπτικές εξαγωγών του ελληνικού πυροσωλήνα είναι ισχυρές, αποφέροντας και στα κρατικά ταμεία την ανάλογη ροή χρημάτων από τους προβλεπόμενους φόρους.